Hlavní navigace

Vše, co jste chtěli vědět o Kindle

18. 3. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Amazon Kindle
Možná už ho máte, možná se chystáte si ho pořídit. To nic nemění na tom, že z něj budete chtít dostat co nejvíce. Poradíme vám, jak na to.

Už ho máte?

Jestli ano, v klidu tenhle odstavec přeskočte. Pro ostatní je tu doporučení – objednejte si ho na Amazonu co nejdříve, 31.3. se totiž snižuje limit pro platbu DPH na dovážené zboží ze současných 150 EUR na 22 EUR. To znamená, že po stanoveném datu doplatíte za Kindle DPH, teď ještě ne a podle kurzu současná cena vychází na nějakých 2 850,– i s dopravou. Má zkušenost je následující – v pondělí odpoledne jsem Kindle objednal a ve čtvrtek ráno kurýr klepal se zásilkou na dveře. Slušné na to, že balíček cestoval odněkud z Kentucky (to jako z USA, ne z KFC).

Mám Kindle, jak na něj dostanu obsah?

Nejjednodušší možností je samozřejmě nákup knih na Amazonu. To naráží na jeden nedostatek, české tituly tam budete hledat marně, a to se hned tak nezmění. Vlastní obsah se do Kindlu dá nahrát několika způsoby, buď přímo přes USB (chová se jako další disk), nebo s pomocí vybraného softwaru (Calibre, Stanza).

Další možností je zaslání dokumentu na e-mailovou adresu, kterou dostane přidělenu každý Kindle. Adresy jsou ve dvojím formátu @kindle.com a @free.kindle.com. Rozdíl je patrný jen pro majitele verze Kindle s připojením 3G – pokud zvolíte zaslání na @kindle.com, dokument se vám doručí hned, ať už jste připojeni přes 3G nebo WiFi (a v případě 3G zaplatíte drobné za doručení), zatímco při zaslání na @free.kindle.com vám dokument bude zaslán, jen pokud jste připojeni na WiFi, tedy bez nutnosti poplatku za doručení.

Kindle standardně podporuje formáty MOBI, PRC, PDF, TXT a TPZ a samozřejmě svůj DRM podporující formát AZW. Tyto formáty lze tedy nahrávat přímo, i když třeba podpora PDF není nijak skvělá, pro výpravnější PDF se Kindle nehodí, tady je potřeba spíše větší varianta DX.

Další formáty lze konvertovat (DOC apod.) a to opět buď s pomocí software nebo zasláním na e-mail Kindle, tentokrát ale do předmětu zprávy zadáte slovo “Convert” a Amazon pro vás dokument převede. To můžete zkusit i u složitějších PDF, ovšem musíte počítat s tím, že výsledný text bude ořezán o grafiku a naformátován podle pravidel, která nemáte možnost ovlivnit.

Whispernet

Pokud obsah do vaší čtečky putuje vzduchem (WiFi, 3G), pak je to s pomocí amazoní sítě Whispernet. Ale ta se nestará jen o doručení obsahu, například umí i synchronizovat místo, kam jste dočetli danou publikaci mezi různými zařízeními. Pokud například čtete na Kindle, ale u doktora máte se sebou jen smartphone s nainstalovaným Kindle for Android (třeba), tak se vám daný titul otevře na témže místě, kde jste ho v samotném Kindlu opustili a naopak po návratu domů budete na čtečce pokračovat tam, kde jste v čekárně u zubaře přestali.

Software pro správu

Ať už z důvodu udržení přehledu nebo kvůli konverzi formátů, obsah pro Kindle se vyplatí spravovat s pomocí nějakého k tomu určenému programu.

Jednou z nejlepších voleb je Calibre, který je dostupný pro všechny rozšířené platformy – Win, Mac i Linux. S jeho pomocí můžete nejen udržovat přehled o vašich knihách, konvertovat formáty a nahrávat je do Kindle (nebo i jiného zařízení) ale dá se například i nastavit stahování článků z vybraných webů. Buď si zvolíte z přednastavených možností (je tam i několik českých zdrojů) nebo si sestavíte vlastní menu. Každý zdroj se v určenou hodinu stáhne a odešle přes mail do Kindle.

Stanza je jednoduchá čtečka, která ale umí převádět mezi mnoha formáty. Pokud nemáte nároky na další funkce, pak je to řešení.

Mobipocket Creator je software vhodný především pro tvorbu samotných eknih, s řadou pokročilých nastavení, můžete ho samozřejmě použít i pro jejich konverzi. Podrobný průvodce možnostmi na wmhelp.cz.

Kindle hezky česky

Pokud chcete mít ovládání Kindle v češtině a možnost vyhledávat v česky psaných textech i s pomocí diakritiky, ani to není problém. Jen se musíte smířit s tím, že pro tuto možnost musíte na Kindle provést jailbreak. Nejedná se o nijak složitý zásah, jen je třeba nahrávat uvedené soubory postupně, ne naráz. Návod najdete na stránkách amazon-kindle.cz

Nutno podotknout, že byste se měli vyvarovat updatu na verzi originálního firmware 3.1, na něj zatím jailbreak není.

