Hlavní navigace

Unasusetrite.cz je další podvodný e-shop. Jak při nákupech nenaletět?

20. 12. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Všechno jak podle kopíráku: zázračně nízké ceny, kontakty na jinou firmu, zkopírované obchodní podmínky, nemožnost přímého kontaktu a samozřejmě také podvedení lidé.

Už několik let se můžete na českém internetu setkat se stejným schématem vytváření podvodných e-shopů. Hosting někde v zahraničí, e-shop s obsahem všeho druhu, ale vždy zaručeně to, co lidé určitě budou chtít. A zboží je samozřejmě nabízeno vždy za podstatně výhodnější cenu než jinde. 

Obchodní podmínky i reklamační řád jsou zpravidla zkopírované odjinud, kontakty buď pouze na e-mail, nebo telefonní číslo, na které se stejně nejde dovolat. Požadavek na platbu předem, nejlépe posláním peněz na účet. Pár dnů či týdnů lapání důvěřivých lidí a pak vypnuto. Obchod zmizel, provozovatelé také.

Manžel chtěl koupit dárek v e-shopu s elektronikou www.unasusetrite.cz. Už při platbě se mu zdál e-shop podezřelý, kvůli podivným údajům ve faktuře. Našel si internetové stránky, kde se píše o podvodných firmách, ale tento e-shop tam nenašel (na jiných stránkách je ale už uvedený, to jsem zjistila právě teď), takže platbu v rychlosti provedl přes kartu. Nyní čeká na policii v Praze aby podal trestní oznámení, protože volal na e-shop, kde telefon není v provozu. Volal také na firmu uvedenou jako provozovatel – tam telefon zvedli a řekli, že někdo zneužil jejich firmu k podvodu a že není první Ježišek, který volá se stejným problémem. Nechápu, jak možné, že tento provozovatel ještě nepodal trestní oznámení – možná v tom také jedou? A dále, proč s tím policie nic nedělá a nezmrazí podvodníkovi účet v bance. V bance navíc manželovi řekli, že už je několikátý, kdo si přeje stornovat platbu na účet této firmy, protože jde o podvod. Prosím o informaci, co můžeme v této věci udělat.

Pokud se na www.unasusetrite.cz podíváte, najdete tam prakticky všechny příznaky, proč byste od takového obchodu měli dát ruce pryč. Nabídka zboží všeho druhu, velmi nízké ceny, žádné kontaktní údaje s možností přímého kontaktu. Jako prodávající (provozovatel) je uvedena firma z Ostravy, na konci obchodních podmínek ale figuruje firma zcela jiná (nejspíše ta, od které  byly podmínky zkopírovány).

Tohle všechno by mělo stačit k tomu, abyste napsali „zkušenosti unasusetrite.cz“ do Google a byli chytřejší – najdete tak například Elektrodům.eu-Bestelektro.cz-Supereschopik.cz-unasusetrite.cz na PodvodneFirmy.cz, což by měl být další důvod, proč odolat zázračně nízkým cenám a nepřijít o peníze.

A pokud se, jako dáma z výše uvedeného e-mailu, budete ptát, co udělat v okamžiku, kdy jste naletěli? Pokud jste provedli platbu kartou, je to ta lepší varianta, protože v takovém případě bude řešení snazší (alespoň u některých bank a karet). Pokud jste zaplatili převodem, bude to už horší. Návod k dalším krokům najdete ve výše uvedeném e-mailu: je nutné nahlásit podvod na Policii ČR, byť pravděpodobnost získání peněz bude asi dost nízká.

Na unasusetrite.cz je zajímavý ještě pohled na registrátora domény. Je jím „ESHOPELEKTROCOM“, který ale už z minulosti známe. Pomocí tohoto účtu byla (a stále je) zaregistrována doména Chytrajakosova.cz, která byla na počátku října využita pro totéž, tedy pro podvodný e-shop (viz APEK byla zákazníky upozorněna na podezřelý e-shop na adrese Chytryjakosova.cz)

AMSOK.EU je zneužité jméno

Jméno ostravské společnosti AMSOK.EU, která je uvedená jako provozovatel/prodejce, je v tomto případě použito bez vědomí společnosti. Stejně tomu bylo u jiné firmy při zmíněném podvodu s Chytryjakosova.cz. Lupě to potvrdil Petr Amler, jednatel společnosti AMSOK. EU s.r.o.

Od včerejšího dne se na naší společnost opakovaně obracejí lidé s dotazy směřující k ověření dostupnosti zboží… Důrazně Vás tímto upozorňuji, že naše společnost neprovozuje žádný internetový prodej a není ani vlastníkem žádné domény, pod kterou by nějaký internotový prodej realizovám mohl být. Naše společnost se věnuje pouze a jen činnosti spojené se službami školícího střediska. Zneužití jména naší společnosti k nekalým obchodním praktikám bude tak následně předmětem trestního oznámení z naší strany.

Jak nenaletět? 

Asociace pro elektronickou komerci (APEK) na www.bezpecnynakup.cz nabízí desatero bezpečnějšího nakupování, které se rozhodne vyplatí přečíst a dodržovat. APEK také provádí certifikace českých e-shopů – na www.certifikovany-obchod.cz je možné si ověřit, jestli je konkrétní web (e-shop) certifikován. 

BRAND24

Pomoci může i několik měsíců starý článek Jak poznat podvodný e-shop? Tady je jedenáct příznaků, které napoví zde na Lupě, který je podobný již zmíněnému desateru, ale jednotlivé body poněkud více rozvádí.

Nejdůležitější ale je používat zdravý rozum a nepropadnout fantasticky nízkým cenám. A jakékoliv neznámé obchody důsledně prověřovat – Heuréka, APEK, vyhledávače, sociální sítě, to všechno vám může poskytnout informace vedoucí k tomu, že si nákup nakonec raději rozmyslíte. A kýženou věc koupíte sice dráž, ale bezpečně někde, kde vás nechtějí podvést.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).