Hlavní navigace

Utopiafilm je výborný. Co dodat?

26. 10. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Petr Slobodzian, známější pod pseudonymem Slobik, ne náhodou patří k české designerské špičce. Svoje tvůrčí a řemeslné kvality projevil i v drobné práci na webu utopiafilm.cz. V prezentaci mohl využít své záliby v 3D modelování a animaci, není proto divu, že website vypadá skvěle.

527

Rodný list website

server:
Utopiafilm (www.utopiafil­m.cz)
zadavatel:
UTOPIA FILM, s. r. o.
agentura:
Slobik (www.slobik.cz)
art director:
Petr Slobodzian aka slobik
velikost týmu:
2
Petr Slobodzian – idea / grafika / flash / html
doba realizace:
14 dní
pouzité technologie:
Macromedia Flash 5

Alena Procházková


tisková mluvčí (Globe Internet)
alena@globe.cz

Lukáš Novák


webdesigner poloprofesionál (LukaSH)
lukash@lukash.cz
ORIGINALITA ŘEŠENÍ
Způsobem zpracování se tyto stránky rozhodně řadí na Internetu mezi ty zajímavější a stojící za shlédnutí. Jedná se o pěkně a pečlivě vypracovanou prezentaci, která poukazuje na grafické schopnosti tvůrců. Výborné flashové animace, které jsou propracované do posledního detailu. Web působí navýsost dynamicky, a snaží se tak dát najevo i dynamiku firmy. Trochu úlet mi přijde menu. Je sice velmi originálně řešené (myslím hlavně schovávání do lišty), ale zároveň je tato lišta až moc utopená při kraji okna a špatně se hledá.
POUŽITELNOST
Zdá se mi, že kvalita informací značně pokulhává za kvalitou grafického zpracování. Grafika a animace je výborná, přímo skvělá, ale jako uživateli dychtícímu po informacích mi stránky nedávají příliš možností, jak je jednoduše získat. Nerozumím, proč je celý text ve Flashi. Pro překliknutí do jiné sekce musím nechat zobrazit lištu s menu a ještě čekat, až se animace dotáhne. Případné poznámky jsem nucena psát na papír. Texty jsou ve Flashi nezkopírovatelné a netisknutelné. Text by mohl být v HTML a ve Flashi by se mohla zobrazit jen určitá animovaná část.
Uživatel bez Flashe se naopak dozví jen pár základních informací o firmě. Jinak je relativně odbyt.
Myslím, že záložky Projekty a Realizace by bylo dobré doplnit větším množstvím informací. Je škoda nevyužít možnosti zdůraznit a co nejvíce popsat reference.
Ovládání stránek je klasické, jednoduché, a přitom ještě hezky zpracované. Musíte ale nejdříve najít ono schované menu. Já ho našel vlastně pouze náhodou. :-) Pak už to však stojí za to – přehledné rozdělení do sekcí, plynulá animace scrollujícího tex­tu.
TECHNICKÁ NÁROČNOST
Nemám co dodat. Co se týče grafiky a animace, jedná se o perfektní práci. Výtky souvisí spíše s použitelností a estetickým dojmem. Je vidět, že autor grafiky a designu je profík, který dělá podobné zakázky s nadšením. Nedovedu si představit, kolik času u monitoru musel Slobik strávit. Preloader, jednotlivé odskoky do podsekcí, scrollovátka – vše bez jediné chybky. Takovéto weby se cení!
ESTETICKÝ DOJEM
Oranžová je pěkná barva. Web rozhodně zaujme. Je výrazný, zapamatovatelný. Ale zkuste ho skutečně celý přečíst – bílá písmena na oranžovém podkladě nepůsobí čtenáři po určité době zrovna libý pocit. :-( Výborný. Nemám co bych dodal…
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Domnívám se, že web vypovídá o schopnostech tvůrců především grafikou. Při tvorbě podobných stránek je však třeba myslet na to, že by měly být jaksi „user friendly“. Oko se sice pokochá, avšak získání informace není zrovna jednoduché. Obsahová složka webu by mohla dát daleko více možností k tomu, aby tvůrci prodali to, čemu opravdu rozumí. Výtečný firemní web v ještě výtečnějším kabátku. Našel jsem zde vše, co jsem se chtěl dozvědět, a ještě bylo na co koukat.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
7/10 9/10

Líbí se vám prezentace společnosti Utopiafilm?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).