Hlavní navigace

V pozemní nabídce jsme přivítali dva nové programy, u konce ale rozhodně nejsme

4. 10. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Kinosvět v Regionální síti 7 a Óčko Expres v Regionální síti 8. To jsou novinky tohoto týdne v nabídce DVB-T. Další televize do konce roku ale ještě přibudou.

V Regionální síti 7 odstartovalo Kinosvět

Dokumentární stanice Kinosvět je od pondělní půl osmé večerní celoplošným kanálem. Právě v tuto dobu zahájilo distribuci v rámci Regionální sítě 7 společnosti Progress Digital, za níž stojí ostravský podnikatel Radim Pařízek. Stanice navíc začala vysílat širokoúhle, což v praxi znamená, že majitelé širokoúhlých televizorů již nebudou mít u nových dokumentů po stranách obrazu černé pruhy. Kinosvět se objevilo kromě pozemního digitálního vysílání i na satelitu Astra, avšak pouze na dobu od 20.00 do 22.00. Dostupné je na stejné frekvenci jako programy Minimax a TV Leo. Zároveň zůstává zachováno šíření stanice v rámci multiplexů, kde byla dostupná doposud.

Kinosvět přichází s tím, o co mají diváci z věkové skupiny 15–54 let největší zájem. Tedy se záhadami a s celovečerními hranými a dokumentárními filmy, uvedl při této příležitosti Leoš Pohl, jednatel skupiny Mediapoli, do níž tato dokumentární stanice patří. Pohl dále sdělil: Nezapomínáme ovšem ani na ostatní. Dětem je určen hodinový Minisvět a nejširší veřejnosti pak unikátní cyklus Skryté poklady, který vysíláme v premiéře. Na Kinusvět se objeví mimo jiné i Stopy, fakta, tajemství dokumentaristy Stanislava Motla. Cyklus známých českých záhadologů bude kromě Motla uvádět také „kusy“ Arnošta Vašíčka, Otomara Dvořáka a již zesnulého Ivana Mackerleho.

Lukáš Polák: Kinosvět od dnešního večera celoplošně, vysílat bude i na satelitu Astra

Óčko Expres vstoupilo do Regionální sítě 8

Hudební televize Óčko Expres začala vysílat od pátku 3. října v Regionální síti 8 Českých Radiokomunikací. Vyplynulo to z informací, které měl k dispozici server DigiZone.cz. Oficiálně pak byl tento krok oznámen ve čtvrtek večer. Óčko Expres je již čtvrtou televizní stanicí, která je v tomto multiplexu dostupná. Diváci tu doposud mohli sledovat programy Slovak Sport.TV, Sport 5 a TV Noe. Operátor tak nadále pokračuje ve strategii, kdy prostřednictvím sítě šíří výhradně tematické kanály, které by si nemohly celoplošnou distribuci dovolit.

Vstup do Regionální sítě 8 znamená pro provozovatele programu výrazné rozšíření jeho distribuce v rámci zemského signálu. Doposud bylo možné Óčko Expres naladit touto cestou pouze v Praze a okolí. Stanice byla součástí Regionální sítě 12, jejímž operátorem je společnost Czech Digital Group (CDG), dceřiná firma Českých Radiokomunikací. Ke stejnému datu, tedy 3. říjnu, byla distribuce v rámci této sítě ukončena. Regionální síť 8 pokrývá v současné době přes polovinu české populace a svým signálem zasahuje všechna krajská města. Pro Óčko Expres je tak tato síť ideálním produktem.

Lukáš Polák: Do Regionální sítě 8 Českých Radiokomunikací vstoupí zítra další televize

CME přišla v České republice a na Slovensku o formuli 1

Exkluzivní vysílací práva na přímé přenosy z Formule 1 po dobu tří let přebírá tandem stanic Sport 1 a Sport 2 HD, které provozuje společnost AMC Networks (dříve Chello Central Europe). Významnou akvizici oznámil sám provozovatel. Držitelem vysílacích práv pro Českou republiku byla doposud mediální skupina Nova, na Slovensku pak Markíza a Dajto. Formule 1 se na Sport.TV objeví poprvé v březnu příštího roku a vysílat se zde bude až do roku 2017. Na obrazovkách se objeví také doprovodné závody GP2, GP3 a součástí dohody jsou i exkluzívní práva k britskému dokumentárnímu seriálu „Legendy Formule 1“. 19 dílů představí mimo jiné osobnosti jako Sir Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, Mika Hakkinen, Eddie Ervine a Ayrton Senna.

