Hlavní navigace

Uber to myslí s vlastními auty bez řidičů vážně. Otevírá si vlastní laboratoře

3. 2. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Flotila aut bez řidičů. Sen každé taxislužby. Zatím se v oblasti autonomních vozítek angažovaly spíš jen automobilky a Google. Teď začíná v Pittsburgu i Uber.

Nejlepší řidič je ten, který neodmlouvá a nevymlouvá se. Podle serveru Techcrunch už Uber loví talenty na Carnegie Mellon University, především pak na institutu robotiky. Strategickou spolupráci s univerzitou dnes Uber oznámil na svém blogu

Podle zdrojů Techcrunche má Uber najmout víc než padesát zkušených expertů z institutu, který postavil třeba vozítko Rover pro expedici na Mars. Server hovoří o tom, že Uber institut doslova vyluxoval. 

Uber musí vyvinout všechno od začátku. Auta, infrastrukturu i jádro celého systému. Už v minulosti mluvil šéf Uber Travis Kalanick o tom, že by mohli vyměnit řidiče za auta, která se umí řídit sama. Rozjezd výzkumného centra tak jen dává jeho slovům větší váhu. Přesun ze Silicon Valley pak zvýší úroveň utajení. 

KL24

Uber není samozřejmě sám, kdo v Silicon Valley o takových autech přemýšlí nebo je už testuje. Už delší dobu s nimi experimentuje Google. Ten Google, který integroval Uber do svých map a investoval do Uberu prostřednictvím svého fondu Google Ventures.

Uber tak má peněz dost. Od investorů posbíral čtyři miliardy a firma je oceňována na 41 miliard. Nijak s tím nezamávaly ani všechny kauzy a zákazy, které firmu provází na pouti světem. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).