Hlavní navigace

Všechno je jinak

29. 7. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tato slova pronesl moudrý rabín na smrtelném loži, když ho kdosi ze shromážděného okruhu jeho blízkých požádal, aby jim řekl něco, čím by shrnul svoji životní moudrost. Hned poté vydechl naposled a nechal své blízké pochybám, co to vlastně znamená. Tento citát se hodí i na můj včerejší článek o Zmiji - chyba v ní je, jenže jinde.

Jak jste se mohli dočíst ve včerejším článku, nešly mi u Zmije pod nos dvě věci. Především to byl způsob prezentace nového doplnění možnosti prohledávat na Zmiji jedním vrzem i v nabídce Virtuálního obchodního domu – mne se to z hlediska uživatele nezdá kdovíjak užitečné. Druhá se týkala tvrzení, že sledované stránky jsou denně kontrolovány a Zmije informuje o jejich změnách. Ukazoval jsem na příkladě Lupy, že s tím „denně“ to není tak horké.

Po zveřejnění článku následovala včera večer trochu vzrušená diskuse s Danem Dočekalem, který má nyní v M.I.A. Zmiji na starosti (zřejmě jako externí konzultant). Probrali jsme několik možných vysvětlení, až se náhle jako už mnohokrát v minulosti ukázalo, že všechno je jinak.

Mimo jiné jsem uváděl, že Zmije od minulého týdne nepřinesla zprávu o aktualizaci Lupy. Zkusíte-li hledat na Zmiji Lupu fulltextem, t.j. napíšete-li nahoře na titulní stránce do okýnka Lupa a kliknete na ten správný puntík, skutečně se vám zobrazí popis z minulého týdne. Z toho jsem také dovozoval, že Zmije neví o změnách na Lupě. Jenže ono to tak není – aktualizace včera proběhla, proklikáte-li se houštím včera aktualizovaných stránek, někde nás tam najdete. Totéž platí o Novinkách.cz, u kterých na vás fulltext vysype popis z 24.7., přestože Zmije přinesla jejich novou anotaci i včera, tedy 28.7. – právě u Novinek jsem si toho všiml nejdříve. Podobné nesrovnalosti byste asi dokázali najít i u dalších stránek, ale je víceméně zbytečné je hledat; je jasné, že něco tu skřípe.

Problematičtější je ono třítýdenní období v červnu, o kterém jsem rovněž psal, a kdy podle mého původního dojmu rovněž nedocházelo k aktualizacím. Nejsem už pochopitelně v tuto chvíli schopen říci, zda nebyl problém úplně stejný, mohl být. Je ale skutečností, že po když jsem po zmíněných třech nedělích do Zmije napsal, dostal jsem omluvu s poukazem na to, že se právě ve Zmiji dost věcí předělává, a není tak čas na aktualizaci všech stránek. Současně skutečně vyšla aktualizace Lupy – a objevila se i ve fulltextu!

Je vůbec zvláštní, že údaje, které fulltext sype, občas aktualizované jsou – v tuto chvíli třeba zrovna u Lupy vidíte popis z minulého týdne. Bylo by zajímavé zjistit, kdy se tak děje, a především kdy se tak neděje. Zmije má tedy problém s fulltextem a bude zřejmě muset zapracovat na jeho odstranění. Pro mně osobně však z této anabáze s touto chybou vychází podstatně lépe, než to vypadalo původně – denní aktualizace jsou tedy alespoň v tuto chvíli skutečností, akorát vinou těch zatracených počítačů nejsou občas vidět. :-)

Křisťálová Lupa 24 hlasovani

Marek Antoš


Související články a odkazy:

* Co se děje v hnízdu Zmijí

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).