Hlavní navigace

Videa na Wikipedii si nepřehraje každý, dala přednost otevřenému formátu

21. 2. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Wikipedia
Wikipedia před širokou kompatibilitou kodeku H.264 dala svobodné licenci kodeků OGG Theora a VP8 (WebM), které však nejsou v rámci HTML 5 podporovány napříč prohlížeči.

Wikipedia chce více oživit svůj obsah prostřednictvím videa. Otevřela se však debata, které formáty (kodeky) se mají na Wikipedii využívat. Ne každému se pozdávalo, že by otevřená encyklopedie měla vsadit na licenčně zatížený formát H.264, podle čehož dopadlo i referendum. Na základě jeho výsledků bude Wikipedia využívat výhradně otevřené kodeky OGG Theora a VP8 (WebM).

Ty ale nejsou v rámci HTML 5 podporované zdaleka všemi prohlížeči. Zatímco na podpoře H.264 se nakonec horko těžko našel konsensus, otevřené kodeky podporují pouze Google Chrome a Mozilla Firefox. Naopak Internet Explorer a Apple Safari, jejíchž tržní podíl také není zanedbatelný, výhradně podporují H.264.

BRAND24

Není pravděpodobné, že by společnosti Microsoft či Apple do svých prohlížečů podporu kodeků OGG Theora a VP8 (WebM) doplnily. Pozornost se již upíná k další „válce kodeků“, ve které Microsoft a Apple upřednostňují H.265. Google vyvíjí vlastní otevřený kodek VP9, který sice bude ve svém prohlížeči podporovat i Mozilla, ovšem ta též chystá vlastní kodek jménem Daala.  

Kritici také poukazují na to, že videa v H.264 vznikají zcela přirozeně například při natáčení digitálními videokamerami či mobilními zařízeními. Pro jejich vystavení na Wikipedii je však bude nutné překódovat s využitím kodeku OGG Theora či VP8 (WebM), což podle kritiků výsledku referenda může řadu lidí, kteří by rádi poskytli video veřejnosti, odradit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).