Hlavní navigace

Už ne offline u Prahy

25. 8. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Předností dlouhodobého pozorování jako vědecké metody je schopnost postřehnout změny v pozorovaném objektu nebo okolnosti za dlouhý časový úsek při relativně konstantním pozadí. Jedeme na chmelovou brigádu a .
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Je to již dva roky, co jsem zde glosoval chování civilizací a moderními technologiemi rozmazlených lidí v prostředí chmelové brigády, kde není z hlediska komunikací nic. Je to asi rok, co jsem zde konstatoval, že civilizační proces patnáct kilometrů od Loun pokročil. Umožnil tak i nejodlehlejším brigádníkům mobilní kontakt s domovem a místním lidem kvalitnější práci na Internetu.

Oproti původním předpokladům jsem se na chmel v pozici vedoucího asi padesáti studentů vydal znovu i letos. Zapadlá vesnička již loni umožňovala uživatelům dvou ze tří mobilních operátorů komunikovat s okolím, ale Internet s využitím GPRS byl doménou brigádníka fyzicky nepracujícího. Malebná krajina od okamžiku, kdy jsem sem dorazil poprvé, nepodlehla takřka žádné viditelné erozi, síťová infrastruktura do ní byla (s výjimkou oné nevzhledné BTS ou tú) integrována téměř transparentně.

Stejně jako místní lidé již mohou užívat výhod Internetu v jeho současných rychlostech, se však změnili ti, na něž jsem se zaměřil v oné dva roky staré glose – brigádníci. Ukazuje se totiž, že kupředu pokročila nejenom síla signálu a mobilní technologie, ale současně i nabídka služeb operátorů a schopnost mladých lidí je využívat.

Pojď, čeknem mejl, říká jeden brigádník druhému a vytahuje svůj smartphone. Laciný GPRS „skoro paušál“ mu to umožňuje, a velký displej symbianového telefonu v kombinaci s chytrým webovým prohlížečem norské značky dává i poměrně velkou míru komfortu používání. Pohoda, ne? Jako doma. Smartphone zde přitom rozhodně není jediný, a uživatelů paketového připojení je také více. Odtržení od reality se tak fyzicky zmenšuje a naopak záplava aktuálních informací se pomalu, leč jistě blíží i na naše opuštěné místo.

BRAND24

Nejprve tedy do krajiny přichází infrastruktura, pak služby, jež ji využívají, a nakonec uživatelé, kteří je využívají. Tento proces, byť může být označován jako civilizační či pokrokový, považuji v jeho podstatě pro chmelovou brigádu za destruktivní, neboť člověk si naprostého oproštění od všeho, co zná z domova, neužije již tak intenzivně. Čekám, že příští sezónu si někdo donese subnotebook a pomocí sítě 3G bude pouštět filmy z Youtube. Škoda…

P.S. V sobotu zde po dvanácté hodině stále nekoupíte ani noviny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).