Hlavní navigace

Týdenní revize o problémech při spuštění multiplexů 1 a 2

8. 11. 2008
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Minulý týden byl ukončen provoz přechodného multiplexu A a nahradily jej digitální sítě 1 a 2. Počátky vysílání obou multiplexů poznamenaly potíže s identifikací programů České televize a chybějící elektronický programový průvodce na Nově a Primě. Někteří diváci měli také problém se společnými televizními anténami nebo digitálními přijímači. Týdenní revize se kromě startu obou multiplexů a řešení diváckých potíží věnuje také kauze Rádia Wave obviněného z propagace fašismu.

Po spuštění multiplexů 1 a 2 se objevily problémy s STA i digitálními přijímači

Minulý týden byl ukončen provoz přechodného multiplexu A, který nahradily digitální sítě 1 a 2. Podle Pavla Dvořáka, předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), proběhla operace z hlediska ČTÚ bez problémů a podařilo se dohnat termíny v Technickém plánu přechodu na zemské digitální televizní vysílání. Diváci si ale stěžovali na špatně označené programy ve veřejnoprávním multiplexu a digitální síť 2 zase neobsahovala elektronického programového průvodce. ČTÚ podle Dvořáka tyto stížnosti zaznamenal a předpokládá, že operátoři a provozovatelé multiplexů budou informovat jeho úřad o termínech a způsobech řešení těchto potíží na koordinační schůzce, která se uskuteční příští týden.

Problémy s identifikací programů veřejnoprávního multiplexu připustila Česká televize (ČT) v sobotu. Příčinou potíží byl využívaný multiplexer. Od úterý by se názvy televizních stanic v multiplexu 1 měly podle Pavla Hanuše, vedoucího projektu digitalizace ČT, zobrazovat správně. U některých digitálních přijímačů je ale nutné znovu provést automatické vyhledávání. Elektronického programového průvodce (EPG) zařazovaly ČRa, provozovatel multiplexu 2, do vysílání postupně. V pondělí se dočkali diváci v Praze a středních Čechách, v úterý diváci na Plzeňsku a Domažlicku. Poslední lokalitou, kde byl EPG do vysílání zařazen, se ve středu stalo Brněnsko, Ostravsko a Ústí nad Labem. Od středy je tedy EPG dostupné ve všech lokalitách, kde minulý pátek začala digitální sít 2 vysílat.

Zánik přechodné digitální sítě A a její rozdělení na multiplexy 1 a 2 způsobilo problémy také řadě diváků, kteří digitální signál přijímají prostřednictvím společné televizní antény (STA). Někteří majitelé domů nechali STA upravit pouze pro příjem veřejnoprávního multiplexu a tvrdili, že tím splnili nařízení zákona. Pavel Dvořák se ale domnívá, že povinnost zpřístupnění televizního signálu se týká všech televizních stanic šířených vzduchem a divákům doporučuje, aby se se stížností na majitele domu obrátili na ČTÚ. Server DigiZone.cz věnoval problémům diváků s STA článek, ve kterém Josef Skála, odborník na problematiku STA, odpovídal na dotazy čtenářů.

Problémy s příjmem signálu multiplexů 1 a 2 nemusela podle Jiřího Vykydala, vedoucího útvaru rozvoje a investic ČRa, u některých diváků způsobit špatná anténa nebo chyby na straně operátorů digitálních sítí, ale digitální přijímače. Podle Vykydala se objevily digitální přijímače, které nezvládají zpracování standardních bitových toků a streamů zemského digitálního vysílání. Vyzval proto operátory multiplexů a provozovatele televizního vysílání, aby vytvořili společnou komunikační platformu, kde by divákům nabídli informace o tom, které typy digitálních přijímačů splňují podmínky pro příjem digitálního vysílání v České republice.
Jan Potůček: Některé nekvalitní set-top-boxy si neumí poradit s digitálním vysíláním
Lukáš Polák: Názvy kanálů v multiplexu 1 by se již měly zobrazovat v pořádku
Lukáš Polák: EPG by již mělo být dostupné terestricky ve všech lokalitách
Jan Potůček: Pavel Dvořák: Stížnosti na majitele domů kvůli STA adresujte ČTÚ
Redakce: STA a příjem digitální televize: vy se ptáte, my odpovídáme

