Hlavní navigace

Uživatelé Wikipedie jí darovali 7,5 milionu dolaru za necelých osm týdnů

5. 1. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Wikimedia Foundation vybrala od uživatelů otevřené internetové encyklopedie Wikipedia v příspěvkové kampani 7,5 milionu dolarů za méně než osm týdnů. Jde o nejúspěšnější příspěvkovou kampaň v historii nadace Wikimedia Foundation, která Wikipedii oficiálně provozuje. Neuvěřitelné. Ale mě to nepřekvapilo. V roce 2001 jsem vsadil na lidi a vy jste mě nikdy nezklamali. Vytvořili jste největší sbírku lidských znalostí, která kdy vznikla: 14 milionů encyklopedických článků v 270 jazycích, den ode dne…

Wikimedia Foundation vybrala od uživatelů otevřené internetové encyklopedie Wikipedia v příspěvkové kampani 7,5 milionu dolarů za méně než osm týdnů. Jde o nejúspěšnější příspěvkovou kampaň v historii nadace Wikimedia Foundation, která Wikipedii oficiálně provozuje. Neuvěřitelné. Ale mě to nepřekvapilo. V roce 2001 jsem vsadil na lidi a vy jste mě nikdy nezklamali. Vytvořili jste největší sbírku lidských znalostí, která kdy vznikla: 14 milionů encyklopedických článků v 270 jazycích, den ode dne větší a lepší. Podporovali jste ji, platili jste za ni a chránili jste ji, vzkazuje poněkud emotivně Jimmy Wales, zakladatel Wikipedie.

Wikipedie není financována reklamou. Je financována vámi. Wikipedie je pátá nejnavštěvovanější webová stránka na světě – minulý měsíc 340 milionů lidí – a naše servery a několik málo našich zaměstnanců jsou placeny výhradně z darů, vysvětluje účel kampaně Jimmy Wales. Wikipedie je neziskový projekt a kmenových zaměstnanců starajících se o jejích provoz jsou jen tři desítky. Jak známo, ruku k dílu při vytváření jeho obsahu mohou přiložit dobrovolníci prakticky z celého světa. Zájemci stále mohou i po skončení kampaně posílat pro Wikipedii své finanční dary. (wikimediafou­ndation.org)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).