Hlavní navigace

Yakumo Mini Receiver DVB-T: VGA výstup a žádná čeština

26. 2. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Počty miniaturních digitálních přijímačů pro televizor se začínají pomalu zvyšovat. Drobný set-top-box Yakumo nabízí majitelům volbu mezi výstupy SCART a VGA, dalšími konektory ale neoplývá. V balení přichází už s anténou, jiným zdrojům signálu se brání. Lokalizace do češtiny se ho nedotknula ani trochu, navíc má pokažený dekodér teletextu. Vlastně se jedná o nepodařený klon na DigiZone.cz už dříve recenzovaného přijímače.

Vzpomínáte si na Artec Mini DVB-T Receiver T3? Představili jsme ho čtenářům na konci loňského června a recenzi završili hodnocením: Artec DVB-T TV Receiver T3 je zajímavým a cenově přístupným set-top-boxem, který zaujme svým minimalismem a konektorem VGA. Až výrobce doladí nedostatky v češtině, může se jeho drobný model stát vážnou konkurencí klasickým digitálním přijímačům. Škoda jen, že výrobek nemá časovač, který bude řadě diváků chybět. Nyní je přijímač zpět. Černou barvu vystřídala bílá a jako výrobce je tentokrát uvedená firma Yakumo. Kopie je však kupodivu horší než originál.

Yakumo Mini I

Yakumo Mini Receiver DVB-T je prodávaný v krabici plné příslušenství. Balení obsahuje velký dálkový ovladač, dvě baterie typu AAA, kombinovaný konektor s koncovkami jack a SCART, mezikus pro připojení reproduktorů, dvoudílnou pokojovou anténu a uživatelskou příručku. Anténa se skládá z přísavné nohy a obdélníkové plochy, kterou na ni musí zákazník nasadit. Uživatel si může vybrat ze dvou obrázků (přírody a vesnice), za kterými bude noha antény schovaná.

Rozměry set-top-boxu jsou vskutku malé: 9,6×6,8×2,2 c­entimetru. Nízká je i hmotnost, přístroj váží pouhých 85 gramů. Na vrchu bílého přijímače jsou pouze nápisy a kulatý vypínač. Po stranách je pak infračervený snímač doplněný zelenou diodou signalizující provozní režim. Z konektorů nabízí Yakumo jen vstup pro anténu a pětivoltový adaptér, jako výstup slouží jack a VGA. Kdo se chce dívat na digitální vysílání přes televizor, využije kombinovaný kabel a připojí set-top-box koncovkou SCART. Majitelé starších počítačových monitorů uvítají VGA výstup. Yakumo bohužel neumožňuje používat obojí. Spotřeba výrobku je minimální, za provozu nepřesáhne čtyři watty.

Yakumo Mini III

Instalace bez češtiny a potíže s anténou

První start ulehčuje Yakumo Mini Receiver DVB-T zákazníkům instalačním průvodcem. Po zapojení přijímače uživatelé ale nesmí opomenout přepnout televizi na externí zdroj signálu. Při instalaci je nejdříve na řadě výběr země a už tady přichází pro našince první zklamání. Česká republika není na seznamu, ze směsi devíti zemí (Austrálie, Číny, Tchajwanu a šesti západoevropských států) proto člověk musí vybrat sousední Německo. Další nabídka se opět týká národního nastavení, tentokrát nejde ale už o vysílací standard, ale o jazyk menu. Čeština bohužel ani tentokrát není přítomná, mezi osmi možnosti jsou pouze západoevropské jazyky.

První start končí automatickým hledáním dostupných programů. Nejprve jsem se rozhodl využít služeb dodávané pokojové antény. Hledání proběhlo rychle a do dvou minut jsem měl na seznamu stanice multiplexů A i C. Vysílací síť B bohužel chyběla. Rozhodl jsem si tedy zopakovat průchod kmitočty, ale nyní jsem k set-top-boxu připojil jako zdroj signálu aktivní pokojovou anténu. Tu jsem nejprve vyzkoušel na už naladěných programech. Výsledek mě nepříjemně překvapil. Přístroj na všech pozicích hlásil, že nemá signál. Po zkušenost s USB „klíčenkami“ pro PC, které jsou náchylné na „překrmení“ signálem, jsem zesilovač antény zkoušel postupně utlumit. Bohužel bez úspěchu.