Zemské digitální vysílání televize Prima v digitální síti 2 v současnosti neobsahuje regionální odpojované vysílání studií, která s Primou sdílí kmitočty pro analogové vysílání. Prima tak v multiplexu 2 vysílá pražské zprávy po celé České republice, čímž porušuje licenční podmínky stanovené Radou pro rozhlasové a televizní vysílání. Podle technického ředitele Primy Patrika Slavíka je regionální odpojování v multiplexu 2 technicky možné a záleží pouze na konkrétních studiích, zda jej využijí. Ani jedna ze skupin regionálních televizí, které analogové kmitočty s Primou sdílí, Regionální televizní studia (RTA) Jiřího Berky ani společnost Regio Media, zatím neuzavřela smlouvu s ČRa. Pavel Dvořák uvedl, že ČTÚ obdržel kvůli zařazení Primy do digitální sítě 2 a regionálnímu odpojování několik podnětů ze strany RTA. RTA nesouhlasí s tím, že Prima přesunutí z multiplexu 3 do multiplexu 2 s RTA nekonzultovala.
Jan Potůček: Prima: pokud regiony chtějí, mohou s námi v multiplexu 2 vysílat

České Radiokomunikace (ČRa) budou muset za zářijovou změnu v polarizaci zemského digitálního televizního vysílání v Praze zaplatit pokutu. ČRa v září vypnuly přechodný multiplex A na žižkovském vysílači a nahradily jej záložním vysíláním ze Strahova, které ale mělo změněnou polarizaci z horizontální na vertikální. Český telekomunikační úřad tento týden oznámil, že ČRa udělil za nekonzultované změny, které divákům způsobily potíže s příjmem signálu digitálního vysílání, pokutu ve výši 300 tisíc korun. ČRa se proti pokutě mohou odvolat u předsedy Rady ČTÚ Pavla Dvořáka, ten ale naznačil, že by v tomto případě sankci pro ČRa potvrdil.
Jan Potůček: České Radiokomunikace dostanou pokutu od ČTÚ za vysílání ze Strahova
Jan Potůček: Pokuta ČRa za neohlášenou změnu polarizace v Praze: 300 tisíc korun

V prosinci zahájí provoz státní infolinka o digitalizaci

V prosinci letošního roku bude zprovozněna bezplatná centrální telefonická informační linka a oficiální státní internetové stránky, které divákům poskytnou informace o přechodu na zemské digitální televizní vysílání. Projekty informačních kampaní se zatím týkají pouze oblastí Praha a Plzeň, kde bude analogové televizní vysílání vypnuto v příštím roce. Vypnutí analogového vysílání musí podle Technického plánu přechodu předcházet nejméně tříměsíční informační kampaň. Soutěž na realizátora mediální kampaně bude Národní koordinační skupinou pro digitalizaci vypsána v nejbližších dnech. Hodnotu kampaně odhaduje Zdeněk Duspiva, předseda Národní koordinační skupiny pro digitalizaci, na 40 milionů korun, a proto bude realizátor vybrán v rámci veřejné obchodní soutěže.

Státní informační kampaň by podle předsedy Rady ČTÚ Pavla Dvořáka mohla probíhat i prostřednictvím sítě poboček České pošty. Podle Dvořáka je Česká pošta jednoduchým distribučním nástrojem, jak dostat informace o vypínání analogového vysílání do všech domácností. Kamil Levinský, ředitel Úseku pro transformaci ČRa, požaduje, aby státní informační kampaň informovala o tom, že všechny „neterestrické“ typy digitálního televizního vysílání jsou zpoplatněny. Některé subjekty, které provozují placené televizní služby, totiž vypínání analogového vysílání podle Levinského zneužívají. Ve vlastních kampaních divákům nabízejí, že za ně přechod na digitální vysílání vyřeší, a používají přitom lživá tvrzení.

