Hlavní navigace

Týdenní revize o startu Spray TV a převodu digitálního videa

28. 2. 2009
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Autor: 118483
V Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Jihlavě, Hodonínu a Olomouci startuje bezdrátová digitální kabelová televize Spray TV. Zájemci se jí dočkali téměř s půlročním zpožděním. Tento týden jsme vás seznámili také s tím, jak zpracovávat surový materiál z vašich set-top-boxů. Jedná se přitom o velmi často diskutovaný problém na různých internetových fórech. Zpravodajsky bohatě pokryty byly také televize Barrandov a Z1. K významné události došlo také mezi Českou televizí a ministerstvem vnitra.

Startuje bezdrátová kabelovka Spray TV

O půl roku později, než původně deklarovala, zahájí o tomto víkendu vysílání nová služba digitální kabelové televize Spray TV. Půjde o bezdrátovou kabelovou televizi na bázi DVB-MT, tedy mikrovlnného pásma, dříve označovaného zkratkou MMDS. Divák pro její příjem potřebuje speciální anténu a set-top-box s dekódovací kartou. Spray TV je projektem jihomoravské společnosti Self servis, která provozuje kabelovou službu Moravia televize a podílí se také na projektu kabelové služby Nej TV, vlastněného společností BKS Capital Partners. Zpočátku bude Spray TV vysílat v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Jihlavě, Hodonínu a Olomouci. Kromě placených programů budou v platformě i volně šířené stanice. Základní programová nabídka obsahuje 23 programů ve standardním rozlišení obrazu a sedm stanic Českého rozhlasu. Jde o všechny televizní stanice šířené v klasických pozemních digitálních multiplexech a navíc o programy známe z kabelových sítí a satelitu. Operátor si za tento balíček účtuje měsíční poplatek 200 Kč.

Ondřej Vala: Podrobnosti o bezdrátové kabelové televizi Spray TV
Jan Potůček: V březnu odstartuje bezdrátová kabelovka Spray TV. Nabídne také HD

Jak na převod videa ze set-top-boxů

Velmi často se na různých diskusních fórech objevují stesky uživatelů, kteří řeší stále jeden a ten samý problém, jak přenést nahrávku ze svého pevného disku nebo DVD rekordéru, kterou pořídili prostřednictvím set-top-boxu a je jedno, ať už jde o ten satelitní nebo terestrický. V dnešní době existuje pochopitelně celá řada programů k tomu určená, velká většina z nich je však placená. Představme si tedy zástupce těch druhých. Nejvíce se osvědčily MediaCoder, VirtualDub a SUPER ©. Problém dnešních set-top-boxů je především v tom, že jejich výrobci se nedokázali dohodnout na tom, s jakou koncovkou se bude nahrávka pořizovat. Můžete se tak setkat hned s několika typy. Jen namátkou jde kromě poměrně standardně používaného TS např. také o DRV, TS nebo TRP. Většinu uživatelů samozřejmě napadne hledat radu na stránkách výrobce, v dalším případě o pomoc požádají např. internetový vyhledávač Google.

Lukáš Polák: Jak převádět video ze set-top-boxu do PC

Mediacoder - software

ČT podepsala smlouvu s MVČR na rozvoj T-Governmentu

Generální ředitel České televize Jiří Janeček a ministr vnitra České republiky Ivan Langer dnes na Kavčích horách podepsali tzv. memorandum o spolupráci ČT a MVČR na rozvoji služeb státní správy občanům prostřednictvím digitálního zemského TV vysílání a související technické infrastruktury. „Věřím, že této problematiky se nám podařilo zhostit skutečně se ctí,“ řekl dnes Langer na Kavčích horách. Pod pojmem digitálního vysílání si podle ministra představí většina lidí pouze lepší nabídku a kvalitnější obraz. „Až doposud mělo digitální vysílání pouze jednosměrný tok. My chceme využít potencionálu digitálního vysílání a vyměnit tento tok za obousměrný. Divák by neměl být pouze pasivním přijímatelem informací. Divák by měl využít služeb, které digitalizace nabízí,“ konstatoval Ivan Langer a dodal, že to, co ministerstvo a Českou televizi spojovalo doposud, bude pokračovat v budoucnosti i nadále. „Pro mě je nesmírně důležité, že můžeme pomoci k tomu, aby lidé byli lépe informování z pohodlí svých domovů,“ řekl generální ředitel ČT Jiří Janeček.

