Hlavní navigace

Volby 2010: Co připravují na volební víkend největší televize?

28. 5. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Autor: 115393
Jak se s víkendovými parlamentními volbami poperou české televize? Chystají speciální volební a povolební vysílání a kdy se vyplatí sledovat Českou televizi, Novu, Primu nebo zpravodajský kanál Z1? Nabízíme vám přehled volebního vysílání hlavních českých televizí, i pohled do jeho zákulisí. Dozvíte se, které televize připravují mimořádné povolební diskuse a do jakých volebních štábů vyšlou své reportéry, ale také jména moderátorů, kteří budou provázet tímto volebním vysíláním.

Česká televize věnuje volbám celé sobotní odpoledne

Tradičně největší prostor věnuje povolebnímu vysílání veřejnoprávní Česká televize. V sobotu úderem 13. hodiny, tedy hodinu před uzavřením volebních místností, odstartuje na zpravodajském kanálu ČT 24 Studio volby 2010. O hodinu později, s uzavřením volebních místností, se toto studio objeví i na programu ČT 1 a půjde souběžně na obou programech až do 18:40 hod. Studio volby 2010 bude moderovat Václav Moravec. Marcela Augustová bude moderovat odhady volebních výsledků a pak i výsledky, které poskytuje postupně Český statistický úřad (ČSÚ), přiblížil v chatu na webu ČT 24 ředitel zpravodajství České televize Milan Fridrich. Na ČT 24 bude volební studio pokračovat až do hlavní zpravodajské relace Události v 19:00 hod.

Po Událostech se Studio volby 2010 přihlásí zřejmě už jen na zpravodajském kanálu ČT 24. V případě, že by ještě nebyly sečteny hlasy, však může pokračovat i na ČT 1. Podle programových plánů by mohlo běžet na obou programech současně až do 21:15 hod, na ČT 24 by tak jako tak mělo končit hodinu před půlnocí. Budeme vysílat až do půlnoci, a pokud by výsledky nebyly sečteny tak, že by nebyl znám výsledek, budeme vysílat klidně až do nedělního rána. Výsledky ale čekáme dříve. Zkušenosti z minula ukazují, že by mohly být ještě před Událostmi, míní Fridrich. První průběžné odhady výsledků od agentury SC & C chce ČT nabídnout již krátce po druhé hodině odpoledne.

Václav Moravec - předvolební duel

Václav Moravec při přípravě na poslední předvolební duel předsedů dvou nejsilnějších politických stran, Jiří Paroubka (ČSSD) a Petra Nečase (ODS). Foto: profil Otázek VM na Facebooku

Po nedělních Otázkách pohádka Modrý pták

Nevím, zda hned ve 14 hodin tyto odhady budou, ale štáb agentury SC & C se bude snažit nabídnout výsledky co nejdříve to bude možné. ČT bude každopádně jedinou a první televizí, médiem, které tyto odhady nabídne! tvrdí sebevědomě Fridrich. Kavčí hory chystají živé vstupy z volebních štábů osmi politických stran: ČSSD, ODS, KSČM, TOP 09, Věcí veřejných, KDU-ČSL, Strany zelených a SPO – Zemanovců. Situace je letos nepřehledná a chceme být u všech stran, co jsou v Poslanecké sněmovně, i u těch, které mají šanci se do ní dostat, vysvětlil Fridrich. Průběžné výsledky a další informace ČT nabídne také v internetovém speciálu na webu www.ct24.cz.

Volbám bude ČT věnovat také část neděle. V tradičních Otázkách Václava Moravce se v pravé poledne sejdou představitelé všech politických stran, které se probojují do Poslanecké sněmovny. První hodinu pořadu odvysílají programy ČT 1 a ČT 24, druhou nabídne už jen ČT 24 (na Jedničce půjde od jedné hodiny odpoledne pohádka s příznačným názvem Modrý pták). Pozdě večer pak ČT 1 i ČT 24 nabídnou místo pořadu 168 hodin pohled do „kuchyně“ příprav a realizace volebního vysílání ČT pod názvem Speciality Václava Moravce. Na Jedničce půjdou od 21:25, na Čtyřiadvacítce od 22:40. Pořad bude mít stopáž 40 minut a na ČT 24 bude mít reprízu v pondělí ráno od 5:18 hod.

Program ČT - neděle 30.5.2010

Nedělní program ČT 1, ČT 2 a ČT 24. Na Jedničce půjde po první hodině Otázek Václava Moravce pohádka Modrý pták. (Obrázek kliknutím zvětšíte)

Nova chystá pět mimořádných vstupů do vysílání

Televize Nova nepřipravuje speciální volební studio v pevných vysílacích časech, mimořádné vstupy do programu ale chystá. Průběh voleb budeme pokrývat v našich zpravodajských televizních pořadech, v Televizních novinách i Odpoledních televizních novinách, i na našem zpravodajské webu tn.cz, přiblížila pro DigiZone.cz mluvčí Novy Michaela Fričová. V průběhu sobotního odpoledne budeme vysílat mimořádné zpravodajské vstupy až do úplného sečtení výsledků. Vstupy se budou vysílat ze zpravodajského studia, kde na velkoplošné plazmové obrazovce budeme ukazovat průběžné výsledky voleb na základě údajů z ČSÚ.“ Moderátorem těchto vstupů bude redaktor zpravodajství Tomáš Hauptvogel.