V současnosti mohou diváci využívat například služeb Diváckého centra České televize nebo bezplatné infolinky Českých Radiokomunikací, na kterou se při pátečním startu digitálních sítí 1 a 2 obrátilo desetkrát více lidí než obvykle. V pátek 31. října operátoři odbavili přibližně 350 dotazů, o víkendu pak kolem 200 dotazů, které se nejčastěji týkaly úprav společných televizních antén pro příjem digitálního vysílání. Odpovědi na nejčastější dotazy ČRa zpracovaly na svých internetových stránkách do sekce FAQ.
Jan Potůček: Státní infolinka k digitalizaci a oficiální web budou v prosinci
Jan Potůček: Infolinka ČRa k digitalizaci nyní denně vyřídí přes 200 telefonátů
Jan Potůček: ČTÚ navrhuje k digitalizační kampani použít Českou poštu
Jan Potůček: Kamil Levinský: operátoři placených TV služeb vedou lživé kampaně

Televize Prima požaduje, aby bylo do státní informační kampaně zahrnuto také předčasné vypínání analogového vysílání TV Prima ve vybraných lokalitách v Praze. V prosinci letošního roku bude totiž z pražských vysílačů Žižkov a Cukrák na kanále 59 zahájeno vysílání multiplexu 3, které bude rušit analogové vysílání Primy na převaděčích a opakovačích ve Vokovicích, Břevnově a také v Roztokách u Prahy. Prima v těchto lokalitách analogově vysílá na kanále 59 a žádný jiný kanál již není k dispozici. Kvůli tomu musí dojít k předčasnému vypnutí analogového vysílání TV Prima v těchto lokalitách. Technický ředitel TV Prima Patrik Slavík proto žádá, aby stát občanům žijícím ve zmíněných oblastech zajistil potřebné informace.
Jan Potůček: Bude infokampaň k předčasnému vypínání analogu v Praze? ptá se Prima

Poslanec Rafaj: Rada se snaží Rádio Wave zlikvidovat

Petr Rafaj, poslanec za ČSSD a člen stálé sněmovní komise pro sdělovací prostředky, se domnívá, že za obviněním Rádia Wave z propagace fašismu je třeba vidět systematickou snahu Rady Českého rozhlasu (ČRo) o likvidaci stanice pro mladé posluchače v podobě, v jaké existuje. Rafaj na svém blogu uvádí, že rozhlasová rada hledá jakoukoliv záminku k tomu, jak rozhlasový okruh zlikvidovat, a to již od počátku jeho existence. Argumentace Rady Českého rozhlasu, že píseň Swastika Eyes od skotské hudební skupiny Primal Scream propaguje fašismus, je založena na neporozumění textu písně a jejím špatném překladu. Podle Rafaje je nutné radu odvolat.

Ve středu se na neveřejném zasedání sešlo předsednictvo Rady Českého rozhlasu, které jednalo o Rádiu Wave a o tom, jak reagovat na vlnu kritiky, kterou poslední výjezdní zasedání rady vyvolalo. Stanice pro mladé posluchače se od 1. října přestala označovat jako ČRo 4 – Rádio Wave, nový oficiální název je Český rozhlas Rádio Wave.

V úterý 11. listopadu se v Divadle Archa od 17 hodin uskuteční veřejná debata o budoucnosti Rádia Wave a vztahu Rady Českého rozhlasu a vedení veřejnoprávního rozhlasu k vyznavačům alternativní hudební scény, kterou organizuje server DigiZone.cz. Debaty, která se bude zabývat obviněním Rádia Wave z propagace fašismu i výroky radních Českého rozhlasu i programového ředitele ČRo Richarda Medka, se zúčastní například šéfredaktorka Rádia Wave Judita Hrubešová, zástupkyně neformálního sdružení Nejsem budoucnost tohoto národa Marie Čtveráčková a pozván je také člen Rady ČRo Antonín Zelenka, analytik Rady ČRo Radek Vogl a generální ředitel ČRo Václav Kasík. Po debatě bude v klubu Roxy následovat koncert Nejsem budoucnost tohoto národa.
Jan Potůček: Poslanec Rafaj (ČSSD): Radu Českého rozhlasu je třeba odvolat
Jan Potůček: Rádio Wave přestalo používat název „Český rozhlas 4“
Jan Potůček: Předsednictvo Rady ČRo bude ve středu jednat o Rádiu Wave
Redakce: Přijďte na veřejnou debatu o Rádiu Wave! 11. listopadu v divadle Archa

