Hlavní navigace

Twitter pro začátečníky

26. 6. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Chcete se naučit mikroblogovat, tedy používat populární Twitter? Jak se přihlásit, nastavit účet, najít lidi a sledovat je? Jak vyhledávat a psát o populárních tématech? Co je to „bio“ a „follower“? Článek je určen začátečníkům.

Článek je určen pro začátečníky.

Twitter je služba, umožňující sdílení textu o 140 znacích, jde o takzvané mikroblogování. Tyto texty se nazývají „tweety“, mohou obsahovat i linky s odkazem na jakýkoliv obsah, například fotografii nebo článek. Twitter je nejpopulárnějším mikroblogovacím systémem na světě, z původního záměru sledovat stav uživatele (odpověď na otázku „What are you doing?“ se stal nový komunikační fenomén, který slouží k povídání mezi přáteli stejně jako mnoho dalších technologických způsobů.

Co je to ten Twitter?

Velmi pěknou definici Twitteru a jeho používání nabízí Wikipedia: Tweety jsou textové příspěvky dlouhé maximálně 140 znaků, které se zobrazují na uživatelově profilové stránce a na stránkách jeho odběratelů (followers). Přispěvatelé mohou omezit doručování příspěvků pouze na okruh svých přátel nebo, což je výchozím stavem, povolit přístup k příspěvkům komukoliv. Uživatelé zasílají nebo dostávají tweety přes stránku Twitteru, pomocí SMS zpráv nebo externích aplikací. Služba je na Internetu zdarma, ale zasílání SMS zpráv je za běžný poplatek poskytovatele telefonních služeb.

Jak začít?

Jak tedy Twitter používat? Přihlášení a základní nastavení je vhodné provést na domácí stránce pomocí volby „Get Started – Join!“. Proces přihlášení je opravdu jednoduchý, stačí vyplnit jméno, přezdívku („username“), heslo a e-mail. Samozřejmě je lepší při vyplňování jména použít jméno skutečné, jelikož ne každý zná přezdívku, se kterou hodláte na Twitteru vystupovat. Pokud tedy chcete, aby vás na Twitteru našli vaši přátelé, použijte reálné údaje.

„Tweety“ můžete zasílat ze stránky Twitteru, napíšete váš text do okénka a kliknete na „update“. Existují samozřejmě i desktopové aplikace nebo aplikace pro mobilní telefony s nejrůznějšími operačními systémy. Tyto klientské aplikace je třeba vybírat s ohledem na operační systém a požadavky uživatele, jejich výběrem by se měli zabývat ti, kteří si nejdříve osahali Twitter v jeho základní verzi na Internetu. „Tweety“ můžete samozřejmě posílat i pomocí SMS zpráv z mobilního čísla, které jste autorizovali při registraci. Systém pozná, že „tweet“ pochází z vašeho čísla a pokud nejste u počítače, můžete svůj stav aktualizovat i textovou zprávou (například z dovolené ze zahraničí, pokud nemáte k dispozici internetové připojení.

Pokud jste přihlášeni, můžete začít s plnohodnotným používáním Twitteru. Před tím, než získáte svoje „username“ a heslo, můžete samozřejmě nezávazně prohlížet profily registrovaných uživatelů (můj profil je k prohlédnutí na adrese www.twitter.com/er­ben, syntaxe je tedy twitter.com/u­sername). Po přihlášení a poslání premiérového „tweetu“ je potřeba doladit profil a začít hledat přátele, které chcete sledovat.

Nastavení („Settings“)

Pod položkou „Settings“ můžete nastavit detaily profilu. Důležité je, jak již bylo řečeno, jméno. Dále se vyplatí vyplnit „bio“, tedy mikroživotopis. Když o sobě nic nenapíšete, nikdo vás nebude chtít sledovat. Hodí se sdělit, čím se zabýváte, kde pracujete nebo co vás baví. Zaškrtnutím dolního boxu „Protect My Updates“ zamezíte tomu, aby vaše Tweety sledoval někdo, komu to nedovolíte. Dále můžete měnit heslo („Password“), nastavit svůj telefon pro posílání „tweetů“ pomocí SMS zpráv („Device“), nastavit informování o událostech do e-mailu („Notices“), nastavit obrázek avatara („Picture“), zvolit nové pozadí účtu („Design“) a prohlédnout přehled aplikací, kterým jste povolili přístup k účtu („Connections“).