Přímých vstupů do vysílání by mělo být pět, Nova je ale podle mluvčí připravena jejich počet měnit podle aktuální situace a potřeby. Přesné časy stanoveny nejsou, celé vysílání bude připraveno kdykoli k mimořádnému vstupu. Vstupy se budou odvíjet od průběžných výsledků zveřejňovaných ČSÚ, dodala Fričová. Televize nechystá žádnou mimořádnou povolební diskusi, ani v podobě Speciálu Televizních novin. V terénu bude mít čtyři přenosové vozy. Budou zajišťovat zpravodajské pokrytí z volebních štábů klíčových stran podle průběžných výsledků, zbylé volební štáby budeme sledovat prostřednictvím našich reportérských týmů, přiblížila bez dalších podrobností Fričová.

TV Nova - mikrofon

Televize Nova se spolehne na živé vstupy do vysílání z volebních štábů, žádnou povolební debatu neplánuje

Nova se chystá během voleb vyslat do terénu všechny své reportéry. Stejně jako Česká televize naplno využije i svůj internet. Zpravodajský videoserver tn.cz bude takřka nepřetržitě přenášet online data z ČSÚ a podrobné zpravodajství z jednotlivých volebních štábů. K dispozici budou čtenářům i analytické materiály, které tn.cz v posledních dnech přináší, slibuje mluvčí Novy.

Prima bude mít tři mimořádné zpravodajské relace

Televize Prima připravuje na sobotu dvě a na neděli jednu mimořádnou zpravodajskou relaci. První bude v sobotu cca ve 14:50, druhá v 16:45 a třetí v neděli před Partií. Půjde o krátké zprávy, ve kterých diváky seznámíme s průběžnými výsledky a nabídneme dvojici vstupů ze štábů ČSSD a ODS. Kromě toho se budou diváci dozvídat průběžné výsledky prostřednictvím crowlů, stejnou formou také v průběhu noci ze soboty na neděli oznámíme konečný výsledek voleb, řekl serveru DigiZone.cz zástupce šéfredaktorky zpravodajství a moderátor nedělní Partie Jan Punčochář.

Prima nabídne živé přenosy z volebních štábů šesti politických stran: ODS, ČSSD, KSČM, Věcí veřejných, TOP 09 a KDU-ČSL. Redaktoři jsou předem rozděleni a vědí, kterou stranu budou pokrývat. Kromě živých vstupů budeme mít zpravodajské štáby také u Zemanovců, Suverenity a Zelených. Přímé přenosy z jiných míst, než jsou volební štáby, neplánujeme, doplnil Punčochář. Volebnímu zpravodajství se bude jenom v Praze věnovat patnáct redaktorů Primy, kromě toho se do mimořádného vysílání zapojí i štáby v regionech. Když zahrneme i moderátory, vedoucí vydání a technický personál, dostaneme se přibližně ke čtyřem desítkám lidí, přiblížil Punčochář.

Partie Prima - Jan Punčochář, Petr Nečas

Televize Prima chystá na neděli povolební vydání svého diskusního pořadu Partie (Foto: archiv Prima TV)

Na neděli připravuje Prima povolební vydání diskusního pořadu Partie. Složení hostů této debaty je ale zatím nejisté. V tuhle chvíli mohu říci jediné: sestava hostů v Partii záleží na výsledku voleb. Kromě politiků ale budu tentokrát diskutovat také s politology, slibuje moderátor. Na rozdíl od České televize a Novy nechystá Prima žádné volební zpravodajství na internetu. Z jednoho prostého důvodu: kromě oficiálního webu, který používá jako propagaci vlastních pořadů, žádné zpravodajské stránky neprovozuje, a tak online zpravodajství nemá kde nabídnout.

Televize Z1 nabídne reakce politiků a psané tickery

Překvapivě osekané volební vysílání nabídne soukromá zpravodajská televize Z1. O víkendu tato televize živě nevysílá, a podobně bude vypadat její program i během voleb a po nich. Z1 sice vyšle své redaktory do volebních štábů šesti politických stran (ČSSD, ODS, KSČM, TOP 09, Věci veřejné a KDU-ČSL), živé přenosy odtud ale neplánuje. Reakce politiků odvysíláme s asi půlhodinovým zpožděním po jejich natočení, řekla serveru DigiZone.cz Miroslava Slepičková, asistentka generálního ředitele Z1 Zdeňka Šámala. Televize tedy ušetří na trase a zpoždění způsobí doprava natočeného materiálu z konkrétního volebního štábu do studia Z1 v pražských Holešovicích.

Budeme přinášet volební výsledky v textové podobě jako doplněk standardního víkendového vysílání založené na nabídce exkluzivních dokumentárních filmů, doplnila Slepičková. V časech mezi těmito dokumenty Z1 odvysílá předtočené reakce politiků. Podrobný souhrn reakcí pak Z1 zařadí i do nočního bloku informací. Z1 jako byznysově zaměřená televize orientovaná na stručné a věcné informace tak zůstane tomuto modelu věrná i během povolebního víkendu – o důležité informace týkající se výsledků voleb diváci nepřijdou, ale zároveň nepřijdou ani o oblíbené dokumenty, slibuje asistentka ředitele Z1.

MMF24

Televize Z1 - studio

Studio zpravodajské televize Z1 nebude během volebního víkendu tak vytížené, jak by se od zpravodajského kanálu očekávalo (Foto: www.visual.cz)

Aktivněji se k výsledku voleb Z1 postaví od pondělního rána, kdy se chystá analyzovat, jak na povolební situaci reagují trhy. Půjde však o standardní zpravodajský servis Z1, žádné mimořádné pořady televize neplánuje. Volbám se bude věnovat také pondělní pořad Téma Z1 – Byznys a politika. Zaměří se například na to, jak výsledky hlasování a nové složení Sněmovny vnímají firmy, dodala Slepičková.

Na jaké televizi budete sledovat sčítání hlasů a volební výsledky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).