Stručně

Český telekomunikační úřad vypíše výběrové řízení na operátora zemské digitální sítě, která bude šířit televizní vysílání pro mobilní telefony, zřejmě v horizontu šesti měsíců. Podle Pavla Dvořáka ČTÚ ve specifikaci sítě pravděpodobně neuvede, že síť je určena pro vysílání ve standardu DVB-H. Mohlo by se tedy jednat také o DVB-T multiplex, ve kterém by byly šířeny pouze programy určené pro příjem v mobilních telefonech. Podle Dvořáka má o společný provoz multiplexu pro DVB-H vysílání zájem pouze společnost T-Mobile. Konkurenční mobilní operátor Vodafone se angažuje v prodeji dotovaných mobilních telefonů LG umožňujících bezplatný příjem DVB-T vysílání. Společnost LG Electronics ve středu představila již druhý mobilní telefon podporující příjem zemského digitálního televizního vysílání. Mobilní telefon LG KB770 je vybaven třípalcovým dotykovým displejem o rozlišení 400×240 pixelů, na kterém může majitel sledovat DVB-T vysílání v době přibližně dvou fotbalových zápasů. Mobilní telefon je vybaven fotoaparátem s rozlišením 3,2 megapixelu a také přehrávačem souborů ve formátu MP3.
Jan Potůček: ČTÚ uvažuje, že tendr na mobilní televizi nevypíše přímo na DVB-H
Lukáš Polák: LG Electronics dnes představil další mobil s podporou DVB-T

Vláda schválila novelu zákona o elektronických komunikacích, která ruší placení poplatků ochranným autorským svazům za provoz společných televizních antén s příjmem zemského digitálního televizního vysílání a také zákaz křížení vlastnictví mezi provozovateli sítí elektronických komunikací a provozovateli rozhlasového a televizního vysílání. Novela také zruší omezení, které nedovolovalo, aby jeden provozovatel vlastnil nebo provozoval maximálně dvě sítě elektronických komunikací. Podle Tomáše Bartovského, mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu, které návrh novely zákona předložilo společně s ministerstvem kultury a ČTÚ, omezoval dosavadní zákaz vlastnit nebo provozovat více než dvě sítě elektronických komunikací volnou hospodářskou soutěž.
Jan Potůček: Vláda schválila novelu zákona, která zruší autorské poplatky za STA

Česká televize plánuje na příští rok omezit počet premiérově vysílaných pořadů, některé vlastní pořady budou zrušeny úplně a televize divákům nabídne více reprízovaných pořadů. Důvodem pro omezení počtu premiér je skutečnost, že náklady na provoz televize veřejné služby rostou, zatímco koncesionářské poplatky se od ledna příštího roku nezvýší a příjmy z reklam neplynou do rozpočtu České televize, ale do fondu digitalizace a fondu na podporu české kinematografie. Náklady na nákup pořadů budou ponechány ve stejné výši. Veřejnoprávní televize zatím nezveřejnila, které pořady budou od příštího roku zrušeny.
Jan Potůček: ČT se chystá šetřit na programu, příští rok bude vysílat více repríz

