Hlavní navigace

V multiplexu 3 startuje Šlágr TV, čtvrtá celoplošná televize. A už se chystá pátá: Prima Zoom

19. 11. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Třetí celoplošný multiplex by podle dřívějších prohlášení Českých Radiokomunikací mohlo zaplnit sedm až osm televizních stanic. Ve většině krajů zbude už jen jedna volná pozice.

Podaří se třetí síť zcela naplnit?

Zcela zaplněný by mohl být v příštím roce celoplošný televizní multiplex 3. Dnes v poledne v něm startuje už čtvrtý celostátní program, na lidovou hudbu zaměřená Šlágr TV. Smlouvu s operátorem této sítě, společností Czech Digital Group (CDG), má sice podepsanou jen do dubna příštího roku, pokud se jí ale osvědčí nový obchodní model s prodejem reklamních časů, přejde na jaře z pilotního na řádné pozemní vysílání. Tou dobou už bude v multiplexu 3 vysílat i pátý celoplošný program, dokumentární kanál Prima Zoom. V pořadí čtvrtá stanice skupiny Prima má odstartovat hned po Novém roce.

Pokud se k celoplošným televizím připočítají i regionální stanice, jichž v multiplexu 3 vysílá samostatně pět, zůstane v této síti už jen jedna nebo dvě volné pozice pro další celostátní televizní program. Poprvé v historii by tak byl multiplex 3 zcela zaplněn. Podle Kamila Levinského, končícího generálního ředitele Českých Radiokomunikací, které jsou stoprocentním vlastníkem CDG, se totiž do multiplexu 3 vejde maximálně osm televizních stanic. „Nechci předjímat vývoj trhu, ale dokážu si představit, že v multiplexu 3 bude v horizontu čtyř až pěti let vysílat sedm až osm televizních programů,“ řekl Levinský loni v březnu serveru DigiZone.cz.


Zdroj: Czech Digital Group

Aktuální pokrytí televizního multiplexu 3

Konec paběrkování s Public TV a Z1

Multiplex 3 právě loni na jaře, krátce před startem ženského kanálu Prima love, změnil technické parametry, aby se do něj vešlo více televizí než čtyři nebo pět, jak tomu je u multiplexů 1 a 2. Kromě rozšíření datového toku CDG přišla také s regionalizací sítě, tedy nabídkou šíření signálu jen z některých vybraných vysílačů. Tím oživila původní plán Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který před začátkem televizní digitalizace počítal s tím, že v multiplexu 3 bude vysílat televize Prima s odpojovanými regionálními televizemi. Jenže Prima se nakonec rozhodla jít do multiplexu 2 a odpojování regionů se řešilo jen několik měsíců, protože Prima se povinnosti sdílet prostor s regiony zbavila vrácením původní licence a startem „nové“ televize Prima family.

Rozšířením datového toku a nabídkou regionalizace sítě mohla CDG snížit ceny za šíření signálu a stát se tak cenově dostupnější pro televize, které si zatím pozemní vysílání nemohly dovolit. V době, kdy CDG přebíraly České Radiokomunikace, v multiplexu 3 vysílaly pouze dvě televizní stanice a jedno rádio. Šlo o televize Public a Z1, a také křesťanské Rádio Proglas. Jenže Z1 ukončila vysílání loni v lednu a Public TV vyhlásila bankrot v dubnu. Kdyby začátkem března neodstartovala Prima love, zůstalo by jediným klientem této celoplošné televizní sítě paradoxně Rádio Proglas (až v srpnu přibyla pražská TV Metropol). Jenže od loňského jara se toho hodně změnilo, a nepřímo k tomu přispěla i Prima svým rozhodnutím odříznout ze svého vysílání regiony.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Rozvoji multiplexu 3 pomohla nejvíc Prima, která ho podržela loni na jaře, kdy její Prima love byla jedinou televizí v této síti. Také díky Primě se v multiplexu 3 objevily samostatné regionální televize a po Novém roce v něm odstartuje dokumentární kanál Prima Zoom.

Šance pro regionální televize

Po zániku staré licence Primy a startu Primy family, jejíž licence už nedávala regionálním televizím právo vstupovat do jejího celostátního vysílání, se řada krajských televizních studií rozhodla postavit na vlastní nohy. Nabídka CDG na vysílání z vybraných vysílačů multiplexu 3 tedy přišla ve vhodnou chvíli. Společné vysílání regionů s Primou skončilo loni o Silvestru, v lednu vstoupila do multiplexu 3 plzeňská televize Zak, v únoru liberecký Genus Plus a ostravská TV Polar, v červnu Jihočeská televize (do té doby vysílala ve vlastním multiplexu pod názvem Gimi) a v září Východočeská televize V1. Další dvě regionální televize, olomoucká TV Morava a jihlavská TV Vysočina, využily nabídky FTV Primy na připojování do celostátního programu Prima love.

