Hlavní navigace

Vysílání na dlouhých vlnách u nás končí, od ledna je opustí Český rozhlas Radiožurnál

27. 11. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Signál z Topolné si mohli posluchači poprvé naladit na konci roku 1951. Nejprve se z něj ozvala stanice Československo I, později Hvězda, a nakonec i Radiožurnál.

Jediná stanice, která v Česku doposud využívala pásmo dlouhých vln, tedy Český rozhlas Radiožurnál, se na konci letošního roku v tomto rozsahu odmlčí. Na dnešním veřejném zasedání rady veřejnoprávního rozhlasu o tom informoval generální ředitel Peter Duhan. Podle jeho slov se nedá určit, kolik posluchačů tuto stanici prostřednictvím dlouhých vln denně ladí. Vysílač Radiožurnálu byl umístěn na Moravě nedaleko Uherského Hradiště v lokalitě Topolná a fungoval vyzářeným výkonem 650 kW. Jeho signál bylo možné zachytit v podstatě v celé Evropě.

K TÉMATU: ČRo 1 – Radiožurnál skončí na dlouhé vlně. Půjde do digitálu na Slovensku?

Týdenní poslech vykazuje 117 tisíc posluchačů, kteří poslouchají Český rozhlas Radiožurnál i na dlouhé vlně. To i na dlouhé vlně je důležité, protože z toho plyne zcela jasně, že dlouhá vlna není nosnou platformou vysílací pro Český rozhlas 1 Radiožurnál, ale platformou doplňkovou, citovala Duhana agentura ČTK. Generální ředitel Českého rozhlasu očekává v této souvislosti dočasný pokles posluchačské obce o třicet tisíc lidí, a to v rámci týdenní poslechovosti. Peter Duhan uvedl, že ušetřené prostředky bude veřejnoprávní médium investovat do propagace programů, výzkumů a analýz.

ebf - partner 1

DISKUSE: Mají v dnešní době ještě smysl střední vlny?

Vysílač Topolná, který je v současné době jedinou lokalitou, ze které v České republice fungují dlouhé vlny, tvoří dva dvou set sedmdesáti metrové kotvené příhradové stožáry. Jak připomíná kniha Vysílací věže, která vyšla v roce 2009, stavba v této lokalitě začala v roce 1950. Následujícího roku už stála provozní budova, a poté začaly vyrůstat i samotné dva stožáry. Obě věže v minulosti vysílaly do roku 1973 program Československo I, poté ji vystřídala stanice Hvězda. Dříve se tu však využívat kmitočet 272 kHz, až v roce 1989 byl změněn na 270 kHz na základě mezinárodní koordinace. Jeho původní síla byla 1500 kW!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).