Hlavní navigace

Vantage HD 1100S: další z řady "hádéčkových" přijímačů

10. 12. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 118483
Tento model je další z řady hádéčkových satelitních přijímačů. Od svých sourozenců se však liší tím, že má jiný vzhled, ale zpracování menu je stejné. Jeho hlavním plusem je především cena. Na internetu je možné ho sehnat už od šesti a půl tisíc a co se příjmu HD týká, splní veškeré vaše potřeby. Dokonce tu nechybí ani připojení přes ethernet k internetu. Jako minusy bych přijímači vytkl jeden z kroků v instalaci, o kterém se dočtete později a také pár nepřeložených položek v menu. Na zadním panelu pak chybí cinch pro video.

Přední a zadní panel

Přední panel přijímače se skládá ze dvou tlačítek, displeje a dvířek. První tlačítko je Power pro zapnutí/vypnutí set-top-boxu, druhé už obsahuje více funkcí. Šipkami doleva a doprava je možné ovládat hlasitost a také se pohybovat v menu. To umožňují také tlačítka nahoru a dolů, která mají jako další funkci přechod mezi jednotlivými položkami konkrétních záložek v menu. Pokud jste zvyklí u kvalitních přijímačů Vantage na displej, který vám zobrazí název kanálu, popř. funkci, zde se budete muset spokojit pouze se čtyřmístným displejem, který vám ukáže číslo předvolby. Pod dvířky, která jsou ještě na předním panelu, se skrývá čtečka karet. S univerzálním softwarem podporuje systémy Conax, XCrypt, DGCrypt, Crypton a Firecrypt. I kdyby výrobce už nechtěl zařadit další, dá se počítat s tím, že se u neoficiální podpory rozšíří nabídka minimálně o CryptoWorks (starší neoficiální FW pro stávající HD modely nenahrávejte!), který je u karty pro tuzemského diváka nutný Gital a Skylink. V případě, že jste však vlastníky modulu, můžete ho použít v šachtě pod čtečkou karet.

Vantage HD 1100S

Zadní panel obsahuje několik přípojných míst. Nejprve jsou to ty pro připojení antény – Dish input – a pro propojení s dalším přijímačem – LOOP. Pro výstup videa slouží buď rozhraní HDMI, nebo komponentní výstup YPbPr a také SCART. Bohužel mi tu však chyběl žlutý cinch, který jsem běžně zvyklý používat pro propojení přijímače s rekordérem. Je však pravda, že set-top-box pro změnu disponuje také USB, které je možné použít nejen pro aktualizaci firmwaru, ale např. i propojení s pevným diskem nebo flash. Ze zvukových výstupu je tu pak dvojice cinchů red and white nebo optický S/PDIF. Co se přípojných míst týká, není tu v podstatě co vytknout. Žlutý cinch jsem však už opravdu považoval u všech přijímačů za jakýsi standard. Vantage HD 1100S nechybí ani ethernetové rozhraní, kterým si můžete upgradovat např. firmware ze sítě. Dále zde už je jen spínač napětí.

Vantage HD-7100 S menu

Instalace

Menu nového modelu nijak nevybočuje ze standardů ostatních modelů. Na černém pozadí dominují velká písmena VT s logem výrobce a nápisem High Definition. Jako obvykle je tedy nutné v prvním kroku nastavit jazyk. Nechybí tu ani čeština a jako další krok následuje nastavení časového pásma, které je automaticky předdefinováno na +1 hodinu, můžete si zvolit i přepínání ze zimního na letní čas. Ve třetím kroku je pak na řadě nastavení antény. Pro platformu Skylink nebo kanály z nabídky Gitalu je možné rovnou potvrdit satelit Astra 1D-3A, v případě UPC Direct pak Astra 1E-2C, která je hned na první pozici. Po navolení družic (může jich být i více najednou) se objeví vedle této tabulky další, kde se nastavují parametry LNB, zeměpisná délka, Motor (DiSEqC 1.1, 1.2, USALS, pozicionér) atd. V instalaci je kdykoliv možné jít o krok zpět nebo vpřed. Výhodou je také skutečnost, že na rozdíl od standardních ovladačů známých od jiných HD modelů značky Vantage, má tento barevně odlišená tlačítka a ne jen obtažená. V pátém kroku, kdy následuje už samotná instalace, tedy ladění kanálů, si můžete vybrat např. z automatického hledání nebo německého nastavení. To druhé je ale výhodné pouze pro diváka ze západu nebo naše jižní sousedy, protože při ladění preferuje nejprve právě německé kanály. Tuto část menu vidím jako nevýhodu. Určitě bych uvítal alespoň ještě možnost ladit pouze kanály volné. Při prohledávání se přijímač si s ničím nezadá. Hledání na pozici 23.5 vých. trvalo něco málo přes minutu. Bylo nalezeno 243 televizních a 141 rozhlasových stanic.