Lukáš Polák: ČT podepsala s MVČR smlouvu na rozvoj televizní samosprávy

Janeček Langer a spol - ČT

Zúčastnění těsně před podpisem smlouvy, foto: archiv ČT

Stručně

Nová plnoformátová digitální televize Barrandov začne od 21. března vysílat každou sobotu již od půl osmé ráno místo osmé. Úspěchem pro tento kanál může být také skutečnost, že jeho HD verze byla zařazena do DVB-C od UPC a svá videa začíná nabízet prostřednictvím serveru Stream.cz. Z televize zároveň odchází programový ředitel Přemysl Svora.

Lukáš Polák: Programový ředitel Svora končí na TV Barrandov
Lukáš Polák: UPC zařadilo do digitálního kabelu další HDTV kanál
Jan Potůček: TV Barrandov posune začátek vysílání, prý má příliš hodně reklamy
Jan Potůček: TV Barrandov oslovila v druhé třetině ledna 0,9 procenta televizního publika
Jan Potůček: Start TV Barrandov zaznamenalo 50 procent Čechů, naladilo ji 17 procent
Lukáš Polák: Antonín Zelenka z Rady ČRo pracuje pro TV Barrandov
Jan Potůček: TV Barrandov nabídne některé své pořady i na internetové Stream.cz
Lukáš Polák: Staňte se porotcem v pořadu Suďte je! na TV Barrandov

Zpravodajská televize Z1, která nedávno ušetřila tím, že propustila některé redaktory, chystá škrtnout některé peníze svým současným zaměstnancům. Nový fixní rozpočet televize Z1 bude takový, aby se viditelně nedotkl vysílání tohoto kanálu. Od 1. března dojde také k rozdělení funkce ředitele a šéfredaktora zpravodajství.

Lukáš Polák: Problémy televize Z1 jsou téměř zažehnány, tvrdí její ředitel
Lukáš Polák: Zpravodajská televize Z1 připravuje tři nové pořady
Jan Potůček: Z1 zruší funkci technického ředitele, Vít Novotný ji opustí
Jan Potůček: Z1 se porovnala s ČT 24 a zjistila, že je u mnoha zpráv rychlejší

Jak bude vypadat televize Nova za dalších 15 let? Podle generálního ředitele Petra Dvořáka bude mnohem pestřejší a nepůjde zdaleka o jednu jedinou stanici. Uvedl to pro deník Hospodářské noviny, kde zároveň konstatoval, že neví, zdali ještě v letošním roce spustí českou verzi hudebního kanálu MTV, jak sliboval koncem loňského roku.

Jan Potůček: Petr Dvořák: Nova nebude za 15 let jenom televizí, ale výrobcem obsahu
Jan Potůček: Start české MTV pod hlavičkou Novy ještě letos není tak jednoznačný
Lukáš Polák: Nova může být spokojená, CME přinesla rekordní tržby
Lukáš Polák: CME byla koncem roku ve ztrátě sedm miliard
Lukáš Polák: Ikona novácké investigativní publicistiky John odchází

Významné výročí si v úterý připoměla Česká televize. Přesně před pětapadesáti lety totiž začalo pravidelné vysílání tehdejší ČST. Československá televize byla státní organizací a pro Československo zajišťovala vysílání od roku 1953. V té době však stejně jako ostatní média podléhala velmi silné cenzuře.

