Hlavní navigace

WikiReality chtějí využít zaváhání Seznamu

15. 6. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 21971
Letos prošel český e-realitní trh zemětřesením, které představuje lákavou možnost, jak ohrozit dominanci Srealit. Příležitosti se rozhodlo chopit Aukro, které hodlá v nejbližších dnes spustit Wikireality a novou koncepcí realitního serveru zčeřit vody. Co nový server přinese a má šanci obstát?

Trh je změnám nakloněn

Počátkem letošního roku se podařila Seznamu asi první vážná chyba za dobu jeho působnosti na Internetu, která je navenek patrná. Špatně uchopenou a vysvětlenou změnou na svém realitním serveru Sreality.cz proti sobě poštval a rozdráždil řadu realitních kanceláří včetně těch největších. A realitní aktivity pro Seznam představují jeden z nejvýznamnějších zdrojů příjmů hned po příjmech z firemních zápisů a spolu s display reklamou. Realitky nějakou dobu spekulovaly o tom, že si vytvoří vlastní platformu pro nabídky, vyhrožovaly, že převedou propagaci svých nabídek do přímé reklamy, ale nakonec od toho z větší části ustoupily, protože nenašly technologicky a marketingově zdatného partnera. Několik spuštěných, ale slabě zajištěných, propagovaných a technologicky málo dotažených projektů se vyskytlo, situaci ovšem neměly šanci ovlivnit, což si pravděpodobně uvědomily i realitní kanceláře.

Rozjitřené doby se ale rozhodlo využít Aukro s.r.o., které patří mezi nejsilnější hráče na českém trhu jak návštěvností, tak finančním obratem a ziskovostí firmy. Jeho nejúspěšnějším projektem je stejnojmenný aukční dům, strategickou spolupráci firma navázala s Heurekou patřící Mitonu. Aukro je českou pobočkou polského Allegra a i když většinou (jako v případě PayU nebo samotného Aukro.cz) používá většinou technologie polské matky, v tomto případě se rozhodlo přikročit k vlastnímu, autonomnímu vývoji. Podle informací naší redakce by měl být projekt Wikireality v nejbližší době spuštěn pro realitní kanceláře, následně pak i pro veřejnost.

Jinak pojatý realitní server

Wikireality mají být jinak pojatým realitním serverem. Na rozdíl od Bezrealitky.cz vsází na spolupráci s realitními makléři, ale snaží se vnášet do jejich nabídek nejenom konkurenční boj, ale i hodnocení spokojenosti zákazníků. To by mělo postihovat problém a pomáhat potenciálním zákazníkům se dvěma nešvary realitních kanceláří: problematickou kvalitou realitních makléřů a jejich služeb; a také neexkluzívní nabízení nemovitosti.

Na Wikirealitách se totiž nemovitost, kterou má v nabídce více makléřů, spáruje, takže nevidíte ve výpisu několik podobných či totožných nemovitostí, ale jednu, která má uvedeny kontakty na více makléřů. Vy se můžete rozhodnout, kterého makléře kontaktujete, právě podle jeho hodnocení a nebo podle ceny nemovitosti a doprovodných služeb, za jakou nemovitost nabízejí. Nemovitosti totiž může makléř nabízet za různou cenu podle toho, jak si cení přidané hodnoty svých služeb. A přidané služby by zase mělo vyjadřovat jeho ohodnocení, které udělují u něj nakoupivší klienti.

Z toho také plyne, že Wikireality jsou postaveny kolem realitních makléřů, jejich hodnocení a schopnosti prodávat jejich nemovitosti. Soukromníci zde mohou prodávat jen tak, že se obrátí na makléře a na prodeji se s ním dohodnou.

Wikireality - homepage

Titulní stránka Wikirealit – dominuje vyhledávání a právě aktualizované nabídky.

