Hlavní navigace

Vánoční a silvestrovská alternativa aneb co uvidíte na Slovácích

16. 12. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Abychom uzavřeli přehled vánočních a silvestrovských schémat, nebude od věci, když se také podíváme k našim východním sousedům - Slovákům. Pokud se budete chtít probírat podrobně programovými schématy, pak bude asi nejlepší, pokud rovnou vypustíte veřejnoprávní STV. Její pořady nemusí být špatné, ale tuzemskému divákovi příliš blízké nebudou. Lákat by je ale měla naopak Markíza nebo televize Joj. Schéma prvního zmiňovaného programu bude nápadně podobný sesterské české Nově a Jojka si pak na Silvestra pro změnu střihne společný speciál show Česko Slovensko má talent s Primou.

Předvánoční nabídka na Jednotce za moc nestojí

První vánoční pořad na Slovenské televizi bude směřován – jak jinak – na děti. Jednotka ho odvysílá 23. prosince, tedy den před Štědrým dnem, v 7:50. Hodina modrých slonů zavede děti do pohádkové říše, ve které se budou moci setkat s těmito tvory. Na půl jednou je pak připravena italská komedie Doktor Klaun. Dalším filmem se sváteční tematikou bude v 14:15 Dvanáct vánočních psů. Diváky by mohla potěšit také slovenská veselohra Dobrodružstvo pri obžinkoch v hlavní roli s Emíliou Vášaryovou. STV ji označuje jako komedii, která je namířená proti odrodilství, národní lhostejnost a hloupému povýšenectví. Připravena je na 18:05. Především ženy by pak měla potěšit americká romantická komedie Území žen, ve které se objeví mimo jiné i herečka Meg Ryan. Další snímky už za zmínku příliš nestojí. Při pohledu do předštědrodenního programového schématu Jedničky se dá říci, že se nic nestane, pokud si ji do 24. prosince vůbec nezapnete.

Na Vánoce se program zlepší

Již od sedmé hodiny ranní budou děti krmeni na Jednotce vánoční tematikou. Tu odstartuje v 7:10 animovaný Příběh Vánoc z roku 1994, následovaný vánočními písničkami. Dopoledne pak stihne STV 1 ještě původní televizní pohádku Jankove hračky. Ze zahraničních filmů odvysílá Jednotka například první díl Nekonečného příběhu nebo ruský snímek Sadko. Děti se pak mohou těšit na adaptaci pohádky Bratří Grimmů – Perinbaba. I další film – Vianočné oblátky – má v názvu jedny z největších křesťanských svátků. Problém je v tom, že divákovi toho ale asi příliš neřekne. Stejně jako Česká televize i STV si pro své diváky připravila na Štědrý večer premiérovou pohádku. Půjde o Orest z rodu čarodejníkov, kde se v hlavních rolích objeví Patrik Vyskočil, Katarína Ochabová a také tuzemský Jiří Krytinář. Premiérou bude též slovenský snímek, ve kterém hraje i Zuzana Mauréry známá našim divákům ze seriálu Odsouzené. Z dalších dnů už jen stručně – Neberte nám princeznú, Vianočný dar, Kubo, Sněhurka, O siedmich rokoch, Vianoce Hercula Poirota, Jánošík. Filmy, které stejně tuzemskému divákovi většinou nic neřeknou.

Mrazík

Tohohle Mrazíka neuvidí diváci na slovenské Jednotce, nýbrž Markíze.

