Hlavní navigace

Využívejte svůj modem naplno!

6. 1. 1999
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Většina uživatelů, kteří mají modem, jej používá pouze k tomu, aby s jeho pomocí načítali webové stránky do svého počítače a přijímali a rozesílali elektronickou poštu. Jenže to není zdaleka vše, co běžný modem umožňuje; a je škoda se o tom nedozvědět více.

Pomocí modemu – a správného softwaru – můžete posílat hromadně elektronické faxy, přijímat faxy, používat modem jako náhradu za běžný telefon – vytáčení čísel, volání pomocí mikrofonu a sluchátek, používání videokonferencí, hrát pomocí Internetu hry se vzdálenými kamarády a posílat jim současně přes mikrofon různé poznámky a komentáře – a samozřejmě také „obyčejně“ posílat soubory.

Všechny tyto možnosti se ale ve skutečnosti moc nepoužívají, neznám ani jednoho člověka, který by používal modemu jako náhradu za telefon. Občas se ale používá synchronní přenos dat a zvuku, což je zvláště dobré pro Internetové hráče her.

Navíc, a to je mnohem důležitější, většina lidí nevyužívá plných přenosových možností modemu. Zde v tabulce najdete teoretické hodnoty, kolik KB dat můžete přenést za určitou dobu…

Udávaná rychlost modemu Bitů za sekundu KB za sekundu KB za minutu KB za hodinu
14,4 kbps 14 400 1,44 86,4 5 184 (5,2 MB)
28,8 kbps 28 800 2,88 172,8 10 368 (10,4 MB)
33.6 kbps 33 600 3.36 201,6 12 096 (12,10 MB)
56 kbps 56 000 5,6 336 20 160 (20,16 MB)

Poznámka pro rejpaly: Ano, samozřejmě víme, že jeden bajt má osm, nikoliv deset bitů. Nesmíte však zapomínat na to, že se přenášejí i stop bity.

… ale tyto hodnoty v tabulce jsou samozřejmě orientační, platí pouze při ideálních podmínkách a malém zatížení sítě. Skutečnost je obvykle menší, ale určitými triky jdou tyto hodnoty i zvýšit, a někteří lidé dokonce dokáží přenést u 33.6 modemu například 20 megabajtů za hodinu, ačkoliv podle tabulky je limit jen něco přes 12.

Pokud se tedy chcete k těmto lidem připojit a snížit tak cenu za jeden přenosený MB (viz níže), tak využívejte ve velké míře multitaskingu systému Windows. Pokud se připojujete na Internet, bez rozpaků spouštějte více browserů, přistupujte na různé servery a současně ještě třeba kontrolujte a stahujte došlou poštu. Celkově se vám budou stránky načítat pomaleji, ale za určitou dobu jich načtete do počítače mnohem více, než kdybyste načítali pouze jedinou vybranou stránku, čímž vám obvykle zůstane alespoň polovina přenosové kapacity modemů nevyužita. A při cenách za telefon, které dnes v kraji panují, to snadno poznáte i na svojí peněžence.

Pokud si prohlížíte nějaký server, který má pro vás spoustu zajímavých informací a obrázků, které potřebujete, je pro vás finančně a i časově neúnosné načítat jednu stránku po druhé a pak si ji číst nebo ukládat na harddisk. Využijte raději nějakého programu pro stahování webových stránek – já k plné spokojenosti používám program Web Downloader (207 KB) – zadejte v něm požadovanou adresu, hloubku stahování – hloubka 0 je pouze úvodní stránka, hloubka 1 je úvodní stránka a stránky, na které ukazují odkazy z úvodní stránky – a co je nejdůležitější, zadejte počet současných spojení se serverem. Obvykle bývá nastavena tato hodnota na 2–5, ale pokud to program umožňuje, tak tam klidně vložte i číslo 100. Váš modem pak bude stahovat celou stovku souborů současně a pokud máte externí modem, můžete se těšit, jak LED dioda RD (Receive Data) – značící přijímání dat – místo obvyklého lenivého poblikávání neustále svítí. Externí modem má vůbec spoustu výhod, kromě toho, že je můžete podstatně snáze přenášet od počítače k počítači, LED diody – nebo u dražších modelů rovnou displej – vám indikují, co se zrovna na lince děje.

