Hlavní navigace

Týdenní revize o expanzi digitálního pokrytí a Novy Cinema

20. 12. 2008
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Autor: 118483
Začátek tohoto týdne přinesl v oblasti digitalizace televizního vysílání hned několik významných událostí. Diváci se v neděli dočkali zařazení filmového programu Nova Cinema do zemského digitálního vysílání. V pondělí zahájil multiplex 3 provoz dalších čtyř vysílačů velkého výkonu v Praze, na Plzeňsku a Ústecku, a na pondělí připadl také start posledního vysílače veřejnoprávní digitální sítě, který byl naplánován na letošní rok. Vysílání České televize a Českého rozhlasu v digitální podobě se dočkali diváci na Jáchymovsku.

Multiplex 1 a 3 rozšířil pokrytí

V pondělí došlo k dalšímu zvýšení pokrytí signálem zemského digitálního televizního vysílání. Česká televize jako provozovatel veřejnoprávního multiplexu spustila digitální vysílání na jáchymovském vysílači Klínovec, který se stal posledním vysílačem, kde bylo v letošním roce šíření digitální sítě 1 zahájeno. Díky Klínovci, který je třináctým vysílačem veřejnoprávního multiplexu a s výkonem 32 kW a horizontální polarizací vysílá na kanálu 36, může digitální vysílání České televize sledovat 58 % obyvatel České republiky. K další expanzi digitální sítě 1 dojde až v červnu příštího roku, kdy bude spuštěn jihlavský vysílač Javořice a vimperský Mařský vrch.

Další čtyři vysílače velkého výkonu spustila v pondělí společnost Czech Digital Group (CDG), která je provozovatelem multiplexu 3. Zpravodajské televizní stanice Z1, lifestylové televize Public, hudebního Óčka a křesťanského rádia Proglas se dočkali diváci přijímající digitální signál z pražských vysílačů Žižkov a Cukrák, ústecké Bukové hory a plzeňského Krašova. Lidé, kteří vysílání multiplexu 3 přijímají z pražských vysílačů Strahov, Ládví a Zelený pruh, mohou navíc sledovat také křesťanskou TV Noe. Od ledna příštího roku ale vysílání TV Noe v multiplexu 3 z finančních důvodů skončí. Křesťanská televize tak bude od roku 2009 pokračovat ve vysílání na satelitní platformě a zůstane také v nabídkách některých provozovatelů kabelové televize a IPTV služeb.

Ústecká Buková hora musí kvůli možnému rušení analogového vysílání Primy z Klínovce vysílat s omezeným výkonem 10 kW. K rušení analogu Primy dochází kvůli startu vysílačů multiplexu 3 také v Praze ve Vokovicích, Břevnově, Roztokách u Křivoklátu, Nižboru u Berouna a Litoměřicích. Prima totiž v těchto lokalitách využívá stejně jako multiplex 3 kanál 59.

Diváci mohou potíže s příjmem druhé nejsledovanější komerční televize vyřešit přechodem na zemské digitální vysílání a případně také úpravou společné televizní antény. Obyvatelé pražských Vokovic a Břevnova mohou navíc využít náhradního kanálu 61, který Prima pro šíření svého analogového vysílání získala od Českého telekomunikačního úřadu. Stanice může kanál 61 využívat až do dubna příštího roku, kdy bude v Praze definitivně vypnuto analogové vysílání.

Problémy s příjmem analogového vysílání mají také diváci v Mariánských Lázních a Bečově nad Teplou, kde je analogový signál ČT2 rušený vysíláním multiplexu 3 z plzeňského Krašova. K rušení signálu dochází kvůli tomu, že multiplex 3 i ČT2 využívá stejný kanál. Česká televize proto analogové vysílání v obou lokalitách převede z kanálu 52 na náhradní kanály, v případě Mariánských Lázní to bude kanál 56 a pro diváky z Bečova nad Teplou 50. kanál.
Lukáš Polák: TV Noe odchází z multiplexu 3 v Praze
Jan Potůček: Prima varuje diváky před rušením analogu v Praze, Berouně a Litoměřicích
Jan Potůček: Analogová ČT 2 změní kanály v Mariánských Lázních a Bečově

Nova Cinema vysílá v multiplexu 2 již od neděle

Diváci se zařazení filmové Novy Cinema do multiplexu 2 dočkali již v neděli v podvečer, jednalo se ale jen o zkušební režim. Oficiálně bylo vysílání filmového „nováckého“ programu zahájeno v pondělí. Z televizního programu, který byl dostupný pouze jako součást nabídek kabelových, satelitních a IPTV operátorů, se Nova Cinema stala volně šířeným, neplaceným kanálem. Provozovatelé kabelové televize a IPTV služeb musí Novu Cinema zařazovat do základních programových nabídek, zároveň za ni už nemusí platit.