Svátky na Dvojce spíše tuzemského diváka odradí

Pokud vás neoslovila programová nabídka Jednotky, u sesterského kanálu – Dvojky – to asi lepší nebude. Na ní se objeví například televizní inscenace klasické romantické hry Victora Huga s názvem Hernani nebo folklórní film Sekerečku tupú mám. Dojde i na hudební akce. 23. prosince v 18:25 odvysílá Dvojka Stromček přání. Pokud se budete chtít z STV 2 kulturně vzdělat, můžete přijmout pozvánku do divadla. Na 21:20 je připravena téměř dvouhodinová hra Ženský zákon od J.G.Tajovského. Den před Štědrým dnem uvidí diváci například televizní inscenaci Mizantropa s Milanem Kňažkem nebo dokument Knut a priatelia o známém ledním medvědovi z berlínské ZOO. Slovenská televize odvysílá na Dvojce také Mrazíka, ovšem ne v pohodě, na kterou jsou diváci zvyklí. Tu nabídne Markíza. Štědrodenní dopolední pohádka bude totiž opět divadelní adaptací. V době sváteční večeře jsou připraveny různé krátké pohádky, písničky a básničky. Ve 22:25 je připraven vánoční koncert Martina Babjaka, ve kterém se objeví mimo jiné i zpěvačka Barbara Haščáková.

Líbáš jako Bůh - Eva Holubová

Eva Holubová v jedné z rolí film Marie Poledňákové, která stojí i za nesmrtelnými snímky s Tomášem Holým.

Markíza bude mít podobné schéma jako Nova

Zahraniční komerční televize, alespoň pro českého diváka, jsou lepší v tom, že dokážou oslovit lépe než veřejnoprávní média. To je ostatně patrné i na tom, co jsme napsali výše. Na Markíze potěší programové schéma, které bude velice nápadné sesterské Nově. Před Štědrým dnem potěší diváky například komedie Tvoje, moje a naše, Bláznivá vánoční dovolená bratrance Eddieho, tuzemská pohádka Ať žijí rytíři!, film Marie Poledňákové Líbáš jako Bůh, komedie Z nuly hrdinou, romantika v podobě Začarované Elly, animovaný Madagaskar nebo Vánoce na nože s Danny DeVitem a Mathew Broderickem. Zamilované duše pak jistě potěší čtyři roky stará komedie Prázdniny a nespavce Noc na Karlštejně. A jaké další filmy a pohádky se alespoň v kostce objeví na Štědrý den a další dva svátky na Markíze? Bude to princezna ze mlejna, Shrekovi první Vánoce, Nebojsa, Dívka na koštěti, Tři oříšky pro popelku, Milionové Vánoce, Láska nebeská, Hvězdný prach, Happy Feet, Madagaskar 2 nebo S tebou mě baví svět.

Sám doma - zloděj

Kevin bude i o letošních Vánocích sám doma – na JOJ-ce.

Vánoční program JOJ odstartuje komedie Sám doma

Dvacet let stará avšak nesmrtelná komedie o Kevinovi McCallisterovi s názvem Sám doma zahájí 23. prosince vánoční program komerční televize JOJ. Připravena je však až na čtvrt na deset večer. Následovaná bude akčním thrillerem Smrtonosná past 3. JOJ nabídne postupně i další dva díly Sám doma (chybět budou pouze Sám doma a bohatý a Sám doma 4). Čistě vánoční už pak bude programové schéma na Štědrý den a další dva svátky. Půjde o tyto filmy, u kterých uvádíme originální název: Falling In Love s Meryl Streepovou a Robertem de Nirem, The Saint s Valem Kilmerem a Elisabeth Shue, Dobrého vojáka Švejka, Santa Buddies, Mad Money, Con Air, The Good Witch, Hidalgo, Garfield: The Movie nebo Pirates of the Caribbean: At World’s End. Poslední sváteční den, tedy 26. prosince, jsou pro diváky připraveny snímky Shaggy Dog, The Marine, Borat a Red Scorpion. Z výše uvedeného je tedy patrné, že spíše než program JOJ-ky by mohla diváky zaujmout Markíza. I na slovenské komerční dvojce se však dá najít něco zajímavého.

Česko Slovensko má talent - finále

Stejně jako Prima nabídne i TV JOJ silvestrovský speciál talentové soutěže Česko Slovensko má talent.

