Hlavní navigace

Utajované skutečnosti

24. 1. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tak tady máme další kauzu na téma veřejných zakázek v oblasti informačních technologií, tentokrát na téma biometrický pas. Biometrický pas (biopas) by měl být podle směrnic Evropské unie zaveden i v České republice od září letošního roku. Biopas obsahuje biometrické údaje o majiteli pasu a jeho výhodou by měla být možnost zamezit pohybu trestaných nebo podezřelých osob.

Díky obsahu, který je v tomto pasu zakódován (metriky hlavy a v budoucnu i otisky prstů), je nutné připravit informační technologie tak, aby tato data byla v maximální míře šifrována, utajována a archivována.

Včera média zveřejnila informace o společnosti, která získala zakázku na řízení projektu na straně státu, a tou je LogicaCMG. Tato společnost, která bude pracovat s osobními údaji občanů českého státu, má nedostatečné oprávnění k nakládání s utajovanými skutečnostmi. Největší informační šok pro média byl však ten, že v čele společnosti stojí Pavel Kalášek, bývalý agent státní bezpečnosti (StB). Proč najednou takový objev? Už dříve se přece spekulovalo, že za odchodem Pavla Kaláška z nejvyšší pozice v české pobočce Hewlett-Packard (kterou po dobu několika let velmi dobře zastával) je právě tato skutečnost.

Je tedy otázkou, zda výše popsaná a zveřejněná kauza není jen zástěrkou něčeho jiného, většího. Nikdo z novinářů se totiž nepozastavil nad samotnou veřejnou zakázkou. Veřejná zakázka na biopas se skládá z velkého množství technologií, a to jak hardwarových (musí být vybaveno více než 200 úřadů v ČR novými technologiemi umožňujícími zpracování dat a vydání biopasu), tak softwarových (datové archivy, zpracování obrazu atd.) v hodnotě miliard korun. Z tohoto množství technologií byla však řádnou veřejnou zakázkou vypsána pouze část hardwaru (v řádu desítek milionů korun), zveřejněná Ministerstvem vnitra ČR v průběhu roku 2005.

Z nejasného důvodu bylo celé řízení projektu biometrického pasu předáno Státní tiskárně cenin, která nepodléhá zadávání veřejných zakázek podle zákona č.40/2004 Sb. To umožnilo zadat zakázku za miliardu korun bez zveřejnění např. na centrální adrese. Podezřelé mi přišlo už vyjádření jednoho z týmu lidí ministerstva vnitra, který byl přítomen na veletrhu Invex. Na můj dotaz, kdy a jakou formou budou vybíráni dodavatelé, odpověděl, že výběr asi již probíhá, ale nikdo k tomu z realizačního týmu nic neví.

Opět se tedy vládní straně ČSSD vymstila snaha o zatajování informací a klientelismus. Výsledkem skvěle sociálními demokraty vytvořeného korupčního a netransparentního prostředí je, že řízením projektu je pověřena společnost v čele s bývalým agentem StB a realizaci bude zajišťovat konsorcium společností pod vedením Siemens Business Services, která má podle neoficiálních zdrojů k sociální demokracii blízko.

WT100

A výsledek? Sociální demokraté budou mít velký rozpočet na volební kampaň, a jakmile se spojí s komunisty, budou mít již dokonalou elektronickou databázi nás všech kaučovanou bývalým agentem StB. Doufejme, že letošní parlamentní volby dají sociálním demokratům jasně najevo, že výše popsané postupy nejsou pro českou společnost akceptovatelné.


Poznámka: Autor je poslancem Parlamentu ČR za Občanskou demokratickou stranu. Názory a politická hodnocení v glose nemusí vyjadřovat stanovisko redakce ani vydavatele Lupy.

Autor článku

Autor je poslancem Parlamentu ČR za Občanskou demokratickou stranu. Svou politiku zaměřuje převážně do oblastí informačních technologií, školství a médií.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).