Co je to cena jeden přenesený megabajt?

Je to orientační prvek, podle kterého zjistíte, kolik vás stojí přenesení jednoho megabajtu dat. Pokud používáte pouze jeden browser při načítání stránek, může tato hodnota činit i 10 –15 Kč. Pokud máte ale spuštěných více browserů současně, a snažíte se, aby vždy alespoň jeden prohlížeč něco načítal, tak můžete dosáhnout i částky dvou tří korun za jeden megabajt.

VÝPIS Z POKLADNY - 17.7 KB

Na obrázku, který je vlastně výpisem z Pokladny – českého programu, který umožňuje zjistit, kolik zaplatíte za určitou dobu strávenou na internetu – je jasně vidět na čtvrtém řádku odspodu, že můžete dosáhnout tříkorunových nákladů na přenesení jednoho megabajtu dat; a to se připojuji na síť standardním modemem 33.6 kb/s. Pokud máte modem 56 kbps a váš poskytovatel připojení podporuje tuto rychlost, může být výsledná částka ještě nižší. A to ještě, jak teď tu statistiku v Pokladně sleduji, průměrné vytížení modemu činí za celou dobu pouhých 58%!

Pokud vás zajímá můj rekord zatížení modemu, tak vězte, že je to 155,5%, kdy jsem za 5 minut, 58 sekund (v roce 1998 platil ještě nízký tarif – cena 2.40,– za impuls) načetl do svého počítače celkem 2,23 megabajtů dat, kdy podle výše uvedené tabulky by to mělo být s 33.6 kbps modemem pouze něco málo přes 1,2 megabajtů. Vedle snahy o maximální využití modemů ovšem samozřejmě zapůsobila i vestavěná komprimace, kterou všechny dnes běžné modemy vládnou – ani při využívání modemu na „max“ se žádná kapacita navíc nikde zázrakem nezjeví.

Samozřejmě, rychlost napojení a přenosu také hodně závisí na vašem poskytovateli připojení. Kde nic není, ano čert nebere – a pokud je úzké místo u vašeho poskytovatele, „maximální“ využítí vašeho modemu sice pomůže, ale efekt nebude tak veliký. Ovšem to čtenářům Lupy jistě nemusím vysvětlovat.

A jak ještě obecně zvýšit rychlost přenosu mezi modemem a počítačem?

Nastavte si ve vlastnostech modemu nejvyšší možnou rychlost, jakou zde nastavit jde – obvykle jde o 115 200 Kbps. Nedělejte si ale iluze, že této rychlosti na Internetu dosáhnete – tam je maximem jednosměrných 56 Kbps. Je však třeba brát v úvahu kompresi, která může být zvlášť u některých typů stahovaných souborů zvlášť účinná (standardní protokol V.42bis má teoretickou hranici 1:4).

Dalších způsobem – a posledním, který mě napadá – je nastavit vysokou rychlost přenosu sériového portu, kde bývá modem obvykle připojen. Na ikoně „Tento počítač“ klikněte na druhé tlačítko na myši a vyberte vlastnosti a tam Správce zařízení. Tam stačí kliknout na „Zásuvky COM a LPT“ , vybrat „Komunikační zásuvku COMx“ a vlastnosti. Pak už stačí nastavit v „Nastavení zásuvky“ v políčku „Bitů za sekundu“ nejvyšší možnou rychlost, která činí 921 600. Pokud se vám budou objevovat problémy při komunikaci – záleží především na modemu – nastavte nižší hodnotu, pak by mělo být vše bez komplikací.

Miroslav Kučera
Autor je šéfredaktorem serveru Interval.cz

MMF24


Starší, související články:

* Modemy s rychlostí 56 Kb/s na českých linkách

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).