Makléři mají v rozhraní přístupnou veškerou komunikaci s klientem, kvůli kontrole uzavřených obchodních případů se snaží Wikireality vést konverzaci s klientem přes webové rozhraní. Dokladování, že klienta „získal“ makléř, je jedním z důležitých požadavků makléřů, kteří se tak snaží předejít situaci, když prodávající namítá, že klienta si přeci sehnal sám. Pro server slouží taková komunikace také jako argument k účtování poplatků makléřům.

Wikireality - profil makléře

Stránka Makléře, tedy to, co o něm klienti na Wikirealitách vidí

Wikireality si hodlají účtovat částku cca 0,2 % z prodejní ceny nemovitosti s tím, že bude existovat cenový strop, jehož výše ale nebyla zatím stanovena. Z třímilionového obchodu by tedy provize pro Wikireality ukrojila 6000 Kč. Poplatky za nasazení inzerátů nebo množstevní omezení nejsou, ale neexistuje také zatím žádný hromadný import nabídek nebo propojení do vnitrofiremních systémů, jaké je běžné u Sreality.cz nebo Reality.cz. Doporučuje se ruční zavádění nabídek, přičemž je mohou ještě editovat administrátoři serveru, kteří seskupují jednotlivé inzeráty dohromady a provádějí sjednocení textu. Tady bude ještě zajímavé sledovat, jak to bude v praxi probíhat, protože řada realitek má tendenci si fotky vodoznakovat, takže se na serveru mohou objevovat směsice fotek s vodoznakem různých realitek. Budoucnost ukáže, zda to zákazníkovi nebo realitkám samotným bude vadit.

Vyhledávání v místě i ceně

Na úrovni doby je řešeno vyhledávání. Můžete si zadat adresu, kolem níž se mají vyhledávat nabídky, můžete specifikovat cenu i druh nemovitosti a z mapy se vyhazují či přidávají data tak, aby v mapě bylo jen to, co chcete. Standardní Google Maps si můžete přepnout do terénního náhledu i StreetView, je-li lokalita pokryta a pokud realitka zadala přesnou polohu nemovitosti, což dost možná bude ještě oříškem, realitky se stále bojí, že jejich konkurenti se budou snažit vyšplouchnout je ze smluv.

Wikireality - vyhledávání

Vyhledávání Wikirealit – jak byste čekali, mapa se aktualizuje dle aktualizace podmínek hledání

Součástí vyhledávání v místě by měly být informace o tom, jaké služby jsou dostupné v okolí nemovitosti, hodnocení lokality a cenové mapy. Cenových map bude zatím pomálu, protože ty se budou tvořit hlavně podle uskutečněných nabídek, existuje prý ale také dohoda s externím dodavatelem dat pro podklady cenových map. Měli byste se dozvědět, jaká je průměrná cena nemovitostí v místě, kde nakupujete, můžete lokalitu ohodnotit či číst hodnocení jiných lidí. Měli byste tedy mít k dispozici data pro dobré rozhodnutí, zda koupit nebo nekoupit.

Jednoduché a přehledné vyhledávání s možností zpřesnění výsledků, pokud vám jednoduchá varianta vyhledávání nestačí, by měla být další silnou stránkou Wikirealit.

Vyhnou se šestiletému cyklu modernizace?

Jednou z na první pohled zřejmých nepříjemností Srealit je příliš dlouhý modernizační cyklus. Šest let je přece jen poněkud dlouho. Seznam sice argumentuje tím, že trh nereaguje nijak rychle a uživatelé sami o sobě jsou konzervativnější, ale na druhou stranu také nedělá nic pro to, aby jim něco nového nabídl. Wikireality chtějí zkusit kontinuální vylepšování služby v závislosti na tom, co se ukáže jako funkční a uživateli nebo realitkami požadované. Je zřejmé, že první potíže přijdou s monitoringem podvodných hodnocení, kdy se budou makléři snažit hodnocení přiohnout na tu či onu stranu. Stejně tak bude možná těžké ukočírovat jejich sebepropagační touhy v diskusních fórech, kde se lidé mohou ptát na podrobnosti o nemovitosti a kde je také vidět, který makléř jim informace podává.

