Hlavní navigace

Videohovory v Gmailu konečně i pro Linux

25. 8. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Gmail podporuje vedle textového chatu i živou komunikaci za použití přenosu videa a audia už od listopadu 2008. Teprve nyní však přichází potřebný plug-in do webového prohlížeče i ve verzi pro Linux. Prozatím je podporováno Ubuntu spolu s Debianem a dalšími od něj odvozenými distribucemi. Předmětný plug-in z linuxových browserů podporuje Firefox 2.0 a vyšší. Zájemci mohou stahovat z http://www.google.com/chat/video. S potřebným plug-inem lze pak chat využívat nejen přímo z Gmailu, ale třeba i…

Gmail podporuje vedle textového chatu i živou komunikaci za použití přenosu videa a audia už od listopadu 2008. Teprve nyní však přichází potřebný plug-in do webového prohlížeče i ve verzi pro Linux. Prozatím je podporováno Ubuntu spolu s Debianem a dalšími od něj odvozenými distribucemi. Předmětný plug-in z linuxových browserů podporuje Firefox 2.0 a vyšší. Zájemci mohou stahovat z http://www.go­ogle.com/chat/vi­deo. S potřebným plug-inem lze pak chat využívat nejen přímo z Gmailu, ale třeba i na personalizované stránce iGoogle.

Zatímco na rozvoji chatu v Gmailu se pracuje, samostatný instant-messenger Google Talk zřejmě pomaličku míří do zapomnění. Poslední aktualizace se zaměřovaly jen na opravy chyb a jsou už dosti vousaté. Google Talk se dodnes nedočkal podpory videa, což ve srovnání s konkurenčními programy není dobrá vizitka. Například Skype či Windows Live Messenger se dnes zaměřují už na komunikaci ve vysokém rozlišení (reálnou dostupnost webkamer s podporou HD rozlišení tentokráte ponechme stranou), Google Talk nabízí vedle textu pouze audio. Je evidentní, že pro Google je prioritní přístup uživatelů k jeho komunikační službě přes web. (The Official Gmail Blog)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).