Hlavní navigace

Výsledky testů za květen

4. 6. 1998
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Uprostřed všeho shonu člověk zapomíná na některé věci, které zrovna nebouchají na dveře a nedožadují se projevů pozornosti. Pro některé je to manželka (oj, teď už budu navždycky za cynika), mně se to stalo s výsledky testů. Poněkud opožděně tak přináším komentář výsledků za květen.

Na graf, který je zachycuje, se můžete podívat sami.

Oproti předcházejícímu měsíci, tedy dubnu, je tu několik změn. Především se změnilo složení testované skupiny poskytovatelů připojení. Jak už jsem dřívě komentoval, pryč je CESNET, který dříve obsazoval přední příčky a LUKO CZECH-NET, které bylo spíše na konci opačném. Naopak nováčkem „naší soutěže“ je CZCOM, který si vede překvapivě dobře. V nejbližších dnech či hodinách by měla přibýt i společnost Global One a informací z CESNETu je nadějný i jeho návrat; to už ale předbíhám, hajdy zpět k máji.

První příčku v zahraniční konektivitě obsadil SPT TELECOM, čímž vymazal nepříjemnou pachuť problémů měsíce dubna. Usnadnila mu to společnost Internet CZ, která zřejmě stále čeká na upgrade zahraničních linek a průchodnost se tak snižuje. V celkovém srovnání sice obsadila lichotivé druhé místo, ale pokud bychom brali v úvahu jen klíčová období (zhruba 9.00 až 15.00 ve všední dny), kdy Internet používá nejvíce lidí, výsledky by byly ještě o něco horší. Takovou analýzu najdete mimo jiné v nejnovějším CHIPweeku č. 23/98, brzy ji zpracuji i na Lupě. V tuto chvíli mi v tom brání poněkud banální, ale o to fatálnější překážka – nemám totiž po ruce nic, co by z těch čísel dokázalo učinit pěkný, přehledňoučký graf.

Čelo peletonu je ostatně dost vyrovnané, následuje již zmíněný CZCOM a v těsném závěsu společnosti IBM a GTS. Další skupina už je o něco dále, překvapením je umístění PVT, které si v minulosti stálo lépe.

Shrnutí: žádné dramatické změny, polepšil si zejména Telecom, šipka dolů by naopak patřila PVT (jednoduché vysvětlení po ruce nemám). Uvidíme, co přinese červen.

cif 24 - early cena - média

Marek Antoš

Související odkazy:

* Výsledky testů poskytovatelů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).