Hlavní navigace

Twitter přesunul neamerické zákazníky do Irska a aktualizuje pravidla

20. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Twitter.com
Zákazníci Twitteru mimo USA budou nově služby dostávat od irské pobočky společnosti. Takový malý únik před NSA.

Twitter v posledních dnech rozesílal oznámení o změně Podmínek užívání a Podmínek ochrany soukromí, které vstoupí v platnost 18. května 2015. Zásadní rozdíl zde je v tom, že lidem mimo USA bude služby poskytovat irská pobočka Twitteru jménem Twitter Inernational Company. Což hlavně znamená, že otázky týkající se soukromí a informací spojených s účty na Twitteru se budou řídit nově irským právem (a tím také právem podle EU).

V praxi to samozřejmě také znamená, že případné požadavky NSA (a dalších amerických orgánů) se tak budou moci týkat pouze účtu uživatelů, kteří se nacházejí v USA a tedy pod americkou jurisdikcí. Což by byla, teoreticky, ta pozitivnější část.

Ta méně pozitivní je, že irské zákony týkající se ochrany soukromí jsou značně uvolněné a Twitter tak na změně může vydělat. V budoucnosti by mu mohla umožnit bezproblémové sdílení informací o uživatelích s inzerenty a dalšími společnostmi, protože případné sdílení mezi „Evropou“ a „USA“ je poměrně zásadní problém.

Změna pravidel?

Podrobnější pohled na „nová“ Pravidla užívání i ochrany soukromí neukazuje žádné zásadní změny. V Pravidlech užívání došlo pouze k jediné větší změně, doplnění rozdělení na správu dat v USA a Irsku.

BRAND24

Ochrana soukromí obsahuje tytéž nutné změny s ohledem na založení společnosti v Irsku, ale menších doplňků je zde přeci jenom více. Nově tady najdete, že Twitter při zakládání účtu (stále častěji) požaduje telefonní číslo. Firma také potvrzuje, že můžete používat jak skutečné jméno, tak pseudonym. Doplněna je i služba Digits, která v původních pravidlech zmiňována nebyla.

Zmíněno je nově i to, že geolokační informace může Twitter určovat i z jiných zdrojů. Došlo k upřesnění doby ukládání informací na maximálně 18 měsíců. Popsáno je i to, jak Twitter pracuje s označováním ve fotografiích a došlo k rozšíření varování před skutečností, že informace sdílí další uživatelé, stejně tak jako upozornění na to, že informace z účtu mohou být uchovány ve vyhledávacích strojích a dalších službách i poté, co účet smažete.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).