Určitě zajímavou možností je nahradit vestavěný anglický výkladový slovník za překladový slovník do češtiny. K tomu už žádný jailbreak nepotřebujete, postačí si slovník stáhnout, nahrát do Kindle a v Kindle nastavit (Home > Menu > Settings > Menu > Change Primary Dictionary). Slovník využívá databázi volně přístupného GNU/DFL slovníku, autorem je Thomas Kiranti.

Zajímavý je také slovník cizích slov, ten je dostupný ke stažení zde. Nebojte se, jedná se o legální publikaci. Data pro slovník pochází ze serveru www.slovnik-cizich-slov.abc.cz.

Český obsah

S legálním českým obsahem pro Kindle to zatím není slavné, ale na druhou stranu to není ani úplně zlé.

Tady je výpis několika zajímavých českých zdrojů poskytujících obsah zdarma.

Pak třeba Uloz.to, zadejte autora a uvidíte, zdali budete mít štěstí. I to je legální cesta.

“Drobnosti”

Taky máte chaos v kolekcích a jejich správa vám nepřijde dobře vyřešená? Záchranou je v takovém případě Kindle Collection Manager (jen Win). Ten s pomocí jednoduchého drag&drop modelu umožňuje rychlou organizaci knih v Kindle. Stačí Kindle připojit a program sám načte stávající strukturu a můžete se dát do upravování.

Ne každý chce jen kvůli konverzi instalovat další program a pro ty je tu i online řešení. Na stránkách www.2epub.com je dostupný konvertor, který různé formáty převede na ty, kterým Kindle rozumí. Je možná i konverze více dokumentů naráz. Jen pozor na převod PDF, bez pardonu maže obrázky.

Vlastní obrázky pro spořič – standardní obrázky načítající se při každém vypnutí Kindle se nemusí každému líbit, případně máte zájem si tam nahrát vlastní prostě pro to, že vám nic předvoleného bez vaší účasti nevyhovuje. V každém případě máte možnost – návod a potřebné soubory najdete na mobileread.com, předtím je nutný jailbreak, soubory jsou na téže stránce.

Odstranění DRM – z různých důvodů se může hodit možnost odstranění DRM ze souboru (sdílení skrz několik vlastních čteček, záloha na vlastních prostředcích apod.). Řešení nabízí Calibre prostřednictvím několika nástrojů – pluginů. Jak na to se dočtete na stránkách tohoto blogu, a nezapomínejte, že podle české, americké i eurounijní legislativy je odstranění DRM ochrany nelegální,

Nastavení šířky okrajů – standardně nastavené okraje okolo textu se mohou zdát zbytečně široké, ale i s tím se dá něco dělat, postup na amazon-kindle.cz.

Skenovaná PDF mívají různé zbytné okraje a také by se je třeba hodilo “nařezat” na menší díly. K tomu pomůže utilita PDF Scissors, která PDF rozdělí podle nastavených preferencí.

Nejen čtením živ je uživatel, Kindle obsahuje i dvě hry pro ukrácení dlouhé chvíle. Jsou to Miny a Gomoku, tedy piškvorky. Hrají se docela hezky a u piškvorek je AI na rozumné úrovni. Jak se ke hrám dostanete? Shift + Alt + M je klávesová zkratka pro hru Miny (spouštějte z domácí /home/ obrazovky) a pokud jste ve hře Miny a stisknete G, otevřou se Piškvorky.

Články přímo z webu

Kindle feeder – pošle na Kindle vybrané RSS zdroje.

Instapaper – funguje jako záložka pro pozdější přečtení článku, s tím, že jej pošle na adresu vašeho Kindle.

Malý bonus – script pro Calibre, který stáhne články a zprávičky z Lupa.cz a odešle je na adresu vašeho Kindle.

Duokan – alternativní firmware

Na rozdíl od počeštění, není třeba na Kindle provést jailbreak, abyste měli možnost Duokan využít. Jedná se o alternativní firmware, který se nahraje vedle stávajícího a mezi oběma se pak volí při restartu.

Duokan je čínský a vznikl především pro podporu čínských znaků. To pro nás není tak zajímavé jako mnohem lepší podpora prohlížení PDF a také znatelně lepší přehrávač hudby. Možnosti Duokanu si můžete prohlédnout na přiloženém videu. Návod, jak na instalaci jeho anglické verze, je na těchto stránkách.

KL24

Snažil jsem se shromáždit užitečné odkazy na služby a obsah pro Kindle. Výčet jistě není úplný, další tipy a odkazy na zdroje můžete dát do diskuse.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se pohybuje na českém Internetu od jeho začátků a prošel podobným vývojem. Jako konzultant se účastní řady internetových projektů, živí ho internetový marketing a když má chvíli čas, tak fotí.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).