Hlavní navigace

Vláda odklepla vznik e-Sbírky a e-Legislativy za půl miliardy Kč

26. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Projekt závazné databáze se všemi platnými zákony a mezinárodními smlouvami a systému na tvorbu zákonů opět vstává z mrtvých.

Internetová sbírka závazného znění všech zákonů a mezinárodních smluv (tzv. e-Sbírka) a systém, ve kterém zákonodárci budou moci jednoduše vytvářet a připomínkovat nové předpisy (e-Legislativa), by měly lidem začít sloužit od 1. ledna 2019. Kabinet dnes schválil návrh zákona, který má jejich vznik umožnit.

Půjde o monstrprojekt s pořizovacími náklady 527 milionů Kč. Z většiny je má zaplatit dotace z operačního programu Evropské unie (celkem 434 milionů), zbytek (cca 92 milionů) dá ze svého rozpočtu ministerstvo vnitra. Důvodová zpráva počítá taky s dalšími 389 miliony na provoz v prvních deseti letech fungování obou systémů.

Záměr vybudovat oba systémy mají české vlády už od roky 2000. Pak se ale šetřilo a projekt šel v roce 2011 k ledu. Naposledy jej ministerstvo vnitra narychlo oživilo před dvěma lety – viz Proč by měl eSbírku přivézt zrovna poštovský panáček?

Databáze od nuly

Teď měla vláda opět trochu naspěch – s předložením žádosti o kofinancování projektu se totiž počítá už letos v prosinci. Projekt se tak oproti dva roky staré variantě nijak výrazně nezměnil. 

Dále počítá s vytvořením kompletní databáze zákonů úplně od nuly. „Systémy dat, za která by se stát mohl plně zaručit a transparentně deklarovat proces a zásady uplatněné při jejich vzniku, tedy na kterých by bylo ve zkratce možné vystavět právně závazný zdroj konsolidované legislativy pro všechny adresáty práva pro budoucí desetiletí, trh v České republice nenabízí,“ konstatuje důvodová zpráva.

Stát tedy plánuje vydat 37,5 milionů Kč (včetně DPH) za „…rekonstrukci obsahu celkově 320 tisíc stran 35 tisíc předpisů (a mezinárodních smluv a dalších aktů) obsahujících kromě textů i 31 tisíc tabulek a 10 tisíc netextových objektů, tedy vzorců, obrázků příloh, formulářů.“ 

Dalších 17,2 milionů spolkne uspořádání těchto dat do strukturované databáze a 24,2 milionů půjde na konsolidaci dat. Skoro půlka ceny vytvoření databáze, tedy 60,5 milionu Kč, pak má jít na verifikaci dat.

Data zdarma

Systém nebude obsahovat například judikaturu vyšších soudních instancí a další související informace, byť ministerstvo říká, že bude připraven na další možné rozšiřování. Tato metadata by tedy dále měli prodávat hlavně poskytovatelé komerčních právních databází.

Tipy C

Stát jim také po dokončení eSbírky poskytne její data zdarma ke komerčnímu využití: „Tím jim bude jednak kompenzována a usnadněna změna struktury trhu právních informací, jednak se otevře prostor pro další rozvoj právní informatiky v České republice založený na poskytování přidané hodnoty k ověřeným úplným zněním právních předpisů a dalším souvisejícím dokumentům a zároveň bude vyhověno požadavkům směrnice 2003/98/ES o opakovaném použití informací veřejného sektoru,“ slibuje důvodová zpráva.

Zajímavé je, že na sousedním Slovensku má elektronická eZbierka začít fungovat už začátkem příštího roku. Náklady na její zprovoznění se přitom měly podle původních záměrů pohybovat 9,5 milionů eur – tedy v přepočtu cca 260 milionů Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).