Seriál vozů Formule 1 je další prémiový a exkluzivní obsah, který se podařilo získat pro vysílání sportovních stanic Sport 1 a Sport 2 v České republice a na Slovensku. Současná nabídka mimo jiné zahrnuje práva k fotbalové kvalifikaci na ME 2016 a MS 2018, španělské fotbalové „La lize“ a Kontinentální hokejové lize (KHL). Za přenosy ze zápasů KHL na stanici Sport 1 bylo společnosti uděleno nejvyšší ocenění pro televizní společnosti s vlastní produkcí, připomněl za provozovatele PR manažer Ondřej Vácha. Jakou sledovanost mohou získat přímé přenosy i záznamy z Formule 1 na Sport.TV, je otázkou, pro tyto kanály to ale pochopitelně může znamenat zvýšený zájem o placenou televizi.

Lukáš Polák: Nova přišla o formuli 1, na tři roky ji exkluzivně mají placené Sport 1 a Sport 2

Nova se bez formule 1 v klidu obejde. Její program stojí na stabilních pilířích, jako jsou Ordinace, Ulice a Televizní noviny
Autor: TV Nova

Nova se bez formule 1 v klidu obejde. Její program stojí na stabilních pilířích, jako jsou Ordinace, Ulice a Televizní noviny

Stručně

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) na svých webových stránkách zveřejnil aktualizovanou podobu D-Booku, tedy dokumentu, který je přehledem základních technických parametrů, jež by měly splňovat televizní přijímače s tunery DVB-T a DVB-T2 určené pro tuzemský trh.

Lukáš Polák: ČTÚ aktualizoval D-Book pro výrobce přijímačů DVB-T2, počítá i s H.265/HEVC

Uplynulé dny přinesly do rozhlasového éteru po delší době skutečně unikátní úlovky. Zvláště lovci vzdálených signálů v pásmu velmi krátkých vln (VKV – FM rozhlas) si přišli na své. V Praze se v tomto kmitočtovém rozsahu podařilo zachytit například signály z MaďarskaSlovenskaRa­kouska a Německa.

Lukáš Polák: Tlaková výše opět „kouzlila“ v televizním i rozhlasovém éteru nad Českem

Zástupci panevropského zpravodajského kanálu Euronews se serveru DigiZone.cz vůbec poprvé vyjádřili, proč ještě tato stanice není dostupná v České republice v rámci pozemního digitálního vysílání (DVB-T). Podle Lydie Bonvallet, mluvčí tematické stanice, je to proto, že se nepodařilo v našem regionu najít pro toto vysílání vhodného partnera.

Lukáš Polák: Euronews by se vysílání v češtině nebránil, nemá pro něj ale partnera

Zpravodajský kanál Euronews by v nabídce pozemní digitální televize jistě řada diváků uvítala, alespoň ve velkých městech.
Autor: repro foto Euronews

Zpravodajský kanál Euronews by v nabídce pozemní digitální televize jistě řada diváků uvítala, alespoň ve velkých městech.

Všechny stanice v České republice, které jsou v současné době šířeny prostřednictvím technologie digitálního rozhlasu, už vysílají ve standardu DAB+ a nikoliv také dříve využívané normě DAB. Posledním operátorem, který toto kódování signálu opustil, je příbramská společnost Teleko.

Lukáš Polák: Máte doma ještě přijímač s normou DAB? V Česku už je vám k ničemu

Signál rozhlasové stanice Radio Samson Digital, která bude dostupná prostřednictvím digitálního pozemního vysílání (DAB+), se objeví v multiplexu západočeské společnosti RTI cz. Serveru DigiZone.cz to potvrdil výkonný ředitel tohoto programu Pavel Vorel.

Lukáš Polák: Digitální Radio Samson už si vybralo operátora, u kterého bude vysílat

BRAND24

Zákazníci satelitní služby Skylink, kteří si předplatí balíček Multi, Kombi nebo Multi HD, jej získají na rok nejen za cenu jedenáctiměsíčního předplatného, ale zdarma k němu dostanou také balíček HBO Standard. Ten konkrétně obsahuje kanály HBO HD, HBO 2 a HBO Comedy plus službu HBO GO.

Lukáš Polák: Satelitní služba Skylink nabízí v akci kanály HBO k vybraným balíčkům zdarma

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).