Hlavní navigace

Webové aplikace si šlapou po štěstí

26. 9. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Webový kancelářský balík vypadá lákavě i pro konzervativního uživatele, ale až při nasazení do praxe člověk zjistí, že svět webu a desktopu nežijí v harmonii. Půjde web desktopu naproti?
Jiří Macich - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Desktopové programy se začínají houfně stěhovat do webového prostředí. K e-mailovým klientům se přidávají kancelářské programy, plánovací kalendáře nebo třeba už i grafické editory. Nezní to skvěle? Jsem v tomto ohledu uživatel velice konzervativní. V době, kdy nadšení budil Gmail, zkoušel jsem odhodit desktopového klienta, ale nakonec jsem se k němu po několika dnech trápení vrátil. Dokonce i svůj blog stále spravuji a píšu v offline nástroji a publikuji statické soubory přes FTP protokol. Dnes sice už jen z historických důvodů, ale stejně to tak dělám.

Nedávno jsem se rozhodl začít využívat Google Calendar, ale po několika prvních komplikacích a po pořízení nového komunikátoru jsem přešel na kombinaci kalendáře ve Windows Mobile 6 a kalendáře v Outlooku 2007, takže jsem opět skončil u desktopového řešení. Momentálně jsem se zapálil pro Google Docs. S Office 2007 jsem sice maximálně spokojený, ale pro notebook si další licenci kupovat nehodlám a OpenOffice.org, který jsem léta používal, mi už v poslední době začíná připomínat nemotorného molocha, jehož většinu funkcí stejně nikdy nevyužiji.

První dny používání se nesly ve znamení téměř bezbřehého nadšení. Komfortní webová aplikace, žádný další program, bohaté možnosti sdílení s kolegy, jednoduchý export do PDF i formátů MS Office a OpenOffice.org (tedy až na prezentace), kontrola překlepů s podporou češtiny, pohodlné třídění dokumentů a jejich neustálá dostupnost. Prostě samé klady.

Jenže pak to přišlo. Okamžik, kdy jsem pochopil, že mezi světem webu a desktopu je pořád ještě téměř železná opona. Přišla mi e-mailem tisková zpráva. Chtěl jsem si jíiotevřít, takže ve Windows Live Mailu klasicky poklepu na přílohu a najednou Windows nevědí, v čem daný dokument otevřít. Jistě, vždyť OpenOffice.org jsem přezíravě poslal do propadliště dějin.

Kdybych používal Gmail, tak by to nebyl žádný problém. Prostě si přílohu otevřu rovnou v Google Docs nebo nechám zobrazit jako HTML dokument. Jenže já nechci používat Gmail. Proč Google nepřipraví utilitu, která napojí jeho webovou kancelář na desktopový svět, který ještě ani zdaleka nespěje do záhuby? Proč nemohu po poklepání otevřít soubor v Google Docs? Věřím, že by to technicky nebyl takový problém.

BRAND24

Po několika pokusech s webovými programy jako náhradou těch desktopových jsem došel ke dvěma závěrům: často chybí návaznost na desktopovou realitu a nefunguje spolupráce s konkurencí. V desktopovém prostředí si mohu otevřít přílohu z Outlooku v konkurenčním OpenOffice.org, ale v Hotmailu si už dokument v Google Docs neotevřu.

A jak jste na tom vy? Taky si myslíte, že si webové aplikace samy šlapou po štěstí?

Patří budoucnost webovým aplikacím?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).