Vantage HD-7100 S EPG lišta

Sledování kanálů

V přijímači jsem bez problémů vyzkoušel modul ZetaCam Blue spolu s kartou Skylink. Přepínání mezi programy v klasickém rozlišení, a to ať už byly kódované nebo volně šířené, probíhalo bez problémů. To stejné se dá říci i u programů ve vysokém rozlišení. Jejich zobrazení ovšem zabere o něco více času a při zjevení obrazu chvíli trvá, než se začne hýbat. Dobrou zprávou pro majitele tohoto přijímače je i fakt, že už obsahuje všechny transpondéry satelitní platformy Skylink, takže se např. naladí i Nova ve vysokém rozlišení, Eurosport HD nebo TV JOJ a JOJ Plus. Hledání mezi programy si např. můžete ulehčit abecedním řazením nebo pomocí providera či kmitočtu. K dispozici je také zobrazení pouze těch ve vysokém rozlišení. Pokud si vyvoláte tabulku s kanály, kde jich vidíte třináct (u kódovaných je symbol eura, u HDTV pak HD), můžete se zde pohybovat bleskově pomocí šípek Page nebo po jednotlivých kanálech díky volbě, která slouží pro přepínání mezi programy.

Vantage HD-7100 S EPG

Čeština, EPG, teletext

Umí dobře česky - pečeť

Tuzemský jazyk je u tohoto přijímače bezproblémový, nicméně známku Umí dobře česky bych mu udělil s výhradou, protože se zde najde několik málo položek, které zůstaly nepřeloženy. Je to ale standard, který u HDčkových set-top-boxů vládne již delší dobu. Jde např. o položky – Player Setting, Fast Scanning a další. Ve výsledku však nenarazíte u češtiny na žádný problém, a to ať už u elektronického programového průvodce (EPG), tak i u teletextu. V první fázi je průvodce zobrazen v podobě lišty, kdy vidíte v jednom řádku právě běžící a ve druhém následující program. Vidět je nejen jeho začátek, ale také konec. Ve stejném informačním okně je zobrazena ještě síla a kvalita signálu plus použitý kódovací systém (je-li program kódován). Nechybí pochopitelně ani číslo pozice a název televizní stanice. Tlačítkem INFO si pak lze vyvolat podrobnou anotaci. V případě, že ta má více listů, je možné je stránkovat tlačítkem Page. Tuto možnost využijí např. abonenti Skylinku, který nedávno zařadil podrobné EPG např. u Filmboxů, Nostalgie nebo Viasatů a dalších. Plnou podobu elektronického průvodce vyvoláme stisknutím GUIDE. V pravé horní části obrazovky je pak vidět náhled právě sledovaného kanálu, v levé anotace a další údaje, které byly k dispozici v informační liště. Zbytek obrazu je pak vyčleněn pro sledované pořady a kanály se schématem, který je známý např. z TV programu Seznamu.cz.

Další funkce přijímače

Kromě některých užitečných funkcí, o kterých se netřeba zmiňovat, jako je blind scan (hledání frekvencí v rozsahu od do) nebo fast scan (podle platforem), bych se rád zastavil u možností USB a ethernetu. Obě rozhraní mohou sloužit např. pro aktualizaci firmwaru. Bez problémů ji lze přes internet provést vstupem do menu v položce Ethernet – FTP Explorer a dále už se přijímač spojí s FTP serverem a otevře potřebnou stránku, např. tu s firmwarem. Rychlejší je však instalace z flashky pod možností USB 1. Zde se vám opět otevře jakýsi improvizovaný prohlížeč a vy si můžete natáhnout nový FW. Poznáte ho podle koncovky HDP. Nahrát můžete také setting s koncovkou SI. Již na začátku recenze jsem uváděl, abyste nenahrávali starší neoficiální firmware, který je dostupný pro jiné modely. Otevřou se vám sice funkce, které jsou běžně nedostupné, ale když nic jiného, minimálně vám přestane fungovat zvuk.

ebf - partner 1

Personal Video Recorder

Protože je Vantage díky USB rozhraní PVR ready, zajímalo mě, jak bude fungovat jako rekordér. Propojil jsem ho tedy USB kabelem s externím pevným diskem Maxtor OneTouch o kapacitě 500 GB. Přenosná flashka bohužel tentokrát neposloužila. Nahrávky se ukládají na pevný disk s koncovkou TRP a najdete je pak pod položkou USB 1 ve složce Record. Pořady zaznamenané funkcí Timeshift se ukládají do stejnojmenné složky. Pokud přemýšlíte nad tím, jak videosoubory se složkou TRP zpracovat, poslouží pro tuto věc např. MediaCoder, který všem vřele doporučuji. Převod do formátu MKV, AVI, MPEG nebo dalších je pak už čistě na vás.

Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě IPON spol. s r.o.
Web: http://www.tvdi­gitalne.cz/
Orientační cena: 6490 Kč vč. DPH
Foto: archiv Vantage; screenshoty: autor

Zaujal vás Vantage HD 1100S

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).