Hlavní navigace

Všem bytovým družstvům v Praze přijde dopis kvůli úpravám STA

18. 2. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
18. 2. 2009

Národní koordinační skupina pro digitální vysílání (NKS) rozeslala začátkem tohoto týdne dopis všem bytovým družstvům v Praze, aby je informovala o nutnosti upravit společné televizní antény (STA) pro digitální příjem televize. Podle Rostislava Starého, tiskového mluvčího projektu digitalizace televizního vysílání v České republice, dopis obdrží celkem 7 500 bytových družstev.

ROZHOVOR: Jaroslav Jiruš: Správci domů nemyslí na úpravy antén včas

Zásilka obsahuje tzv. Diginoviny (tištěný materiál se všemi základními informacemi k přechodu na digitální televizní vysílání) a osobní dopis předsedy NKS Ing. Zdeňka Duspivy s upozorněním na blížící se termíny vypínání analogového vysílání a s tím související otázku STA, které je třeba pro příjem digitálního signálu upravit, sdělil Starý.

Rozsah úprav STA se liší podle typu antény a rozvodu v tom kterém domě. U starších domů (postavených před rokem 1980) se často doporučuje výměna celých rozvodů i technologie hlavní stanice. V zásadě platí, že ti, kteří STA a rozvody po domě pravidelně udržovali, neměli by mít s úpravou STA žádné větší problémy. Naopak ti, kteří nechali STA celé roky bez údržby a o špatný stav své antény i rozvodů se nestarali, budou muset do změny investovat výrazně více peněz, uvedl Starý.

NKS již v roce 2007 vydala doporučení, jakými čtyřmi základními způsoby lze STA upravit pro digitální příjem televize. Loni v listopadu tento dokument aktualizovala a zveřejnila na státním informačním webu o digitalizaci www.digitalne.tv. Role NKS je bytová družstva a společenství vlastníků informovat, pak již je na nich, aby se domluvili, jaký způsob příjmu digitální televize si zvolí. Zda to bude příjem zemského vysílání, či zda přejdou na satelit, kabel či IPTV. Tato domluva je často největší problém, se kterým jim ovšem pomoci nemůžeme. NKS žádnou z těchto variant neprosazuje, zůstáváme technologicky neutrální, prohlásil národní koordinátor digitalizace Zdeněk Duspiva.

cif 24 - early cena - média

Podle NKS odhadují větší servisní firmy v Praze dobu potřebnou pro úpravu STA v jednom domě na dva až tři týdny. Firmy stále ještě přijímají nové klienty, kteří potřebují úpravu provést do konce dubna, kdy dojde k vypnutí zemského analogového televizního vysílání z vysílače Praha Žižkov. Někteří lidé však nechávají tuto změnu zbytečně na poslední chvíli, přestože digitální vysílání v Praze běží již od roku 2005, uvedl Starý. Na definitivních digitálních kmitočtech se ale v Praze vysílá až od 31. října loňského roku, kdy se také měnila polarizace digitálního vysílání z vysílače Žižkov z horizontální na vertikální.

Bohužel neexistují žádné ověřitelné údaje o počtu společných televizních antén, které jsou skutečně využívány pro příjem zemského vysílání. V mnoha případech je STA využívána pro rozvod kabelové televize či signálu ze satelitu a úpravu tedy nepotřebuje, někde není STA využívána vůbec. Je třeba, aby zástupci bytových družstev a sdružení vlastníků apelovali na své správce a zasadili se o včasné řešení situace kolem STA, vyzval národní koordinátor digitalizace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).