Hlavní navigace

Vášně okolo zákona o elektronických komunikacích neutichají, po ČTÚ zveřejnilo své stanovisko i MPO

23. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V pondělí svolalo tiskovou konferenci ministerstvo průmyslu, na dnešek plánují vlastní briefing České Radiokomunikace i Česká asociace satelitních operátorů.

Novela zákona o elektronických komunikacích, která mimo jiné zavádí legislativní rámec pro plánovaný přechod na nový standard zemského televizního vysílání DVB-T2, by se měla zítra dostat do třetího čtení v Poslanecké sněmovně. Do jejího programu byla novela ZEKu zařazena minulý týden, už na začátku května doporučil hospodářský výbor poslancům text novely neschválit.

PSALI JSME: Novela ZEKu by měla na pořad jednání Sněmovny dorazit až příští týden

Vládní novela ZEKu a její schvalování doprovázejí mimo jiné spory satelitních a zemských operátorů o konečné podobě celého procesu přechodu, případných kompenzacích a možném zvýhodňování jedné platformy oproti jiným. Prozatím souboj vyvrcholil v pátečním vydání deníku Dnes, ve kterém si Česká asociace satelitních operátorů zaplatila zveřejnění inzerátu, který uvozovala otázka Proč premiér hrne naše peníze soukromým firmám?


Autor: MF Dnes

Páteční inzerát České asociace satelitních operátorů (klikněte pro zvětšení).

Novináře svolává ministerstvo, České Radiokomunikace i asociace satelitních operátorů

Podle nedávno jmenovaného ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka z ČSSD (jeho předchůdce Jan Mládek byl odvolán mimo jiné v souvislosti s málo razantním přístupem v rámci novely ZEKu ve směru k mobilním operátorům) se ze strany asociace satelitních operátorů jedná o konkurenční boj. Havlíček předpokládá, že satelitní operátoři chtějí získat uživatele jediné bezplatné televizní platformy, tedy digitálního televizního vysílání, pro placený satelitní příjem. Tuzemský televizní trh je z pohledu diváků rozdělen na dvě poloviny, ta první využívá zemský příjem a druhá polovina pak je rovnoměrně rozložena mezi satelitní a kabelové operátory. 

PODROBNĚJI: Satelitní operátoři zareagovali na text Jana Potůčka. Debata se týká DVB-T2 i DVB-S2X

Za vyloženě lživá pak Havlíček označil tvrzení ze zmíněného inzerátu o tom, že provozovatelé pozemního vysílání získají od státu peníze na přechod a zároveň zdarma frekvence pro vysílání. Stát může podle Havlíčka uhradit náklady na vynucený přechod pouze v případě, že tyto kompenzace potvrdí orgány Evropské unie. Provozovatelé pozemního vysílání žádné nové frekvence nedostanou, pouze se změní stávající příděl, dodal ministr.

BRAND24

ROZHOVOR: Patrik Brom – Vládní strategie přechodu na DVB-T2 prosazuje pouze jedinou možnou variantu

Na úterní dopoledne pak novináře svolaly jak České Radiokomunikace, kterým bude na otázky odpovídat jejich ředitel Martin Gebauer, tak zmíněná asociace satelitních operátorů, za kterou vystupuje její jednatel Patrik Brom. Ten je zaměstnancem skupiny Lama Energy Group, která mimo jiné majetkově ovládá satelitní platformu Digi TV. Ta je spolu se Skylinkem jediným veřejně známým členem uvedené asociace. Obě akce budeme samozřejmě sledovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).