Hlavní navigace

Varování před rozpoznáváním obličejů, problematický nový WordPress a jak rychlé jsou české e-shopy

9. 12. 2018
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: ra2studio / Depositphotos
Tumblr končí se sexem, Microsoft s Edge, Google s Allo, Fortnite má Creative, Epic mají e-shop, Quora hacknuta, děravé IoT. Co přinesl právě končící #tyden.

250 stránek interních dokumentů Facebooku ukazuje, že Facebook sice nejspíš data neprodává, ale jeho pozice mu umožňuje dosahovat velmi zásadních dohod. Oněch 250 stran, zveřejněných britskými zákonodárci, najdete v PDF podobě a můžete začít studovat. Objevíte tam, že některé společnosti měly od Facebooku přístup k datům, ačkoliv to již nemělo být možné. Včetně situace, kdy v roce 2014 Facebook odřízl přístup k datům o přátelích uživatelů (ta využila Cambridge Analytica v jednom z největších skandálů). Více viz Pohled do zákulisí Facebooku: britští poslanci zveřejnili interní firemní e-maily.

E-maily Facebooku ukazují jeho skutečnou misi: vydělávání peněz a rozdrcení konkurence. Titulek Facebook Emails Show Its Real Mission: Making Money and Crushing Competition to říká jasně a trefně, ale není to nic, co bychom už roky nevěděli. Ale také to není nic, co by bylo vlastní jenom Facebooku. Prostě růst za každou cenu.

Facebook věděl, že stahování záznamů (logů) o SMS a telefonování z Androidu bude PR problém. Jejich „growth team“ ale i přes varování a námitky vše spustil. Plyne to ze záplavy e-mailů a dokumentů, které zveřejnili britští zákonodárci. A ukazuje to, kam vede „růst za každou cenu“. Viz Facebook knew Android call-scraping would be ‘high-risk,’ new documents reveal.

Facebook zjistil popularitu WhatsApp přes Onavo. To později používal k šmírování uživatelů, kteří uvěřili tomu, že jde „jen“ o VPN. Ani jedno není nová informace, jen je opět potvrzená ze záplavy e-mailů a dokumentů, které zveřejnili britští zákonodárci. Viz These Confidential Charts Show Why Facebook Bought WhatsApp a připomeňme, že důvod ke koupi byl tak silný, že Facebook za WhatsApp dal 19 miliard dolarů. O pár let předtím za Instagram „jenom“ miliardu.

WordPress 5.0 Bebo je k dispozici, ale rozhodně nespěchejte s přechodem. Je v něm krajně nepovedený a nedokončený editor, který sice umí „bloky“, ale zásadně ztížil ovládání a vkládání. Podstatně horší je to, že řada pluginů po přechodu na 5.0 přestane fungovat. Jak už to tak chodí, prostě vyčkejte. Bohužel s novým editorem to asi bude hodně dlouhé čekání. Snad ale někdy někomu dojde, že pro klasické psaní článků je nový editor zásadní problém.

TELEgraficky

Microsoft je mrtvý, z roku 2007 ■ Policie ČR má Instagram, víte? ■ Bellingcat’s Online Investigation Toolkit ■ PUBG Pan-demonium trailer ■ Santa Tracker, jak jinak, a je hodně povedený ■ Visual Studio Code na první příčceSite Kit od Google ■ Stále méně návštěvnosti z Facebooku 

WEBDESIGN, INTERNET

Tumblr kompletně zakáže obsah pro dospělé. Už od 17. prosince, píší v Tumblr will ban all adult content on December 17th. Mazání existujícího i nového obsahu z této kategorie bude mít na starost algoritmus. Dospělácké blogy přitom na Tumblru byly povoleny už od založení, tedy od roku 2007. Nový vlastník (Oath, Verizon) je ale zjevně jiného názoru.

Edge to má spočítané, Microsoft pracuje na prohlížeči, který využije Chromium, tedy jádro používané i Chromem. Nový prohlížeč (kódové jméno má Anaheim) nahradí Edge a jeho EdgeHTML jádro, které, jak už to tak u Microsoftu bývá, je stálým zdrojem nepříjemnosti pro webdesignery. Viz Microsoft is building a Chromium-powered web browser that will replace Edge on Windows 10 nebo Microsoft po neúspěchu Edge přejde na Chromium.

