Hlavní navigace

Satelitní služba UPC Direct zkouší novou pozici. Přesune se?

20. 6. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Logo satelitní digitální platformy DVB-S Autor: 115393
20. 6. 2008

Středoevropská satelitní platforma UPC Direct, která vysílá i pro diváky v České republice z družic Astra na pozici 19,2 stupně východně, začala testovat nový satelit Thor 3 na pozici 0,8 stupně západně. Informaci přinesl jako první server TVcentrum.com, podle něhož UPC Direct ve čtvrtek večer aktivoval nový transpondér s jedenácti televizními programy.

Dosud nepoužívaný transpondér č. 33 na satelitu Thor 3, frekvence 12,341 V, SR 28000, FEC 7/8, vysílá v kódu CryptoWorks a Nagravision 3 totožné programy z transpondéru. č. 95 na Astře 1G, frekvence 12,304 H, SR 27500, FEC ¾, uvedl web. Jde o Galaxii sport, Snímal Planet, Discovery, JimJam, National Geographic, HBO Comedy, Hallmark, Hustler TV, Zone Reality a Extreme Sports s českou, maďarskou a anglickou zvukovou stopou.

Platformě UPC Direct vyprší letos na podzim smlouva se satelitním operátorem Astra na pronájem družic Astra 1KR a Astra 1G na pozici 19,2 stupně východně. Vzhledem k tomu, že na stávající pozici je velký nedostatek transpondérové kapacity, zapříčiněný jednak velkou poptávkou, dále přechodem francouzské platformy TPS z Hot Birdu a v neposlední řadě i blokací čtyř desítek transpondérů analogovým vysíláním, převážně pro německého zákazníka, začalo se uvažovat o odchodu jinam, vysvětluje Václav Hrubec ze serveru TVcentrum.com.

UPC Direct má v podstatě dvě možnosti, kam přesunout své vysílání. Buď na pozici 0,8 stupně západně, kde nyní testuje a na níž pro české diváky vysílá i konkurenční satelitní služba Digi TV, nebo na pozici 23,5 stupně východně, kterou využívá tuzemská platforma CS Link, ale také řada českých programů, které jsou na satelitu přístupné volně, bez kódování. Hlavní slovo při rozhodování o definitivní pozici bude mít majitel UPC, americká společnost Liberty Global.

Protože UPC Direct nemá pouze české a slovenské abonenty, ale také (a početnější) diváky v Maďarsku a v Rumunsku, je docela možné, že se nakonec Liberty Global rozhodne pro „internacionální“ pozici jednoho stupně západně, kde společnost Telenor nabízí výhodné podmínky k pronájmu transponderové kapacity na satelitu Thor 3 a také na zcela nové družici Thor 5, vysvětluje Hrubec.

KL24

TVcentrum také spekuluje o tom, že by UPC Direct mohl na stejné pozici sdílet některé programy s Digi TV a ušetřit tak na pronajímané kapacitě. Telenor je také levnější než Astra či Eutelsat. Pro čtyři sta tisíc abonentů UPC Direct by pak možná nastal „horký“ podzim, ale s pomocí stávajících proškolených montážníků by nemuselo jít o velký problém, zvláště když už tam míří tolik parabol „konkurence“, míní Václav Hrubec.

Paradoxní je, že sama UPC dosud v souvislosti s konkurenční službou Digi TV tvrdila, že pozice 0,8 stupně západně je pro českého diváka z hlediska kvality příjmu signálu nekvalitní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).