Hlavní navigace

Vysílač Cukrák dnes čeká výluka, zhorší se příjem multiplexu A

23. 5. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
23. 5. 2007

Pražský a středočeský vysílač Cukrák dnes čeká pravidelná výluka kvůli bezpečnostní revizi a údržbě ocelové konstrukce anténního nosiče, anténních systémů, překážkového osvětlení věže, rozvodny a energetického napájení objektu. Kvůli ní se od 8:00 do 15:00 hod. odmlčí veškeré analogové i digitální rozhlasové a televizní vysílání z tohoto vysílače, informoval mediální zástupce Českých radiokomunikací Jakub Bielecki.

Po sedm hodin tedy nebude možné přijímat analogové vysílání televize Nova na kanálu 1, televize Prima na kanálu 7, ČT 1 na kanálu 26, ČT 2 na kanálu 53, digitálního multiplexu A na kanálu 25 a analogové vysílání Českého rozhlasu 4 – Rádia Wave na frekvenci 100,7 MHz. Speciálně pro digitální vysílání ale Radiokomunikace naplánovaly náhradní řešení, které by mělo alespoň částečně zmírnit dopad výluky.

Digitální vysílání pražského multiplexu A z lokality Cukrák bude po dobu výluky nahrazeno DVB-T vysílačem PHS625 v Praze na Strahově. Pokrytí pro většinu oblastí Prahy a Středních Čech bude zajišťovat vysílač Praha – město, sdělil Bielecki. Z městského vysílače v Praze na Žižkově diváci naladí analogové vysílání všech čtyř celoplošných televizních programů: Novu na kanálu 37, Primu na kanálu 24, ČT 1 na kanálu 51 a ČT 2 na kanálu 41.

KL24

Jediný program, k jehož vypnutí dojde bez náhrady, je analogové vysílání ČRo 4 – Rádio Wave. Veřejnoprávní okruh pro mladé ale bude nadále dostupný v rámci „televizního“ digitálního multiplexu A a také na internetové stránce www.rozhlas.cz/radiowave/live.

TISKOVÁ ZPRÁVA: Informace o výluce televizního a rozhlasového vysílání

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).