Mozille se konec EdgeHTML vůbec nelíbí. Není divu, pro Firefox je představa předání dalších uživatelů Chromu nepříjemná (a to má Edge podíl někde přes 4 procenta). Pro budoucnost HTML a prohlížečů to totiž může znamenat, že Google si může podstatně lépe dělat, co chce. Viz Goodbye, EdgeHTML a užitečné je i While we Blink, we loose the Web.

Google personalizuje výsledky, i když nejste přihlášení. Přišli na to v DuckDuckGo a nedá se říci, že by to bylo něco překvapivého či neznámého. Ví se to roky a začíná to „personalizací“ podle IP adres, odkud hledáte – v různých zemích musí Google dodržovat různá omezení. Je dost jisté, že těch věcí bude mnohem více. Každopádně Measuring the „Filter Bubble“: How Google is influencing what you click je zajímavé čtení, byť trochu poznamenané tím, že DuckDuckGo v poslední době prostě po Googlu jde (a je jeho konkurentem).

Co se stane, když Google váš web kompletně odstraní z indexu? Třeba proto, že omylem dojde k názoru, že web je hacknutý? Užitečné čtení ve What we learned when Google deindexed our site for a day.

Máte e-shop? A jak je vlastně rychlý? Hodně užitečná Studie: Jak rychlé jsou české e-shopy? vám možná ukáže, kde máte co zlepšovat. Zejména u e-shopů je to zásadní, každá sekunda navíc znamená obrat, který se neuskuteční. Ovlivní to ale nejenom konverzní poměr, ale dnes už i umístění ve vyhledávání u Googlu.

SOFTWARE

Fortnite Creative umožní budovat vlastní herní prostředí, třeba kompletní vlastní ostrov. Soukromý ostrov. Každý hráč Fortnite od 13. prosince bude mít zdarma dostupný vlastní ostrov:

Epic Games otevřeli herní online obchod a Steam snad konečně získá tolik potřebnou konkurenci. Tvůrcům her nabízí nižší poplatky. Epic Store na počátku nabízí pár her a možnost zahrát si dvě z nich celý týden zdarma. Další jsou v sekci „připravujeme“.

Gmail špatně třídil poštu do jednotlivých typů inboxů. Komerční e-maily končily v primární došlé poště, upozornění od Twitteru v reklamní. Google už to opravil, ale možná by neuškodilo, kdyby se lidé nespoléhali na to, že za ně nějaký software bude spolehlivě třídit e-maily. Viz Gmail Users Are Saying That Their Inboxes Are Full Of Promo Emails.

HARDWARE

TP-Link Deco má v novém firmwaru možnost Guest sítě i v AP/Ethernet backend režimu. Dost podstatná novinka, protože přesně tohle u tohoto mesh řešení citelně chybělo. Nově lze i zapínat/vypínat 2,4GHz a 5GHz sítě odděleně. Teď ještě kdy bude možné kompletně vypnout WPS.

Elektrické koloběžky jsou důvodem růstu počtu zranění jezdců i dalších lidí. V Electric scooters are now disrupting wrists, elbows and heads mluví až o tisícovce případů měsíčně. Není divu, lidé nevědí, jak elektrické koloběžky používat, jezdí po chodnících, ohrožují sebe i ostatní v hustém provozu, narážejí do předmětů. Důvodem mohou ale být i koloběžky, kterým selže brzda. Malá kola koloběžek navíc mohou být zásadním problémem při najetí na předměty na zemi. K tématu si můžete přečíst také Prvních 1000 kilometrů aneb Zážitky pražského elektrokoloběžkáře.

Noční viděni aneb Jak dobře zvládají Pixel telefony tmu. Viz Night Sight: Seeing in the Dark on Pixel Phones.

MARKETING A KOMUNIKACE

Apple posiluje prodej iPhonů aktivitami, které v minulosti zásadně odmítal. Slevami. Viz Apple Resorts to Promo Deals, Trade-Ins to Boost iPhone Sales.

