Hlavní navigace

Vyšehrad: anekdotické skeče o tupých fotbalistech v komiksovém rytmu

11. 12. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: ObbodTV
„Oba víme, že to je úplnej dement, ale nekupujeme rohlíky v Lidlu, že jo, pane Král.“ Těmito slovy charakterizuje fotbalový agent Jarda svého svěřence Julia Lavického.

Jeho postavu lze definovat jako průnik „nejlepších“ vlastností reálných fotbalistů Martina Fenina (chlastal tak, že vypadl z okna, a pak strávil pár měsíců v blázinci) a Lukáše Váchy (víc než díky fotbalu je známý kvůli své vlastní módní značce). Lavický je nadějný fotbalový reprezentant, kterého už v juniorském věku draftuje Sparta pod profi smlouvu. To již v úvodu prvního dílu oznámí svým nezaměnitelným způsobem Jaromír Bosák, autor voiceoverů.

Lavický zazáří na turnaji jedenadvacítek, pak mu ale sláva stoupne do hlavy a začne to s ním jít z kopce: Od mala kopal do míče / Bylo to nadějný lvíče / Pak objevil, co je výčep / Rázem bylo všechno v píče.

Podle ohlasů z fotbalového světa tento příběh až krutě věrně popisuje kariérní postup mladých fotbalistů. Fenin chlastal tak, že padal z okna, Lavický se budí se dvěma štětkami a snídá šampaňské. Vácha svou módní kolekci nazval LV6, Lavický pak JL10. Všichni ale jsou (nebo byli) geniální fotbalisté. Jinými slovy: „Génius i dylina“. Pro znalce: sama sparťanská primabalerína má na začátku druhého dílu asi minutové cameo.

Seriál těchto desetiminutových skečí spíše připomíná sérii situačních minipříběhů. Ano, je tam centrální dějová linka, v tomto případě ovšem slouží jako nosná stěna, na kterou scénáristé zavěšují jeden fórek za druhým. Zhuštěné vyprávění připomene svou rychlostí a použitím bonmotů komiksové příběhy – a tvůrci jsou si toho velmi dobře vědomi, důkazem toho je i kreslené ztvárnění znělky seriálu. Kdyby byl Vyšehrad jako komiks natočený celý, připomínal by něco mezi Family Guyem a Okresním přeborem.

Vyšehradem se ohlašuje nový videoserver ObbodTV

Seriál je prvním autorským počinem nové internetové televize ObbodTV, což je další česká streamovací služba, tentokrát inspirovaná Netflixem. Za měsíční paušál máte přístup k obsahu a na jakékoliv platformě – smart TV, tablet, notebook… co vás napadne. Aplikace pro App Store i Google Play na sebe nemají dát dlouho čekat. Za projektem stojí společnost Planet Store, kterou vlastní Kamil Ouška.

Služba se má spustit na vánoce a v nabídce slibuje více než 400 filmů a seriálů. Vyšehrad je pak teaserem (a aktuálně jediným pořadem, který si na Obbodu přehrajete) a zároveň prvním pokusem o vlastní tvorbu – Stream.cz nepočítám, ten má přece jen zcela odlišný obchodní model. Nicméně legendární Tonda Blaník se formátem snad nejvíce Vyšehradu podobá.

Vyšehrad je prostě seriál nového věku – jestliže běžná délka sdělení na sociálních sítích je pár desítek znaků, proč by nemohl mít seriál, který se stejně nikde jinde než na webu vysílat nebude, maximálně deset minut? ObbodTV se evidentně (a velmi sympaticky) zhlédnul v jednoduchém modelu: streamovací služby musí nabízet originální obsah. Dostupnost kvalitní audiovizuální techniky (není zas tak drahá) dává možnost natočit kvalitní dílo i produkcím, které nechtějí příliš finančně riskovat.

A Vyšehrad opravdu zas tak moc neriskuje – je spíše důkazem toho, že i s nízkým budgetem dokážete kouzla, když si s námětem pohrajete a když s vámi dělají profíci.

Máte rádi fotbal a přirození?

Netvrdím, že Vyšehrad je seriál pro každého. Zaprvé: musíte mít aspoň trochu rádi fotbal. Zadruhé: nesmí vám vadit vulgarity, kterých je v tomto seriálu opravdu hodně:

Pelta je čůrák.
Tvoje žena není asi zrovna modelka, co? Neboj, já ti seženu něco mrdatelnějšího.
Ty drž hubu, ty kriple. Zrovna jede okolo postižený vozíčkář…

cif 24 - early cena - média

Za zmínku stojí herecké obsazení, které stvrzuje prvoligový status – Jakub Prachař konečně někde nevypadá jako debil, Ondřej Pavelka je takový profík, že už mu stačí zopakovat to, co dělá už čtyřicet let, a stejně je dobrej. Srdce každého fotbalového fandy pak zaplesá při úvodním voiceoveru Jaroslava Bosáka. Hudbu dělal Risto Sokolovski, jeden z nejlepších DJ v Praze. I neherci (například spoluhráči Lavického v kabině Vyšehradu) vypadají civilně a ne-prkenně.

Těch deset minut na díl je prostě tak akorát.

  • Zábavnost: 8
  • Dialogy: 4
  • Herecké výkony: 6
  • Vybízí k dalšímu sledování: 8

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).