Lukáš Polák: Před pětapadesáti lety začalo pravidelné televizní vysílání

Na satelitu Eutelsat W2 na pozici 16 st. vých. se včera objevilo vysílání módního kanálu Fashion TV v české verzi. Alespoň se tato televize takto identifikuje, její ID je FTV Czech. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by byl šířen tuzemský program. Není se čemu divit, pravděpodobně se jedná prozatím o testovací vysílání.

Lukáš Polák: Fashion TV pro Česko odstartovala na satelitu

Nepříjemné překvapení potkalo včera abonenty satelitní platformy Digi TV. Na frekvenci 12643/H s SR 27500 a FEC 3/4 totiž zmizelo vysílání kanálu AXN Romania, které bylo určeno s českou audio stopou také pro tuzemský trh. Diváci měli nejprve pouze černou obrazovku, poté však bylo vysílání nahrazeno jiným programem.

Lukáš Polák: Překvapení pro zákazníky satelitní služby Digi TV, zmizelo jim AXN

Pětadvacet seminářů pro laickou veřejnost, zaměřených na přechod ze zemského analogového na digitální příjem televize, plánuje na březen a duben v Praze Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v České republice. Semináře budou součástí státní informační kampaně před vypnutím analogového televizního vysílání z vysílače Žižkov.

Jan Potůček: Digikampaň v Praze vygraduje 25 semináři pro širokou veřejnost

Zdeněk Duspiva 500

Za neúspěch může společnost Telefónica O2 považovat konec loňského roku. Nepodařilo se ji totiž získat dostatek abonentů pro svou IPTV službu O2TV. Vyplývá to z výsledku hospodaření za rok 2008, který v úterý prostřednictvím tiskové zprávy firma zveřejnila.

Lukáš Polák: O2TV měla na konci roku pouze 115 tisíc zákazníků

Společnost Liberty Global zveřejnila v pondělí na svém webu výsledky hospodaření za čtvrtý kvartál loňského roku. Jejich součástí jsou i údaje o počtu abonentů společnosti UPC za stejné období v jednotlivých zemích. Co se týká České republiky, má 265.200 abonentů analogové kabelové televize. V porovnání s předchozím čtvrtletím je to výrazný pokles.

Lukáš Polák: U UPC roste zájem o DVB-C, satelit zůstal téměř beze změny

Rady divákům, jak přejít z analogového na digitální příjem televize, nabízí dvakrát týdně svým posluchačům komerční Rádio Hey. Síť těchto regionálních rádií vysílá v Praze, Brně, Ostravě a Pardubicích. Pořadem s názvem Dobrá rada podle týdeníku Strategie provázejí odborníci na digitální vysílání, kteří se denně zabývají dvěma různými tématy spojenými právě s digitalizací.

Jan Potůček: Rádio Hey vysílá dvakrát týdně poradnu k televizní digitalizaci

Generální ředitel Slovenské televize Štefan Nižňanský musí restrukturalizovat vysílání sportovního okruhu Trojka. Problémem Trojky je podle členů Rady STV především nízké pokrytí a také sledovanost. Dalším mínusem pro Nížňanského je také skutečnost, že kanál nevyčerpal pro rok 2008 všechny prostředky, které mu přisuzovala dotace z loňského roku.

Lukáš Polák: Rada STV není spokojená s Trojkou, ředitel televize ano
Redakce: Slovenská STV stále nemá rozpočet, čeká na státní dotaci

MMF24

Slovenský program JOJ Plus, který mohou sledovat čeští diváci v satelitní platformě Skylink a ve vybraných kabelových a IPTV sítích, dosáhl minulý týden svého největšího podílu na divácích za svou prozatím krátkou historii. Průměrný podíl na divácích na Slovensku dosáhl 2.3 % procent.

Lukáš Polák: JOJ Plus zaznamenala nejúspěšnější týden od svého startu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).