Hlavní navigace

V Česku vládne inverze, hrají signály i ze stovky kilometrů vzdálených vysílačů

20. 12. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
20. 12. 2007

České republice vládne aktuálně teplotní inverze a lidé si začali u Radiokomunikací stěžovat na kvalitu příjmu televizního signálu. Věc je podle společnosti dokonce tak vážná, že vedení donutila vydat tiskovou zprávu. Diváci se domnívají, že chyba je v na straně provozovatele vysílačů, ale není tomu tak. O co jde? Inverze mění fyzikální vlastnosti vzduchu, což má za důsledek abnormální šíření elektromagnetických vln. Může se tedy stát, že diváci zachytí vysílání z jiných evropských států anebo českých vysílačů vzdálených až stovky kilometrů.

BRAND24

První stížnosti na dálkový příjem německých vysílačů registrovaly dispečinky Českých Radiokomunikací včera převážně v oblasti Tanvaldu a Mimoně. Dnes se však rušení vyskytuje na celém území České republiky, nejvíce ohlasů evidujeme v krajích Ústeckém a Libereckém, a také v severních oblastech Královehradec­kého kraje.

Spokojení jsou naopak radioamatéři a lovci vzdálených vysílačů. V redakci DigiZone se nám podařilo zachytit analogový signál dánské televize na 35. kanálu z vysílače Nibe (TV2 Danmark) a švédský DVB-T multiplex z lokality Ystad/Metallgatan. První z měst je přitom od Prahy vzdálené přes osm set kilometrů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).