JOJ a Prima společně nabídnou talent, jinak se ale bude schéma lišit

Tuzemští diváci už vědí, že televize Prima a JOJ si připravily pro diváky jeden ze společných pořadů, kterým bude pomyslná tečka za show Česko Slovensko má talent s konstatováním, že obě země mají Silvestra. Show vhodná pro mládež od patnácti let se bude vysílat od 22 hodin. Abychom ale nepředbíhali, když už jsme začali s programovým schématem této televize, vezměme ho pěkně popořádku. Silvestr budou slavit například Profesionáli, slovenský originál seriálu, kterým se nechala inspirovat také digitální plnoformátová televize Barrandov. Téma posledního dne roku se potáhne také úspěšným seriálem Panelák, který se snažil jednu dobu bodovat také na obrazovce tuzemské Primy, ale pro příliš malou sledovanost byl včas z programového schématu stažen. Ten večer se však na JOJ objeví ještě jednou, a to hned ve 20 hodin jako Silvestrovský Panelák. Diváci se mohou těšit také na neodvysílané záběry z reality show Farmář hledá ženu. O půlnoci si mohou zájemci vyslechnout státní hymnu.

Michal David 50

Na Markíze zapěje i Michal David

I Silvestr na Markíze se bude podobat tak trochu své sestřičce z Česka – Nově. Při pohledu do programového schématu je sice jasné, že půjde o úplně jiné pořady, avšak tematicky a zábavou je možné je srovnat. Navíc začínají i ve stejný čas. Zatímco Nova bude mít svůj Mejdan roku z obýváků, Markíza v tuto dobu nabídne „to nejvtipnější“, co se stalo za uplynulý rok ve společnosti, a to v pořadu Smetánka. Klasický Silvestr by mohl připomenout formát Partička, kde se objeví sváteční hosté. Markíza nezapomněla ani na poslední den letošního roku dát prostor jedné ze svých největších hvězd – Adéle Banášové, kterou mohou znát tuzemští diváci coby moderátorku prvního ročníku pěvecké show Česko Slovenská SuperStar nebo porotkyni talentové soutěže Talentmania. Slovenská komerční jednička zůstává též při zemi v tom, když tvrdí, že její Silvestromania ve 22 hodin bude tou nejlepší silvestrovskou show. Od své sestry v Česku si pak půjčí dvacet minut po půlnoci speciál k padesátinám textaře, skladatele a zpěváka Michala Davida.

Kavárna Slávia - STV

Ukázka z chystaného speciálu Kavárny Slávia.

BRAND24

Slovenská televize chce být na Silvestra první

Zaujmout diváka jako prvního by chtěla Slovenska televize. Jinak si totiž není možné vyložit její krok, že silvestrovský program už začne nikoliv ve 20 hodin, ale v 19:20 Kavárnou Slávia. STV ho popisuje jako hudební koktail Petra Stašáka a také českého zlatého slavíka Karla Gotta. Nepůjde o žádný pořad z archivu, ale premiérovou zábavu, která má diváka nastartovat na večerní program od přibližně dvacáté hodiny. Hudební bude i program následují. Kombinovat však bude také prvky zábavy. Drišťál’koviny přinesou na obrazovku například Sisu Sklovskou, Lucii Vondráčkovou, Josefa Laufera, Ladislava Hrona, skupinu Čechomor nebo Světlanu Nálepkovou. Připraveny jsou na 20:15. Silvester 2010 je připraven na 21:30. Rozloučení s novým rokem obstarají například Roman Pomajbo, Jana Kociánová nebo Pavol Hammel a i zde se objeví Josef Laufer. Dvě a půl hodiny trvající pořad skončí minutu před půlnocí, kdy se objeví stroj času a zazní státní hymna Slovenské republiky. Trošku krokem mimo veřejnoprávnost bude dnes již klasická teenagerská komedie Prci, prci, prcičky z roku 1999.

Foto: archiv filmových distributorů, TV Prima a STV

Láká vás sváteční program slovenských stanic?

  • Ano, budu koukat na všechno. Česká programy mě nezajímají.
    7 %
  • Ano, ale podívám se pouze na něco.
    61 %
  • Ne, neoslovily mě
    17 %
  • Ne, televizi vůbec nezapnu
    8 %
  • Nevím
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).