Novu Cinema může v rámci multiplexu 2 naladit 52 % obyvatel České republiky, kteří mají set-top-box nebo televizor s digitálním tunerem. Diváci ale museli na set-top-boxech a digitálních televizorech spustit automatické vyhledávání programů, aby se jim načetla aktuální programová nabídka včetně Nova Cinema.

Televize Nova byla podle technického ředitele Novy Ivo Ferkla na start Novy Cinema v zemské digitální síti 2 z technického hlediska připravena už od loňského roku, kdy došlo k rekonstrukci zpravodajského bloku a celého vysílacího pracoviště. To bylo vybudováno v multikanálovém uspořádání, takže základní signálové propojení bylo připraveno. Na odbavení Novy Cinema jsou podle Ferkla kladeny stejné nároky na jako na odbavení hlavního programu.

Nova Cinema vysílá v multiplexu 2 zvuk v režimu mono/duál/stereo, takže si diváci mohou zvolit originální zvukovou stopu, pokud existuje. Do budoucna chce Nova podle Ferkla přejít na prostorový zvuk, kde je ve dvou stopách zachován stereo kanál a v dalších dvou se vysílá modulace v Dolby Digital. Podle Ferkla ale není možné počítat s tím, že by se na prostorový zvuk v zemském digitálním vysílání přešlo v době vypnutí analogového vysílání. V případě satelitního vysílání Novy HD by se ale diváci Dolby Digital 5.1 mohli dočkat v roce 2010.
Lukáš Polák: Ivo Ferkl: Na Novu Cinemu jsou stejné požadavky jako na hlavní program Novy
Jan Potůček: Nova Cinema začala vysílat v multiplexu 2, sítě 1 a 3 rozšířily pokrytí
Lukáš Polák: Nova Cinema odstartuje v multiplexu 2 již dnes v 17 hodin

Televize Nova i filmová Nova Cinema minulý týden zaznamenaly rekordní sledovanost. Hlavní program Novy dosáhl druhého nejlepšího týdenního podílu na trhu, denně ho v průměru sledovalo 40,55 % diváků starších patnácti let. Nejlepšího výsledku s 40,79 % dosáhla Nova letos v březnu. V hlavním vysílacím čase sledovalo Novu 44,6 % diváků. Nova Cinema dokázala týden před zahájením zemského digitálního vysílání historicky nejvyšší sledovanosti. Průměrný denní podíl na trhu dosáhl 0,87 % a v hlavním vysílacím čase ji sledovalo 0,77 % diváků. Naopak České televizi i Primě diváci ubývali.
Jan Potůček: Nova i Nova Cinema minulý týden rekordní v podílu na divácích

DigiZone.cz při příležitosti zařazení Nova Cinema do multiplexu 2 připravil speciál, který se věnuje historii tohoto filmového programu. Kvůli startu vysílače multiplexu 1 na Klínovci a dalších čtyř vysílačů multiplexu 3 aktualizoval server DigiZone.cz také stálé přílohy Mapy pokrytí, Digitální vysílání v regionech a také informace o digitálních sítích.
Redakce: Speciál DigiZone.cz: Vše podstatné o filmovém kanálu Nova Cinema
Jan Potůček: DigiZone.cz aktualizoval mapy pokrytí, stránky multiplexů a Regiony

Multiplex 4 zahájil zkušební provoz na plzeňské Košutce

V pondělí odpoledne zahájil z plzeňského vysílače Košutka zkušební vysílání také multiplex 4, jehož provozovatelem je Telefónica O2. Na kanále 63 je možné naladit první program České televize a Novu ve vysokém rozlišení obrazu, další pozice multiplexu je označena jako Test 3. Anténu pro zemské digitální vysílání instalovala Telefónica O2 na Košutku před třemi týdny.