Pro Expedia je největším konkurentem Google. V Expedia CEO: Google Is Our Biggest Competitor se dočtete o tom, co musíte už dlouho vědět, pokud máte s internetovým marketingem zkušenosti, ale co nemusí být zřejmé obyčejným lidem. Je tam ale i řeč o tom, že testovali blockchain a zjistili, že je to příliš nákladné oproti využití vlastních systémů.

Nejhledanější věci na Amazonu v roce 2018 je dost zajímavý pohled – není to totiž tradiční obecné hledání, jde o hledání s cílem něco koupit. První místo pro Nintendo Switch je zajímavé, ale ještě zajímavější je, jakou stopu zanechal fidget spinner. Viz Top Searches on Amazon (as of 2018).

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Ve Facebook Messengeru se objevovaly roky staré zprávy. Stejný problém už měl Facebook v minulosti, včetně toho, že se objevovaly smazané fotky a příspěvky. Viz Facebook confirms years-old messages are randomly coming back to haunt users.

Quora byla hacknuta a útočníci se nejspíš dostali v zásadě ke všemu, co na Quoře máte: e-mailům, jménům, IP adresám, zahashovaným heslům, nastavením, údajům o personalizaci, veřejně i neveřejně dostupným aktivitám, datům importovaným z propojených sítí, kontaktům, demografickým informacím, zájmům, ale také přístupovým tokenům. Kolika účtů se to týká, v oznámení uvedeno přímo není, ale můžete předpokládat že kompletně všech, byť s různou úrovní úniku dat. Detaily viz Quora Security Update – FAQ. Nezapomeňte, jako vždy, že vaše heslo na Quora bylo kompromitováno a již nikdy byste jej neměli použít.

Čtyři roky mělo kanadské 1–800-FLOWERS na webu malware sbírající údaje z platebních karet – kompletní údaje postačující k okamžitému zneužití. Viz Submitted Breach Notification Sample a Credit card stealing malware on Canada’s 1–800-FLOWERS website went undetected for four years. Mimochodem, jste si jisti, že máte platební kartu chráněnou proti zneužití?

Trend Micro varuje, protokoly používané v IoT jsou nezabezpečené a implementace jsou často provedeny nebezpečnými způsoby. Viz MQTT and CoAP: Security and Privacy Issues in IoT and IIoT Communication Protocols.

EUBF chce využít blockchain pro systém digitální identity a digitální verze národních měn. Je to velmi úsměvné, třeba proto, že to vlastně je zcela v rozporu s onou původní myšlenkou decentralizace – oboje totiž bude centralizováno. Trochu s otazníkem je i to, že určovat, kdo online jsme (a kdo smíme být), budou vlády a budou moci sledovat také vše, co online děláme. Naivní představa je i ta, že tohle má zabránit hackům, krádežím identit, phishingu či podvodům. Ve spojení s tokenizovanou měnou navíc bude snadné velmi přesně sledovat tok peněz každého jedince. Kryptoměny to degraduje na úroveň klasických měn, třeba i v možnosti, aby si kterýkoliv stát prostě navýšil objem „peněz“ dle chuti a potřeby. Celé je to navíc řešitelné i bez blockchainu. Viz Hello Big Brother: EU wants to manage your digital identity on the blockchain, a pokud by web EUBF fungoval (už několik dní nejede), tak byste si tu studii i mohli přečíst.

AI Now varuje před rozpoznáváním obličejů. Upozorňují na nutnost regulace pro ochranu veřejného zájmu. Jde o razantní nástup systémů rozpoznávání obličejů ve veřejném prostoru a na to navázané snahy rozpoznávat emoce a chování. V praxi je vše možné sledovat v Číně, kde právě tato technologie je zásadní součástí tamního „social score“ a všudypřítomného sledování obyvatel (přečtěte si naši reportáž Nekoupíte jízdenku, nepořídíte byt, kamery jsou všude. Čína testuje dystopické sociální skóre). Viz Microsoft sounds an alarm over facial recognition technology.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Plné znění dokumentu, který si Facebook objednal ohledně George Sorose, najdete v This Document Is Some Of The Research Facebook Commissioned On George Soros. Stále jde o aféru s PR agenturou Definers, kterou si Facebook najal na špinavou práci. A také o ukázku toho, že ve Facebooku moc nechápou, co se okolo nich děje. Vlastně ani nechybí hledání nepřítele tam, kde žádný není.

