Hlavní navigace

Trump na námluvách s šéfy Silicon Valley, IBM přijme 25 tisíc lidí, Cisco zabíjí svůj cloud

16. 12. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Donald Trump na setkání se Silicon Valley Autor: Donald Trump
Změny v Oculusu. Nintendo poprvé míří na mobily. Nokia a Google nakupují. Amazon nadále investuje v Británii. Zprávy z velkého IT, každý týden na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Donald Trump se v Trump Tower setkal s kapitány Silicon Valley a řekl jim, že „je tu, aby jim pomohl“. Hlavními tématy jednání byla Čína, imigrace a také kapitál technologických firem v zahraničí. Akce se zúčastnila jména jako Satya Nadella, Larry Page, Eric Schmidt, Brian Krzanich, Tim Cook, Virginia Rometty, Sheryl Sandberg, Jeff Bezos a další. Trump také udělal z Elona Muska a Travise Kalanicka (Uber) členy své ekonomické rady. O setkání dobře referuje Bloomberg. Silicon Valley nemělo ze zvolení Trumpa radost (více zde), realita ale možná nebude tak horká.

Dosavadní ředitel společnosti Oculus, která spadá pod Facebook, Brendan Iribe, ze své funkce odstupuje. Ve firmě zůstává, má se zaměřit na sekci pro high-end virtuální realitu. Nový CEO se hledá. Oculus je známý zejména díky svým brýlím Oculus Rift, firma se ale postupně začíná soustředit na VR platformu, kterou využívají i další výrobci headsetů. Díky tomu se tak lze dostat nejen k high-endům, ale také k mobilům.

Google kupuje startup Cronologics, který vytváří chytré hodinky. Firma funguje teprve dva roky a založili ji bývalí zaměstnanci Googlu, kteří získali financování na Indiegogo. Jejich hodinky CoWatch mají integrovanou asistentku Alexa od Amazonu a nepoužívají Android Wear. Je tedy pravděpodobné, že Google nakupoval především kvůli lidem a know-how.

The Verge připravil videoreportáž z čínského Šen-čenu, který se stává světovým centrem pro hardware a elektroniku obecně. Video je ke zhlédnutí níže, případně zde. O Šen-čenu také v naší dřívější reportáži.

Cisco v příštím roce ukončí provoz svého Intercloudu, do kterého investovalo miliardu dolarů, informuje The Register. Data zákazníků přesune do jiného public cloudu, ještě nespecifikuje jakého. Svůj cloud nedávno zazdil také VMware. Konkurovat největším hráčům je velice nákladné a těžké.

Nokia kupuje společnost Deepfield, cena nebyla zveřejněna. Deepfield dělá nástroje pro analytiku IP sítí, cloudu a aplikací v reálném čase, což pomáhá zlepšovat efektivitu. Nokia tyto technologie začlení do svých produktů kolem SDN.

Amazon otevřel nové datacentrum ve Velké Británii, jde o jeho šestnáctou lokalitu. Plány na nové datové komplexy v UK mají také IBM či Microsoft. Po oznámení brexitu technologické firmy v Británii nadále investují. Amazon další evropské datacentrum otevře příští rok ve Francii.

IBM chce po sérii velkých propouštění, reorganizace a vytváření nových moderních divizí (více v našem článkuve Spojených státech nabrat 25 tisíc lidí. V dalších čtyřech letech navíc investuje miliardu dolarů. Šéfka společnosti Virginia Rometty to oznámila po setkání s Donaldem Trumpem. Plány se ale připravovaly ještě před jeho zvolením.

Microsoft Ventures se začne ve velké míře zajímat o umělou inteligenci. Odnož tradičního Microsoftu pro tyto účely vytvořila samostatný fond a začala vyhledávat lidi i produkty točící se kolem AI. Proběhla rovněž investice do Element AI, což je inkubátor v Montrealu. Pro Redmond je AI jedna z hlavních priorit do budoucna, do cloudu Azure neustále přidává nové funkce. Microsoft také nedávno vytvořil novou AI divizi s pěti tisíci zaměstnanci.

Jedním z AI projektů Microsoftu je také nový chatbot Zo.ai. To je nástupce slavného bota Tay.ai, který proslul svým rychlým vypnutím po kontroverzních prohlášeních. Zo.ai má být v tomto ohledu více kontrolovaný. Microsoft vyvíjí vlastní Bot Framework, což je platforma, pomocí které lze vyvíjet vlastní boty.

ebf - tip - debata

Nintendo vydává svoji první hru pro mobilní zařízení. Super Mario Run vychází pro iOS a trh od něho má veliké očekávání. Už jen z toho důvodu, že Nintendo musí najít novou cestu. Jeho poslední „velká“ konzole Wii U neměla příliš velký úspěch a je otázkou, jak zákazníci přijmou chystanou novinku Switch. Pro Nintendo budou mobily výzvou. Úspěch Pokémon Go může být „benchmark“, tuto aplikaci ovšem nedělalo přímo Nintendo.

Vznikla nová nezisková organizace Global Virtual Reality Association (GVRA). Zakladateli jsou firmy jako Google, HTC (Vive), Oculus, Samsung, Acer a Sony. Skupina má propagovat VR obecně a sdílet „best practices“. VR trh v roce 2016 tvořil 5,2 miliardy dolarů, prodeje headsetů ale zůstaly za očekáváním (odhady jsou na asi 1,5 milionu kusů). Predikce nadále odhadují, že oblast bude za pár let velká.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).