Telefónica O2 původně slibovala, že vysílání multiplexu 4 zahájí 1. listopadu v Ostravě, od začátku prosince měl být provoz čtvrté digitální sítě zahájen také v Praze, Brně, Kutné Hoře a Ústí nad Labem. Generální ředitel Telefóniky Salvador Anglada Gonzalez tento týden předsedovi Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavlu Dvořákovi slíbil, že multiplex 4 zahájí vysílání, jakmile sežene dostatek televizních stanic. Síť ale podle Dvořáka zatím žádné zákazníky nemá.
Jan Potůček: Multiplex 4 začal testovat v Plzni. Z vysílače Košutka na kanálu 63
Jan Potůček: Multiplex 4 nečekaně zahájil vysílání z plzeňské Košutky
Jan Potůček: Generální ředitel Telefóniky O2 ujistil ČTÚ, že multiplex 4 bude vysílat

Rada Českého rozhlasu ukončila spolupráci s hodnotitelem Vo­glem

Rada Českého rozhlasu (ČRo) ve středu rozhodla o ukončení spolupráce s analytikem Radkem Voglem, který pro ni letos zpracovával hodnocení vysílání Radia Wave. Vogl v říjnu upozornil na to, že stanice pro mladé posluchače propaguje fašismus. Své obvinění založil na nepřesném překladu písně Swastika Eyes skotské hudební skupiny Primal Scream. Nového hodnotitele vybere Rada ČRo na lednovém zasedání.

Generálnímu řediteli ČRo Václavu Kasíkovi hrozí, že někteří členové Rady ČRo vyvolají hlasování o jeho odvolání. Kasík se měl dopustit porušení lustračního zákona, když do funkce vedoucího a posléze také ředitele kanceláře generálního ředitele jmenoval Libora Křivku, jehož jméno se objevuje v seznamech spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti. Zákon nařizuje, aby před nástupem do funkce předložil čisté lustrační osvědčení. Křivka však osvědčení neodevzdal.

Působení Křivky v StB se prokázalo až po sedmi letech, kdy Křivka v ČRo pracoval. Kasík ho okamžitě odvolal a ČRo s ním rozvázal pracovní poměr. Generální ředitel ČRo tvrdí, že o Křivkově minulosti nevěděl. Křivka se hájí tím, že s StB nespolupracoval. Uvedl, že byl nevědomě evidován v seznamech vojenské kontrarozvědky.
Jan Potůček: Radek Vogl jako hodnotitel Radia Wave skončil, rozhodla Rada ČRo
Jan Potůček: Řediteli Českého rozhlasu opět hrozí odvolání, podle radních porušil zákon
Jan Potůček: „Kasíkův agent“: v seznamech kontrarozvědky jsem omylem

Staré televizory nesmíme kvůli nebezpečným látkám vyhazovat na skládku, ani do směsného odpadu

Obliba televizorů s integrovaným digitálním tunerem stále roste a řada domácností si nový televizor se širokoúhlou obrazovkou nadělí pod stromeček. Pak bude nutné zbavit se starého analogového televizoru, který obsahuje až dva kilogramy olova, které je nebezpečné pro životní prostředí. Právě kvůli obsahu olova bychom vysloužilé televizory, které jsou nebezpečným elektroodpadem, měli vyhazovat pouze ve sběrném dvoře nebo do kontejneru, který je určen pro svoz nebezpečného odpadu. Pokud si kupujete nový televizor, platíte také recyklační poplatek, za který prodejce odveze starý televizor k recyklaci. Cestu do sběrného dvora si ušetříte, když si nový televizor necháte přivézt domů a prodejce si starý televizor odveze sám.

Ze sběrného dvora, kde můžete starý televizor odevzdat zpravidla zdarma, putuje televizor do firem, které je recyklují. Přijímače jsou nejprve rozmontovány na jednotlivé části. Nebezpečné látky, tzv. luminofor, obsahuje zadní část obrazovky. Obrazovka se proto musí rozříznout na přední část, která je použitelná pro výrobu nových obrazovek, a zadní část, ze které se musí nebezpečné látky odstranit. Sklo z televizních obrazovek se používá například jako příměs do tavicí pece na výrobu olova.
Jan Potůček: Kam se starým televizorem? Rozhodně ne na skládku

