Hlavní navigace

Vrtulník Kamov Ka-32 odstranil z vysílače Krašov starou anténu

7. 10. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
7. 10. 2008

AKTUALIZOVÁNO Počasí v Praze se zlepšilo natolik, že správa letového provozu povolila posádce vrtulníku Kamov Ka-32 švýcarské společnosti Heliswiss odletět k plzeňskému vysílači Krašov, kde má proběhnout stejná operace jako v pondělí na žižkovském vysílači v Praze. Vrtulník z Krašova sejme starou analogovou anténu a nahradí ji novou, určenou pro digitální televizní vysílání.

Před chvílí nad mým domem (Praha 13, Jihozápadní město) přeletěl velice hlučný vrtulník vzhledem podobný Kamovu Ka-32. Letěl směrem na JZZ, sdělil serveru DigiZone.cz krátce po půl čtvrté odpoledne čtenář Jan Bouša. Podle mluvčí Českých Radiokomunikací Marie Fianové šlo skutečně o vrtulník Kamov Ka-32. V současné době už je na místě (u Krašova, pozn. red.) a posádka obhlíží terén. Zhruba za hodinu by měl začít sundávat starou anténu, řekla Fianová serveru DigiZone.cz krátce po 16. hodině.

Vrtulník může podle mluvčí ČRa létat pouze do půl sedmé večer, potom musí bezpodmínečně přistát. Očekáváme, že dnes se na Krašovu nestihne všechno. V úpravě vysílače se tedy bude pokračovat ještě zítra, řekla Fianová. Demontáž staré antény na krašovském vysílači začala v 16:30. Výhodou Krašova je to, že je tady uzavřený areál v lesích mimo bytovou výstavbu. Bezpečnostní pole má proto průměr jen 20 metrů, řekl agentuře ČTK šéf bezpečnosti akce Jakub Erben z firmy Erbes. Potvrdil také, že v úterý vrtulník snese pouze starou anténu a novou na vysílač vynese ve středu ráno.

Na Krašově měl vrtulník původně pracovat od 10:00, špatné počasí ho ale zdrželo v Praze. Podle Václava Hamerníka z ČRa musí stroj nejprve sundat dvě části asi padesátimetrového červenobílého tubusu. Ve středu pak na vrchol anténní konstrukce nainstaluje dva deset metrů vysoké díly nových digitálních antén. K výměně antény na Krašově dochází po dvaceti letech.

MMF24

Lety vrtulníku Kamov Ka-32 u Krašova dnes sledovalo asi sto lidí, kteří parkovali na cestách okolo oploceného areálu vysílače.

SOUTĚŽ: Vyfoťte výměnu antény na Krašově a vyhrajte set-top-box!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).