CDG se ale dařilo podepisovat smlouvy i na celoplošné vysílání. Letos v červnu k němu z konkurenčního multiplexu 4 přešla hudební televize Óčko, v říjnu v této síti odstartovala nová zábavná televize Pětka (ale zároveň odtud odešla její sesterská TV Metropol, která stačila od svého startu loni v květnu vystřídat už tři multiplexy; nyní vysílá v pražské Regionální síti 4 provozované Leošem Pohlem), nyní v listopadu tedy zařazuje Šlágr TV a po Novém roce Primu Zoom. Před stratem je také nová regionální televize v Ústí nad Labem, kterou připravuje bývalá ředitelka zkrachovalé Public TV Renata Pešková. Tato stanice by se měla objevit také v multiplexu 3, výhradě z vysílače Buková hora.


Foto pro DigiZone.cz: Tomáš Kubelka

Multiplex 3 šíří i pět krajských televizí, které by chtěly vytvořit celoplošnou síť a nabídnout tak svým klientům celostátní reklamní časy. Na snímku šéf programu Východočeské televize V1 Martin Kindernay.

Vznikne nový centrální program pro regiony?

Regionální televize v multiplexu 3 chtějí vytvořit společnou programovou síť s celoplošným dosahem, jakousi někdejší Primu „naruby“. Nechtějí vysílat pod názvem a logem nějaké celostátní televize, nýbrž pod svými logy, ale v určitý čas nabízet společný program a hlavně celostátní reklamní časy. Nejde o úplně nový projekt, původně jej připravovala Asociace krajských televizí (AKT) pod vedením pražské TV Metropol, a právě její sesterská televize Pětka v něm měla sehrát hlavní roli. „To, co dnes dělá Pětka, měl být původně centrální program pro onu chystanou celostátní síť regionálních televizí,“ vysvětlil v nedávném rozhovoru pro server DigiZone.cz programový ředitel Východočeské televize V1 Martin Kindernay.

Členové AKT nyní hledají jiný centrální program, který by mohl plnit původní roli Pětky. Pokud se jim to podaří, spojily by se všechny regionální pozice v multiplexu 3 do jedné celoplošné, a měl by tak už šest celostátních programů, z nichž jeden by odpojoval všechny regiony (byť na jiném principu než dříve u Primy). Určitou roli v tomto spojování regionů by mohl sehrát podnikatel Andrej Babiš, který má velký zájem o vlastní síť regionálních televizí a už vydává bezplatné regionální týdeníky 5+2. Před časem si u patentového úřadu registroval název 5+2 TV a zajímal se o vstup do několika celostátních i regionálních televizí.

BRAND24


Foto: ANO 2012

Vlastní síť regionálních televizí by chtěl i Andrej Babiš. Spekuluje se o jeho vlivu ve Východočeské televizi V1, sám si registroval ochrannou známku 5+2 TV. Týdeníky stejného názvu už vydává. Média potřebuje k propagaci svého politického hnutí ANO 2011, ale co s nimi bude potom, se dá těžko odhadnout.

Novým hráčem může být i Andrej Babiš

Zájem projevil Babiš i o Východočeskou televizi V1, kterou oficiálně vlastní společnost VČTV ovládaná firmou Bydžov z Nového Bydžova. Za ní stojí podnikatelé ve sklářství Luboš Tobišek a Anna Švecová, kteří měli do projektu investovat 25 milionů korun. Neoficiálně se ale hovoří o tom, že projekt financuje Babiš, aby si v jednom z regionů vyzkoušel, jaké to je provozovat vlastní televizi. Oficiální majitelé V1 nejsou na téma Babiš příliš sdílní: „S panem Andrejem Babišem jsme měli jednání. Není uzavřené, takže bych se k tomu nechtěl nějak moc vyjadřovat,“ řekl serveru DigiZone.cz jednatel stanice Luboš Tobišek. V1 ale ve svém zpravodajství nápadně často cituje právě týdeníky 5+2.

Jisté je, že pokud by Babiš chtěl svoji síť regionálních televizí vystavět, v multiplexu 3 na to ještě má prostor. A to jak v případě, že by se rozhodl vlastnicky vstoupit do televizí sdružených do AKT, případně pro ně provozovat centrální program, nebo vedle nich vystavěl zcela novou a konkurenční regionální síť (což by ale nebylo výhodné ani pro jednu stranu). V multiplexu 3 by tak zbývala ještě jedna nebo dvě programové pozice pro celoplošné televize – ať už pro další tematický kanál Novy (tato televize se ale soustředí spíš na spolupráci s expandujícím multiplexem 4) nebo připravovaný dětský program České televize, který má odstartovat v druhé polovině příštího roku.

Podaří se multiplex 3 v příštím roce zcela naplnit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).