Zpravodajská televizní stanice Z1 jedná se společností Czech Digital Group a s Telefónicou O2 Czech Republic o uzavření dlouhodobé smlouvy na využívání programové pozice v multiplexu 3 a 4. Jednání budou podle generálního ředitele Z1 Martina Mrnky dokončena v listopadu. Rozhodnutí o tom, v jaké digitální síti bude Z1 vysílat, bude mít podle Mrnky podstatný vliv na rozvoj televize. Mrnka také obvinil menší kabelové společnosti, které nabízejí pouze analogovou kabelovou televizi, z porušování zákona. Společnosti totiž do základní programové nabídky nezařazují zpravodajskou stanici Z1 a nedodržují tak zákon. Z1 ale proti těmto malým společnostem nehodlá podnikat žádné právní kroky, o situaci pouze pravidelně informuje Radu pro rozhlasové a televizní vysílání.
Jan Potůček: Z1 jedná o vysílání v multiplexech 3 a 4, Óčko pouze v síti 3
Jan Potůček: Martin Mrnka: Analogové kabelovky porušují zákon, nezařazují Z1

Televize Nova zaslala Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) žádost o udělení bonusové licence pro zemské digitální vysílání filmové stanice Nova Cinema. RRTV nařídila společnosti CET 21 kvůli žádosti o licenci ústní jednání, důvodem pro ústní jednání je to, že filmový kanál bude šířen celoplošně v zemském digitálním vysílání. Diváci by se Nova Cinema v multiplexu 2 měli dočkat příští rok na jaře. Nova Cinema dosáhla minulý týden dalšího rekordu ve sledovanosti. V průměrné denní sledovanosti zaznamenal nejvyšší rating i share od začátku elektronického měření sledovanosti. Novu Cinemu sledovalo 0,17 % diváků a podíl na sledovanosti činil 0,95 %. S celodenním průměrným podílem na sledovanosti ve výši 0,66 %.
Jan Potůček: Nova požádala o bonusovou licenci pro pozemní vysílání Novy Cinema
Lukáš Polák: RRTV se pobaví s CET 21 o DVB-T licenci pro Novu Cinemu
Jan Potůček: Nova Cinema s dalším rekordem sledovanosti, zvláště u mladých

Tipy C

Server DigiZone.cz navštívil hlavní pražský vysílač Žižkov, kde České Radiokomunikace začátkem října vyměnily anténní systém. Vysílač je vysoký 216 metrů a nejvyšším dostupným bodem pro veřejnost je uzavřená vyhlídková plošina ve výšce 93 metrů. Server DigiZone.cz se ale podíval do míst, kam veřejnost přístup již nemá, a v dalším díle nepravidelného seriálu Na návštěvě u … nabízí čtenářům pohled na otevřené plošiny s menšími vysílači a anténami pro mobilní služby a také na dohledové centrum v přízemí administrativní budovy Českých Radiokomunikací.
Jan Potůček: Na návštěvě na… žižkovském vysílači v Praze

Server DigiZone.cz přinesl tento týden také v pořadí třetí test příjmových vlastností set-top-boxů pro dálkový příjem zemského digitálního televizního vysílání. V testu, který se uskutečnil ve Struhařově u Benešova, kde lze přijímat německé i rakouské televizní stanice, bylo vyzkoušeno pět digitálních přijímačů: Samsung DTB-460F, Schwaiger DSR FM-710T, Strong SRT 5025, Topfield TF6000T, a kombinovaný přijímač Opticum 4100TSCX, u kterého byla hodnocena jen terestriální část. V testu si nejlépe vedl Schwaiger DSR FM-710T, který překvapil kombinací nevzhledného bakelitového designu a kvalitním měřičem signálu zemského digitálního vysílání. Jako nejméně kvalitní byl v testu ohodnocen Samsung DTB-460F, který se potýkal s načtením slabších multiplexů. Server DigiZone.cz také přinesl poslední, pátý díl seriálu o satelitním vysílání Jak fungují satelity. Závěrečný díl patřil budoucnosti satelitního vysílání a družic, které budou vypuštěny.
Jakub Melín: Další test set-top-boxů při dálkovém přijmu digitální televize
Lukáš Polák: Jak fungují satelity V.: Chystané družice a budoucnost satelitní televize

Kolik času Vás stála adaptace na změny, které v digitalizaci před týdnem proběhly?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).