Yakumo Mini na TV

Pokus o ladění stanic s aktivní pokojovou anténou mi potvrdil mé obavy. Anténa, se kterou televizní set-top-boxy klasických rozměrů úspěšně najdou vše dostupné, tentokrát vyšla naprázdno. Musel jsem se proto vrátit k dodávané anténě s přísavnou nohou a obrázkem. Při hledání programů jsem měl na druhý pokus větší štěstí, multiplex B byl na světě. Že chyběla pro změnu vysílací síť C, to mě vzhledem k jejímu neobsahu moc netrápilo.

SCART versus VGA

Kvalita obrazu na televizi diváka nepotěší. Ve vysílání jsou zřetelné šikmé pruhy, které tam nemají co dělat. Na televizoru úhlopříčky 55 centimetrů byly zřetelné i ze vzdálenosti tří metrů. Možná jsem měl smůlu jen na špatný kabel, protože u předobrazu Artec T3 si na podobnou nedokonalost nepamatuji. Set-top-box dovoluje přepínat pouze mezi režimy PAL a NTSC, na nejrůznější varianty širokoúhlého poměru 16:9 nebo klasického nastavení 4:3 zapomeňte. Aspoň ořez obrazu je v podání set-top-boxu správný a nic podstatného neosekává.

Na 17palcovém monitoru jsem vyzkoušel také výstup VGA. Druhá varianta je o poznání lepší. Příčné pruhy nahradil ostrý a barevně vyladěný obraz. Frekvenci 60 Hz a rozlišení 800×600 si divák bohužel nemůže změnit, ale i za uvedených podmínek vypadá digitální vysílání na monitoru kvalitně. Kdo chce při zapojení přes VGA něco slyšet, musí použít přibalený mezikus a přes druhý výstup poslat stereo signál do reproduktorů. Set-top-box neumožňuje sledovat obraz zároveň v televizi a na monitoru počítače, uživatel si musí jednu cestu vybrat a přepnout na ni dálkovým ovladačem.

Ovládání a možnosti přijímače

Dodávaný ovladač rozměry několikrát převyšuje set-top-box samotný. Rozvržení tlačítek je na něm přes hojnost prostoru nelogické a nešikovné. Klávesa Enter není ve středu směrových šipek, ale napravo od nich. Horší je to ale s klíčem Exit, který je na dálkovém ovládání až vlevo dole. Menu je pak posazené do houští dalších tlačítek v horní části ovladače. Alespoň že Yakumo reaguje na zadané pokyny svižně.

Yakumo Mini ovladac

Špatně rozvržená tlačítka vyvažuje fakt, že přijímač samotný toho moc neumí. Digitální vysílání samozřejmě divákovi zprostředkuje, dalších funkcí je ale minimum. Grafické řešení uživatelských nabídek je stejné jako u set-top-boxů značky Strong. Narozdíl od nich si výrobek ale neumí poradit s češtinou. V elektronickém průvodci čeká proto na uživatele změť nesmyslných znaků.

Teletext nefungoval přijímači vůbec, alespoň v mém případě. Po stisku teletextového tlačítka se Yakumo sice snažilo něco mi zobrazit, výsledek byl ale tragický. Veškerá data se totiž scvrkla na úzký pás v horní části obrazovky a tam se ve velké rychlosti překrývala přes sebe. Vyzkoušel jsem teletext i alternativní VGA cestou – tentokrát byl už roztažený normálně, ale kvůli chybnému zobrazování přesto k nečtení.

Výrobek nemá časovač pořadů. Kde Artec Mini DVB-T Receiver nabízel pětici her, tam má Yakumo jen holé menu.

Shrnutí

Yakumo Mini Receiver DVB-T má smůlu v tom, že přichází až po set-top-boxu Artec. Srovnání obou produktů je proto nevyhnutelné a později uvedený přijímač vychází z klání hůř, bílá barva to nezachrání. Ani jeden z výrobků nemá podporu češtiny, předchůdce recenzovaného výrobku měl však aspoň fungující teletext a český manuál. Výhodou přijímače Artec bylo také bohatší menu i lepší spolupráce s anténou. Yakumo Mini Receiver DVB-T je proto jen méně podařeným klonem. Pokud chcete jen malý přijímač a oželíte VGA výstup, podívejte se raději na Grundig DTR 1560 Micro.

Yakumo Mini II
Yakumo Mini Receiver DVB-T
Celkové hodnocení 5,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 0 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Hodnocení nedokáže dostatečně zúročit odlišnost a minimalismus recenzovaného set-top-boxu, proto berte bodový zisk čistě orientačně.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

BRAND24

Orientační cena: 1950 Kč

Foto: Autor

Rozvádíte signál jednoho set-top-boxu do více zobrazovacích zařízení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).