Hlavní navigace

Tři z dvaceti největších akcionářů Microsoftu chtějí odchod Billa Gatese

2. 10. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Investoři, kteří drží dohromady více než 5 procent akcií firmy, tvrdí, že Gates je tím, kdo ve firmě blokuje potřebné změny. Naděje, že je ostatní akcionáři podpoří, je však mizivá.

Tři z největších dvaceti akcionářů společnosti Microsoft budou usilovat o to, aby představenstvo odvolalo z funkce předsedy představenstva spoluzakladatele a bývalého výkonného ředitele firmy Billa Gatese.

Akcionáři, kteří drží v Microsoftu dohromady více než 5 procent akcií, totiž tvrdí, že právě Gatesova přítomnost v představenstvu blokuje přijetí nové strategie firmy a v budoucnu také omezí moc nového výkonného ředitele prosadit ve firmě podstatné změny. Toho firma začala hledat poté, co v srpnu oznámil svůj zájem odejít Steve Ballmer, který je ve funkci už od roku 2000, kdy převzal místo výkonného ředitele právě od Gatese.

Investorům se nelíbí, že Gates si ve firmě stále drží velmi silné postavení, navzdory tomu, že neustále snižuje svůj akciový podíl. V roce 1986, než firma vstoupila na burzu, patřilo Gatesovi 49 % akcií (nyní zhruba 4,5 %). Postupně ale svoje akcie podle předem schváleného plánu prodává. Každý rok se tak zbavuje 80 milionů akcií. Pokud by takto pokračoval i v následujících letech, prodal by do roku 2018 veškeré akcie Microsoftu, které má nyní v držení.

Investoři také kritizují roli Gatese ve speciální komisi, která má za úkol najít nového výkonného ředitele.

BRAND24

Zatím to ale vypadá, že se svým požadavkem na odvolání neuspějí. Ostatní akcionáři se k němu totiž zatím staví rezervovaně. Někteří sice opatrně přiznávají, že výměna staré gardy za novou krev může firmě pomoci lépe vyhodnotit její strategii do budoucna, nicméně dodávají, že půjde o zdlouhavý proces.  

Zdroj: The Guardian

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).