Hlavní navigace

V Praze už je možné sledovat pozemně 25 televizí. Dnes startují hned tři nové

1. 3. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Kino Svět, které bude z nových programů pravděpodobně největším lákadlem Regionální sítě 4, počítá také se spuštěním informačního portálu podobného tomu, který má Prima Zoom.

Stát ve státě, jak říkají s oblibou Moraváci

Hlavní město se díky neustálému obohacování programové nabídky pozemní digitální televize stává často terčem obyvatel zbytku České republiky, převážně pak té z moravské části. Můžeme pak slyšet poznámky typu „Praha je sama státem ve státě", případně „No jo, Pražáci musí mít vždy něco extra.“ Není se ale čemu divit. Co do populace je Praha plochou s největším počtem obyvatel v republice, takže zde logicky vznikl i speciální multiplex označovaný jako Regionální síť 4, jehož týká aktuální rozšíření programové nabídky pražského DVB-T.

K 1. březnu, budeme-li počítat pouze televize a nikoliv rádia, je možné na území hlavního města naladit už 25 programů, a to je nabídka, za kterou by se před několika lety nemusela stydět ani malá analogová kabelovka. Navíc, oněch 25 programů je šířeno bez jakéhokoliv poplatku, čili koncový zákazník operátorů, tedy divák, se k nim dostane zcela zdarma. Nejde pouze o původně šířené celoplošné programy České televize, Novy nebo Primy, ale například i stanice Fanda, Smíchov nebo Telka. Pomyslnou třešničkou na dortu pak mohou být stanice Nova HD a ČT Sport HD. K počtu 25 se dostanete součtem všech stanic (včetně HD) ze všech sítí sledovatelných kdekoliv v Praze.


Zdroj: Prague Digital TV

Předpokládaný zásah signálem Regionální sítě 4.

Kino Svět: Nový projekt Leoše Pohla

Pravděpodobně nejzajímavějším projektem, který od dnešního dne rozšiřuje programovou nabídku Regionální sítě 4, kterou je možné naladit na 46. kanálu, je Kino Svět. Program bude šířen v normě MPEG-2, čili se k němu bude moci dostat kterýkoliv divák (i se starším typem set-top-boxu). O tomto projektu už jsme toho napsali na DigiZone.cz poměrně dost, například v této aktualitě, takže opakování by bylo nošením dříví do lesa. Zajímavostí je spíše to, že Kino Svět je prvním neplaceným kanálem ostravského podnikatele Leoše Pohla, který bude žít výhradně z reklamy.

Plusem pro diváky ale bude fakt, že reklama bude vkládána pouze mezi pořady, nebude je tedy přerušovat. Leoš Pohl podle svých slov nechce odrazovat diváky od sledování tohoto programu. Na Kino Svět má být navázán i portál, který bude fungovat na adrese: http://kinosvet.tv. Zde je již určitá webová prezentace, nicméně ta by se měla brzo změnit. V nové podobě se portál Kina Svět představí pravděpodobně mezi 10. až 15. březnem a chce nabídnout i vlastní obsah podobně, jako to dělá například Prima u programu Zoom. V případě Pohla to bude ovšem s menšími kapacitami.

Kino Svět bude vysílat 24 hodin denně tříhodinové bloky, které protočí celkem osmkrát. Zážehový režim, který bude trvat do 5. března, se bude lišit tím, že v něm ode dneška až do uvedeného data poběží stále to samé. Nový premiérový blok se na obrazovce objeví až 5. března v 18 hodin. Kromě distribuce v nabídkách satelitních, kabelových a IPTV operátorů počítá Pohl také s vysíláním prostřednictvím chytrých mobilních telefonů a tabletů. Program bude též dostupný v rámci online videopůjčovny Topfun. Vlastní aplikaci ve Smart TV mít Kino Svět nebude.


Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Leoš Pohl je na poli placené televize matadorem.

Nabídku doplní Retro Music TV a regionalnitelevize.cz

O zařazení regionalnitelevize.cz do multiplexu společnosti Prague Digital TV už jsme vás informovali. Představovat tento program našim čtenářům by bylo opět nošením dříví do lesa, jelikož o něm píšeme relativně často, a to v souvislosti se všemi formami distribuce. Ale pozor! Regionalnitelevize.cz bude jako jediný program v klasickém rozlišení šířen v tomto multiplexu v kódování MPEG-4. Pokud tedy nemáte televizor nebo set-top-box, který tento standard podporuje, uvidíte pouze černou obrazovku, ale zvuk by vám s největší pravděpodobností měl fungovat. V tomto případě to uvádíme záměrně proto, byť zpravodajský kanál je možný použít i jako rádio.

Tímto krokem, který významně urychlil profesionální a konstruktivní přístup provozovatele Regionální sítě 4, se významně zvýší pokrytí programu regionalnitelevize.cz v rámci pozemního digitálního vysílání. Věřím, že obyvatelé našeho hlavního města pocházející z regionů možnost sledovat zpravodajství z jejich rodných krajů ocení, uvedla šéfka stanice Eva Stejskalová. Retro Music TV, která se v multiplexu také objeví, naštěstí bude opět kódována ve starším standardu MPEG-2. O tomto programu už je také zbytečné se rozepisovat. Bližší představu o novém programu si mohou udělat zájemci z rozhovoru, který vyšel na DigiZone.cz přesně před třemi lety.

BRAND24

Retro Music TV potěší především milovníky starší hudby.

Do multiplexu vstupuje nečekaně i Rádio Dechovka

Překvapením, které se dopředu nepodařilo naší redakci odhalit, je zařazení Rádia Dechovka do nabídky Prague Digital TV. Vzhledem k tomu, že částečný podíl v jeho licencované společnosti má i Leoš Pohl, krok je to celkem logický. Rádio Dechovka je vůbec první českou komerční rozhlasovou stanicí zaměřenou čistě na dechovkovou hudbu. Jeho vysílání bylo zahájeno v červenci 2009. Během tří a půl leté existence se stanice etablovala jako jedno z nejúspěšnějších, nejposlouchanějších ryze internetových rádií v České republice.

Rozšíření programové nabídky o 4 programy je významným signálem všem, že naše síť je vnímána provozovateli jako kvalitní, spolehlivá a naplňující význam poslání regionálního operátora pro Prahu a okolí s novými technickými prvky. V multiplexu kombinujeme oba standardy i formáty digitálního vysílání, abychom ukázali odborné veřejnosti, že aktivně hledáme cesty, jak přinést veřejnosti co možná největší rozmanitost v programové nabídce, uvedl při příležitosti významného rozšíření programové nabídky jednatel Prague Digital TV Petr Formánek.

Která z nových stanic v Regionální síti 4 vám přijde nejatraktivnější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).