Hlavní navigace

Vánoce v České televizi přinesou čtyři nové pohádky. Z ČT art bude hudební kanál

3. 11. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: ČT
UVNITŘ GALERIE A VIDEO – Konec roku opět zpestří premiérové pohádky, z nichž jedna je natočena ve znakovém jazyce a určena pro neslyšící.

ČT art se o Vánocích promění na hudebně orientovaný program a vedle řady premiérových dokumentů a koncertů nabídne i speciální vysílání k padesátému výročí Studia Ypsilon. Dětské Déčko se naproti tomu zaměří zejména na animované pořady a vánoční speciály oblíbených večerníčků, jako je Pat a Mat, Žížaláci, Krtek nebo Chaloupka na vršku.

Vedle nových pohádek nabídne Česká televize kolem konce roku i filmové premiéry nebo premiéry obnovené. Na televizní obrazovce se tak objeví jeden z nejnavštěvovanějších filmů českých kin Lída Baarová, oceňovaný snímek Domácí péče i restaurovaná podoba Barona Prášila, který po více než padesáti letech znovu ožil díky projektu Čistíme svět fantazie.

ČTĚTE TAKÉ: Dokument Zkáza krásou

Do 4K digitálně restaurovaný Baron Prášil míří na velká plátna

Vánoční pohádky České televize se postupně staly tradiční součástí svátků pro miliony diváků. Každý rok si proto na vánočním programu dáváme extrémně záležet a mám radost, že i letos se nám podařilo natočit čtyři nové příběhy, říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: Spolupracovali jsme na nich s předními českými autory. Za Pravým rytířem stojí například scenárista loňské, na mnohých festivalech oceněné, pohádky Korunní princ Petr Hudský, režijně se jí ujal Martin Dolenský. Na Slíbené princezně se zase podílel tvůrčí tandem úspěšné autorky dětské literatury Ivy Procházkové a režiséra Ivana Pokorného, kteří mimochodem pro Českou televizi vytvořili i seriál Vraždy v kruhu. Vznikly tak klasické rodinné filmy, které navazují na téměř třicetiletou tradici vánočních pohádek, jsou ale moderně pojaté a v mnohém nadčasové.

ČT - Pravý rytíř.
Autor: David Raub

ČT – Pravý rytíř.

Pravý rytíř na Štědrý večer

Vincent (Jan Komínek) je rozvážný mladík, který rád čte a maluje a je pravým opakem svého otce, vysloužilého rytíře (Lukáš Vaculík), který má potřebu svého syna neustále kontrolovat a opatrovat. Dokonce ho doprovází i na zkušenou do světa. Na cestě se setkají s černokněžníkem, vystaví nebezpečí říši víl a musejí svoji chybu napravit. A samozřejmě musejí také osvobodit krásnou princeznu (Lucie Černá).

ČT - Slíbená princezna.
Autor: David Raub

ČT – Slíbená princezna.

Slíbená princezna

Pohádka vycházející z tradičního českého motivu, původně lidového vyprávění, které literárně zpracoval Karel Jaromír Erben a publikoval pod názvem Zlatovláska. Diváci se mohou těšit na dobrodružnou podívanou se spoustou reálných zvířat a efektních triků. Mimo jiné hrají: Marta Dancingerová, Jan Cina, Samuel Mužík, Jan Dolanský, Jitka Čvančarová, Martin Stránský, Ondrej Kovaľ, Václav Vydra či Karel Čepek.

ČT - Zázračný nos.
Autor: Mikulas Krepelka

ČT – Zázračný nos.

Zázračný nos k vidění 26. prosince

Princezna Diana (Kristína Kanátová) se v tomto romantickém příběhu rozhodne podrobit lásku svého snoubence náročnému testu a ve snaze zjistit pravdu o jeho citech vypije zázračný elixír. Namísto odpovědí ale získá něco jiného – dlouhý nos. Vydává se tedy v přestrojení hledat kouzelníka, který jí nápoj věnoval.

ČT - Nepovedený čert.
Autor: Pavla Černá

ČT – Nepovedený čert.

Nepovedený čert pro neslyšící

Česká televize letos už podruhé připravila speciální vánoční pohádku pro neslyšící děti. Příběh o blonďatém a modrookém čertovi, který nezapadá mezi ostatní obyvatele pekla, natočili neslyšící herci. I letos se na natáčení podílel soubor Pantomima S. I. z Brna, kterou už řadu let vede Jindřich Zemánek. Díky dabingu Jiřího Dvořáka, Ondřeje Brouska ml. či Matouše Rumla si ale pohádku budou moci užít všichni diváci.

Tipy C

Speciální videoupoutávka pro neslyšící. Text pozvánky: „Zveme všechny, děti, dospělé, mladé i staré… Všechny, kteří mají rádi pohádky o čertech, na pohádku Nepovedený čert, kterou budeme vysílat na Vánoce.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).