Hlavní navigace

Večerníček je terčem mysliveckých stížností

13. 3. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
13. 3. 2007

Příběhy rysího mláděte Ťapa a jeho psího kamaráda Madly se znelíbily myslivcům. Ti požadují, aby Česká televize stáhla za seriálu díl, ve kterém na zvířecí hrdiny střílí postava v zeleném hubertusu a mysliveckém klobouku. Stížnost se už dostala na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Zatím nevím, jak s protestem naložit. Ale projednat ho musíme – to zase ano. Jenomže na pohádky si u nás dosud nikdo nestěžoval. A ještě včera by mne nenapadlo, že k tomu vůbec dojde, řekl serveru iDnes.cz předseda RRTV Václav Žák.

Autorem příběhů Madly a Ťapa je Václav Chaloupka, se scénářem mu pomáhali i členové Akademie věd Petr Koubek a Jaroslav Červený. Podle Chaloupky si děti střelbu na malého rysa a psa nespojují s cílevědomým haněním myslivců. Podobný názor má i šéfdramaturgyně dětské redakce České televize Kateřina Krejčí. Vypravěč podle ní malým divákům citlivě vysvětluje, jaká nebezpečí dnes na chráněnou zvěř v lese číhají. To je, děti, špatný lovec, když střílí na mláďata, prohlásí v pohádce vypravěč.

ebf - partner 1

Česká myslivecká jednota sdružující 140 tisíc tuzemských myslivců čelí vlně stížností. Ten tlak je obrovský – od rána kvůli tomu večerníčku telefonuji. Naše členy popudil jako máloco. Proto chtějí po ČT omluvu, ale i to, aby se díle se střelbou na rysa a psa již nikdy nevysílal, uvedl pro iDnes.cz jednatel myslivecké jednoty Jiří Šilha. RRTV má ve sporu svázané ruce. Její pravomoc se vztahuje totiž na sledování vyváženosti politicko-publicistických pořadů. A prohlásit pohádku ze politický pořad? To si tedy neumím představit, řekl Václav Žák.

Kateřina Krejčí přirovnává Madlu a Ťapa ke starším hrdinům, Jájovi a Pájovi. V jejich příbězích je antihrdinou lakotný hostinský Krkovička. Ani tento šizuňk žádného z hostinských neurazil, že znevažuje jejich řemeslo. Vzali to podle mne jako pohádku o dobrých i špatných lidských vlastnostech, konstatovala Krejčí. Pro myslivce má ale potěšující informaci. Redakce dětského vysílání chystá nový večerníček, jehož hrdinou bude hajný Votava. A to je dobrák od kosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).