Hlavní navigace

Webovinky 21: jak je důležité míti přehled

23. 7. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Dnes vám nabízíme vyhledávač v hláškách z Twitteru, zajímavé tipy na dárky pro kohokoliv a RSS kanál s českými a slovenskými novinami. Můžete dále přetvořit v tweety některé vaše často opakované úkony a nakonec můžete také vyhledávat v dotazech uživatelů Internetu.

BingTweets

Vyhledávač Bing je již několikátým pokusem Microsoftu o sesazení Googlu z trůnu krále vyhledávačů. Před pár týdny začal výsledky hledání obohacovat o zprávy z mikroblogovací platformy Twitter. Netýkalo se to všech frází a především se zobrazovaly pouze tweety významných uživatelů. Před nedávnem poněkud překvapivě spustil nezávislý projekt BingTweets. Jde o poměrně jednoduchý mashup, ve kterém se vedle výsledků z Bingu zobrazují tweety obsahující stejná klíčová slova. Pokud hledáte frekventovaná slova, dostanete v reálném čase výsledky z obou platforem. Na cokoliv jiného je ale zatím BingTweets nepoužitelný. Kupříkladu fráze o golfovém turnaji US Open vám předhazuje i tweety o kancelářském balíku Open Office. Otázkou zůstává, co má Microsoft s projektem v plánu. Lze očekávat, že v budoucnu budou výsledky více organicky propojeny. Do té doby jde ale o poněkud amatérský počin, který bych očekával spíše od malé garážové firmy, než od softwarového giganta.

bingtweets

Dárkoviny

Motto českého webu Dárkoviny zní: „nezávislé tipy pro dárky“. Pokud nevíte, jaký dárek pro vaše dvounohé (či čtyřnohé) přátele zvolit, můžete najít v katalogu inspiraci. Protože v pozadí nestojí žádný e-shop, máte jistotu, že vám nebude vnucováno nejrentabilnější zboží, které mají právě na skladě. Projevuje se to i na rozhraní, které není orientováno na cenu, ale snaží se najít dárek podle povahy osoby, věku, druhu příležitosti či vzájemného vztahu s danou osobou. Sekce diskusí a článků zabrousí i do oblasti etikety a poradí vám, jakým způsobem předávat dárky nadřízenému, nebo si můžete tipy vzájemně konzultovat s ostatními zaregistrovanými uživateli. Do budoucna by bylo jistě dobré, aby si web zachoval svůj nezávislý charakter, ale na druhou stranu i navrhoval obchody, ve kterých lze výrobek zakoupit.

dárkoviny

PřehledNovin

PřehledNovin je nově spuštěný RSS agregátor, který zobrazuje zprávy z předních českých a hlavních slovenských zpravodajských webů. Oproti konkurenci nabízí jednoduché rozhraní, kdy se zprávy vypisují do sloupců, a pohybovat se na stránce můžete i za pomoci klávesových zkratek. Po najetí na nadpis se zobrazuje podrobnější text. Všechny zprávy se archivují a ve stylu Digg.com se můžete vracet ke zprávám až jeden rok starým. V tomto archívu lze i vyhledávat. Služba je v betaverzi a třeba u sekcí vedla snaha o přehlednost až k nesmyslnému zkracování názvů kategorií. Citelně chybí také správa zdrojů a možnost jejich vypínání nebo nastavování priorit.

BRAND24

přehlednovin

YoTwits

Twitter již dávno neslouží pouze k zodpovězení otázky, co právě děláte. Stal se plnohodnotnou publikační platformou, kterou využívají lidé jako alternativu blogu a média k poutání vlastních článků. YoTwits je poskytovatelem obsahu, který dle zvoleného zájmu vytváří pod vaším jménem nové tweety. Zobrazovat tak můžete nově přidaná videa z Youtube, horoskopy, akcie, sportovní výsledky, slevy či zajímavé aukce. Zprávy z každého zdroje lze filtrovat podle různých kritérií. Další funkcí je automatické retweetování, kdy zadáte jméno uživatele a automaticky se všechny jeho tweety zobrazí i pod vaším účtem. Tuto službu pravděpodobně využijí specializované firmy, které by tímto způsobem mohly rozšířit svůj kanál o relevantní obsah a udržet si tak pozornost followerů. Nic se však nemá přehánět a zahlcení velkým množstvím tweetů dokáže způsobit víc škody než užitku. Podobnou službou, která nabízí konverzi RSS kanálů v tweety, je web TwitterFeed.

yotwits

Chromomulator

Pokud bychom se snažili dešifrovat název stránek Chromomulator, dostaneme se ke dvěma klíčovým slovům čas a emulátor. A nebudeme daleko od pravdy, protože stránky jsou jakýmsi duchem aktuálního internetového dění. Ze služby Google Trends několikrát za den filtrují nejhledanější slova a fráze a k těm nacházejí relevantní zprávy z Google News, příspěvky z Google Blogs, odkazy z Diggu, obrázky z Flickru a videa z Yutube. Samotný zdroj v podobě stovky nejhledanějších frází je poměrně přesný a dá se říct, že skutečně obsahuje všechny podstatné události. Na druhou stranu je řada dotazů na stejné téma (v současnosti třeba kolem nového dílu Harryho Pottera) nebo zahrnuje obecné výrazy o populárních celebritách či značkách. Poměrně nelogicky tento mashup nenabízí vlastní výsledky hledání, a tak se obsah často duplikuje. Články o katastrofách jsou pak shodně uváděny v sekci zpravodajství a zároveň jsou nejodkazovanější na Diggu. Pokud ale chcete rychle získat přehled o významu a kontextu aktuálně hledaných frází, Chromomulator vám může být nápomocný.

chromomulator

Který projekt vás nejvíce zaujal?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se osm let věnuje tvorbě internetových stránek a psaní recenzí o nezávislých počítačových hrách pro server Idnes.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).