Stručně

Provozovatel kabelové televize, společnost UPC Česká republika, potvrdila, že počet předplatitelů digitální kabelové televize přesáhl počet zákazníků analogové kabelovky. Z 560 tisíc domácností, které si kabelovou televizi u UPC předplácejí, jich 51,5 % využívá digitální kabelovku. UPC může díky souhlasu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání rozšířit programovou nabídku rozhlasových stanic. Abonenti se dočkají například ČRo Olomouc, Rádia Regina, Rádia Děvín nebo Rádio_FM.
Lukáš Polák: Digitální kabel od UPC zvítězil nad analogovou nabídkou
Lukáš Polák: UPC počítá s dalším obohacením nabídky

Dalším informačním zdrojem o postupu české digitalizace televizního vysílání se stal tento týden časopis Digitální televize brněnského vydavatelství CPress Media. Časopis chce čtenářům nabídnout různé rady, návody, například průvodce nákupem i zapojením set-top-boxu, a pomoci tak nejširší veřejnosti s přechodem na digitální televizní vysílání.
Jan Potůček: Vydavatelství CPress vydalo první tištěný časopis o digitální televizi
CPress Media vydává první tištěný časopis o digitální televizi

Digitální televize Barrandov začala na svých internetových stránkách nabízet několik videí. Zájemci o novou televizi, která vysílání zahájí 11. ledna 2009, se mohou seznámit například s tím, jak bude vypadat jeden z pořadů TV Barrandov, Talkshow Jana Saudka. Na webu TV Barrandov jsou k dispozici také informace o tom, jak bude možné její vysílání naladit. Je zde také zveřejněna mapa pokrytí multiplexu 2, ve kterém bude TV Barrandov vysílat. Informace o tom, jak naladit TV Barrandov, mohou zájemci zjistit také na telefonní informační lince, kterou televize speciálně pro tento účel zřídila.
Lukáš Polák: TV Barrandov nabízí na webu první pořad, Saudkovu talkshow
Lukáš Polák: TV Barrandov zřídila telefonickou linku pro budoucí diváky

Kmitočty, které se uvolní vypínáním zemského analogového televizního vysílání a které nebude využívat žádný ze čtyř multiplexů, by mohly být podle předsedy rady ČTÚ Pavla Dvořáka využity pro pátý multiplex určený televiznímu vysílání pro mobilní telefony. ČTÚ nechce podle Dvořáka určovat, v jakém standardu by se mělo vysílat, snahou úřadu bude proto při případném vypsání tendru technologická neutralita. Ústavní soud tento týden potvrdil současné znění zákona o elektronických komunikacích, který zakazuje křížení vlastnictví mezi operátorem stě a provozovatelem vysílání. Mobilní operátoři nebudou moci ve vlastních sítích šířit televizní a rozhlasové programy, které sami provozují.
Jan Potůček: Digitální dividenda připadne na mobilní televizi a internet vzduchem
Jan Potůček: Ústavní soud: zákaz křížení vlastnictví operátorů sítí a provozovatelů vysílání platí

MMF24

Hudební televize Óčko dosáhla v listopadu rekordní sledovanosti v historii stanice, když ji podle průzkumu společnosti Mediaresearch sledovalo 1,043 milionu diváků. Česká hudební televize je podle jejího generálního ředitele Jiřího Balvína čtvrtou nejsledovanější hudební a tematickou televizní stanicí v České republice za Novou, ČT 1 a Primou.
Jan Potůček: Óčko v listopadu s rekordní sledovaností: 1,043 milionu di­váků

Zemské digitální rozhlasové vysílání by mělo v České republice podle Pavla Dvořáka odstartovat v roce 2015 nebo 2016. Dvořák zároveň odmítá požadavek provozovatelů soukromých rádií, aby ČTÚ vytvořil Technický plán přechodu na zemské rozhlasové digitální vysílání, protože rozhlasové vysílání nebude vypínáno jako televizní a doba souběžného vysílání analogového a digitálního rozhlasu bude podle Dvořáka dlouhá. Majitelé komerčních rádií naléhají na poslance dolní komory parlamentu, aby urychleně přijali novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která řeší přechod na digitální rozhlasové vysílání. Zároveň si také stěžují na to, že Rada pro rozhlasové a televizní vysílání přechod na digitální vysílání komplikuje. Poslanci by se novelou zákona měli zabývat koncem ledna.
Jan Potůček: Kdy u nás začne vysílat digitální rozhlas? ČTÚ odhaduje, že v roce 2015
Jan Potůček: Komerční rádia naléhají na poslance, ať rychle přijmou jejich diginovelu

Jakou denní sledovanost bude mít podle vás Nova Cinema po příchodu do DVB-T?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).