Hlavní navigace

Twitter se snaží blokovat odkazy na záškodnické weby

7. 8. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Twitter posiluje bezpečnost uživatelů filtrem odkazů směřujících na tzv. záškodnické a podvodné weby. Opírá se přitom o jejich databázi od Googlu. Pokud se kdokoliv pokusí na Twitter poslat zprávu s přímým odkazem na nějaký web zanesený do této databáze, dojde k zablokování zprávy a zobrazí se hlášení: Oops! Your tweet contained a URL to a known malware site. Zprávy posílané skrze sociální sítě jsou přitom stále častější návnadou pro zvědavé a důvěřivé uživatele. V kombinaci s neaktualizovaným…

Twitter posiluje bezpečnost uživatelů filtrem odkazů směřujících na tzv. záškodnické a podvodné weby. Opírá se přitom o jejich databázi od Googlu. Pokud se kdokoliv pokusí na Twitter poslat zprávu s přímým odkazem na nějaký web zanesený do této databáze, dojde k zablokování zprávy a zobrazí se hlášení: Oops! Your tweet contained a URL to a known malware site. Zprávy posílané skrze sociální sítě jsou přitom stále častější návnadou pro zvědavé a důvěřivé uživatele. V kombinaci s neaktualizovaným webovým prohlížečem může být nebezpečné pouhé navštívení odkazovaného záškodnického webu.

Ochrana, kterou zavedl Twitter, ovšem není plně efektivní. Problém je, že dovede odhalit jen přímé odkazy. Pokud je vytvořeno přesměrování na záškodnickou stránku skrze některou ze služeb pro tzv. zkracování URL (např. TinyURL), ochrana na Twitteru není schopna odkaz rozpoznat jako problémový a zpráva filtrem projde. Právě nastíněné praktiky přitom internetové podsvětí používá ve stále větší míře, protože řada služeb pro zkracování odkazů není připravena na zneužití. Chybí jim kontrola odkazů nebo ochrana před roboty. (ComputerWorld­.com)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).