To je na jednu stranu obdivuhodný zájem o uživatelské postřehy, na druhou stranu to také svědčí o tom, že Aukro samo si není příliš jisto tím, kam se služba bude ubírat a co na ní bude realitkami či klienty akceptováno a v jakém rozsahu. V každém případě je tu naděje, že se zde objeví důležité funkce, které v systému dnes chybí. Za nepříjemnou absenci například považuji to, že si není možné vyhledávání uložit a nechat si posílat výsledky e-mailem nebo třeba přes RSS, což Sreality zvládají s přehledem. I to ovšem Wikireality slibují dodat v dalším update. Podívejte se, jaké funkce mají realitní servery v zahraničí

Prosadí se?

Realitní trh v Česku připomíná spíše džungli, čehož důkazem budiž nedávná příhoda společnosti Internet Info (provozovatele serveru Lupa.cz) s realitní kanceláří Prolux požadující soudně stažení negativních komentářů padajících na její vrub. Aby Wikireality k pročištění trhu přispěly, muselo by se jim podařit získat zajímavý tržní podíl. To záleží na schopnosti vygenerovat dostatečnou návštěvnost. V české internetové populaci 5,6 milionů uživatelů čítalo Aukro v dubnu 2010 přes 1,6 mililonů reálných uživatelů podle NetMonitoru, což mu dává slušnou šanci produkt prosadit po stránce návštěvnosti, jen pro porovnání, Sreality se pohybují kolem půl milionu měsíčních uživatelů, ty jsou ale oborově zaměřené. Pomoci by mohla i partnerská Heureka.cz, která čítá necelých 900 tisíc uživatelů měsíčně. Z tohoto pohledu by se mohlo zdát, že při troše úsilí by se Wikireality měly šanci dostat ke kritické mase uživatelů.

Jenže návštěvníci nejsou všechno. Aby návštěvníci přišli a odešli uspokojeni, musí existovat také nabídka – dostatečná databáze inzerátů. A to znamená, že by Aukro muselo přemluvit velké množství realitních kanceláří ke spolupráci. Například Sreality obsahují přes 160 tisíc inzerátů, ovšem těžko říci, kolik z nich je duplicitních. Hyperreality se chlubí osmdesáti tisíci, Reality.cz přidávají za týden přes 3200 nemovitostí a mají databázi také zhruba osmdesáti tisíc nabídek. Reality iDnesu mají přes devadesát tisíc inzerátů.

BRAND24

Realitní servery duben 2010
Server RU duben 2010
Servery celkem 1 579 271
novinky.cz|rubrika Bydleni 764 902
sreality.cz 509 471
idnes.cz|Bydleni iDNES 400 629
tzb-info.cz 130 034
centrum.cz|Re­alitymix.cz 112 821
hyperreality.cz 95 192
obydleni.cz 74 470
living.cz 64 595
hyperbydleni.cz 49 040
bydleni.cz 48 216
dumabyt.cz 42 739
nazeleno.cz 34 221
bydlet.cz 31 214
realit.cz 10 645
ihned.cz|Reality 9 754
tiscali.cz|Zprá­vy|Bydlení 6 312
hledamreality.cz 3 936
pronajmy.cz 2 980
czech-properties.cz 1 891

Počty reálných uživatelů podle NetMonitoru za duben 2010 – kategorie Bydlení a reality

Wikireality budou zatím startovat ve zkušebním provozu zaměřeném na realitní kanceláře, aby ty si mohly osahat, co a jak funguje a aby bylo možné doladit celý koncept. Až to, jak se databáze naplní a kolik obchodů se přes Wikireality ve skutečnosti uzavře, rozhodne o tom, zda služba zaujme místo mezi významnými českými realitními servery. Zvolila si na to příhodnou dobu, takže výchozí podmínky má opravdu dobré. Bude to stačit?

Používáte nějaký realitní server?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).