Twitter pro začátečníky 1

Hledání lidí a jejich sledování

Nastavení profilu je důležité, pomůže ostatním uživatelům najít vás. Pokud chcete hledat mezi uživateli Twitteru podle jména nebo přezdívky, klikněte na „Find People“ v horní liště. Napište jméno požadovaného člověka, pokud ve výsledcích správný výsledek (zde pomáhá fotografie a „bio“), klikněte na něj. Dostanete se na profil, pak stačí pouze kliknout na „Follow“ (něco jako „sleduj“). Poté budete vzkazy tohoto člověka vidět na své homepage Twitteru. Onen člověk zjistí, že ho sledujete buď podle informačního e-mailu, který mu systém pošle, nebo podle výpisu svých „followerů“. Pokud jej váš profil zaujme, může vám pozornost oplatit a také vás začít sledovat. V této položce pomocí volby „Invite“ můžete nechat pozvánku na e-mailovou adresu vašich přátel, pokud ještě nejsou na Twitteru registrováni.

Twitter pro začátečníky 2

Co je dále na homepage?

Na homepage Twitteru je docela dost nejrůznějších odkazů a voleb, proto je nezbytné se s nimi seznámit. „Homepage“ je základní a hlavní obrazovka, na které máte výpis „tweetů“ lidí, které sledujete. Pokud kliknete na „Profile“ v horní liště, dostanete se na seznam vašich vlastních „tweetů“, tedy na vaši profilovou stránku. Tam je k nalezení i vaše „bio“, počet a seznam lidí, které sledujete („following_pro­file“) a kteří sledují vás („followers_pro­file“). Pod volbou „Help“ najdete rady a volba „Sign Out“ vás navede k odhlášení z webové aplikace.

Jak komunikovat?

Pokud chcete napsat váš vzkaz nebo stav, stačí ho prostě napsat do okénka a odeslat. Když vám někdo odpoví („Reply“), najdete text vzkazu kliknutím na text „@vaseusername“ na hlavní stránce. Zpátky odpovíte kliknutím na šipku, která se objeví po najetí na příslušný „tweet“. Ve stavovém okně, kam píšete, se objeví text „@username“, tedy zavináč a přezdívka toho, komu odpovídáte (musí být bez mezery mezi zavináčem a username a s mezerou mezi username a vlastním textem vzkazu, jinak dotyčný vzkaz nenajde).

Klikem na „@vašeusername“ tedy zjistíte všechny odpovědi nebo zmínky o vás. Pokud vy chce ve svém „tweetu“ někoho zmínit, napište do vzkazu „@jehousername“, dotyčný se dozví, že o něm píšete podle svého výpisu. Pokud vás zaujme něčí zpráva, můžete ji dát vědět ostatním, kteří třeba dotyčného nesledují (rozumějte nepatří mezi jeho „followery“). Tomuto se říká „retweet“ a píše se ve tvaru „RT @usernametohok­dovytvorilpuvod­nizpravu textpuvodnizpravy“.

Pokud se naučíte základy komunikace na Twitteru, umíte již odpovídat a „retweetovat“, hodí se vám i volba „Direct Message“, do které se dostanete také z hlavní stránky a je umístěna pod „replies“, tedy pod volbou „@vaseusername“). Pomocí „Direct Messages“ se můžete domlouvat s někým klidně s použitím napsaného telefonního čísla nebo e-mailu, jelikož tuto zprávu vidí pouze její příjemce.

Tipy C

Další důležitosti

„Trending Topics“ jsou žhavá a diskutovaná témata, najdete je na hlavní stránce pod boxem „Search“, který slouží v vyhledávání v obsahu všech „tweetů“. Pokud chcete přispět do žhavých diskuzí, je dobré naučit se používat takzvané „hashtags“. Jde o slovo, kterému předchází znak „# “. Toto slovo se musí týkat diskutovaného tématu, například „#iranelections“. Tento „hashtag“ napovídá o tom, že jste psali o volbách v Iránu.

Když se vám zdá 140 znaků textu málo, můžete samozřejmě použít link odkazující na libovolný obsah. Můžete tak sdílet fotografie, videa a články. Twitter pozná link, takže uživatelé pak mohou díky jedinému kliku vstoupit na odkazovaný obsah. Existuje množství aplikací k nejrůznějším účelům, ostatní uživatelé Twitteru se s informacemi o nich velmi rádi podělí. Pokud se neučíte základy ovládání a používání Twitteru, můžete se těšit na další zážitky a možnosti. O některých z nich se můžete dozvědět v následujících článcích. Pokud budete mít nějaké otázky, můžete mi je poslat pomocí Twitteru, můj účet je zde. Lupa má svůj vlastní účet na @lupacz

Máte účet na Twitteru?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).