Twitter zrušil účet tweetující jako George Bush starší z pekla. Trochu zvláštní v okamžiku, kdy parodické a satirické účty jsou na Twitteru v souladu s Pravidly a tento účet dost jasně spadal právě do této kategorie. Jak píší v Twitter just suspended someone for tweeting as George Bush Sr. in hell, účet navíc vznikl už před pěti lety. Ještě zajímavější ale je, koho sledoval a jaké „neparodické“ tweety a retweety se na něm objevovaly.

WeChat má v Číně problém, je plný antimuslimských konspiračních teorií. Otázka je, co s tím vůbec bude chtít Čína dělat, tažení proti Islámu je totiž i nástrojem tamní vlády. Viz China’s Most Popular App Is Full of Hate.

MOBILNÍ APLIKACE

Battle Royale je u Applu herním trendem roku. Není divu, popularita Fortnite a PUBG se výrazně projevila i na iPhonech a iPadech. První jedničkou, druhé čtyřkou mezi zdarma dostupnými hrami na iPhone. Na iPadu první a třináctá. Fortnite čerstvě překročila 200 milionů hráčů, čemuž dost zásadně pomáhá i to, že je dostupná prakticky na všech platformách (vlastně jediná, kde přímo není, je Linux). Viz Popularized by ‚Fortnite,‘ Apple's Game Trend of the Year is „battle royale“.

CM File Manager a Kika Keyboard byly odstraněny z Google Play. Důvodem je podvodné klikání na inzeráty. Nejde přitom o nic malého, první aplikace má přes 50 milionů stažení, druhá dokonce přes 100 milionů. Trochu zábavné na tom je, že Cheetah Mobile (autoři CM File Manageru) tvrdí, že za to může jakási inzertní platforma třetí strany, a dokonce vyhrožují těm, co podivné chování zjistili, žalobou. Viz Google removes 2 popular Android apps that enabled click fraud.

Google Allo končí, oznámil Google chvíli poté, co zaříznul Hangouts. Budoucnost je v Google Duo a v Android Messages. Vlastně je to dobrá zpráva, těch zprávových aplikací od Googlu je příliš. Byť to stále celé nedává smysl, ale to nevadí. Googlu už stejně ujel vlak a většina světa má buď WhatsApp/Messenger, nebo něco jiného než věci od Google. Viz The latest on Messages, Allo, Duo and Hangouts.

Nejstahovanější aplikace pro iPhone v roce 2018? YouTube, Instagram, Snapchat (překvapivě třetí), Messenger, Facebook, Bitmoji, Netflix, Google Mapy, Gmail, Spotify… A ještě jedno překvapení, TikTok (bývalé Musical.ly). Viz Apple Reveals the Most Downloaded iPhone Apps of 2018.

STARTUPY A EKONOMIKA

Uber prý přemýšlí nad koupí Bird či Lime. Viz Uber Exploring Deal to Buy Bird or Lime a Report: Uber looks into buying e-scooter company Bird or Lime. Vhodné připomenout je, že Uber už sdílená kola koupil – v dubnu společnost Jump.

Společnost Defy Media krachuje, propustila lidi a dluží peníze youtuberům. Těch nezastřešovala málo, více než pět desítek. Zaměstnanců měla dokonce na čtyři stovky. Některé kanály od úspěšných youtuberů dokonce koupila, nikoliv ovšem za peníze, ale za akcie. Nyní bezcenné. Otázkou zůstává, kam šlo 70 milionů dolarů zajištěných na financování. A není to zdaleka všechno. Čtěte v YOUTUBE CREATORS BLINDSIDED BY MAJOR NETWORK’S COLLAPSE.

Problematický článek 13 z chystané reformy autorského práva v EU se nelíbí ani některým filmovým společnostem a sportovním ligám. V dopise adresovaném Evropské unii upozorňují, že článek 13 posílí pozice velkých technologických společností. Nic nového, co bychom nevěděli už v době, kdy se o téhle nepovedené legislativě rozhodovalo v evropském parlamentu. Viz In a Letter To The EU, European Film Companies and Sports Leagues Disavow Article 13, Say It Will Make Big Tech Stronger a otevřený dopis.

ebf - tip - debata

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).