Hlavní navigace

Vytvoří satelitní Digi TV vlastní sportovní kanál pro Premier League?

13. 1. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
13. 1. 2010

Nový sportovní kanál, jehož hlavní náplní by byly přenosy anglické fotbalové Premier League, by mohl vytvořit majitel satelitní služby Digi TV. Myslí si to obchodník s vysílacími právy pro sportovní události Jaroslav Vacek, který v České republice zastupuje společnost Sportfive, dosavadního vlastníka vysílacích práv pro Premier League ve střední a východní Evropě.

ČTĚTE TAKÉ: Jak to bude s přenosy Premier League v Česku? Práva vykoupil majitel Digi TV

Dokážu si představit, že tu Digi TV přes satelit spustí vlastní sportovní kanál, jehož hlavním tahákem by pochopitelně byla právě anglická liga, uvedl Vacek pro Hospodářské noviny. Majitel Digi TV, který práva pro Premier League skoupil prostřednictvím dceřiné společnosti Important Media House, však zatím jedná s koncovými zájemci – televizními stanicemi v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku.

Cena práv pro televize ale šplhá do závratných výšin. Jestliže Sportfive za minulé tři ročníky Premier League zaplatil 20 milionů dolarů, Important Media House za stejné období nabídnul částku v rozmezí 42 až 50 milionů dolarů. A koncové ceny pro maďarské a rumunské televize oproti minulým ročníkům zvýšil trojnásobně. Pro české a slovenské televize se má cena zvýšit ještě více.

Tipy C

Pokud by se majitel Digi TV rozhodl vysílat Premier League na vlastním sportovním kanálu v rámci své satelitní platformy, musel by pro tento program získat vysílací licenci od české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Případně může tuto licenci získat v jiné zemi a tuzemskou RRTV pouze požádat o registraci programu převzatého ze zahraničí. Každopádně pro Digi TV by to mohlo znamenat příliv nových zákazníků, o které nyní přichází kvůli horším servisním službám.

Teorii vzniku nového sportovního kanálu by odpovídal region, pro který majitel Digi TV vykoupil práva Premier League. Digi TV působí jak v tuzemsku, tak na Slovensku, v Maďarsku a Rumunsku. V poslední zmi%nované zemi je dominantním poskytovatelem placené satelitní televize.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).