Hlavní navigace

Z CESNETu do NIXu je to vážně lepší tramvají!

14. 5. 1998
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Možná je to tím, že na kalednáři dnes celý den visela nešťastná třináctka, ale spojení CESNETu do NIXu se dnes opravdu překonává.

Jak známo, naše testy poskytovatelů u CESNETu v současné době vinou určitého nedorozumění v podobě jednoho kritického článku stojí. Přesto jsem během dnešního dne nemohl nezaznamenat velké problémy na lince, kterou má CESNET do NIXu.

Nevím, co se děje (už jsem poslal maily do CESNETu, snad někdo odpoví), ale chybovost se na zmíněné lince dotkla nebetyčných výšin. V tuto chvíli je něco málo po půlnoci, Internetové toky se pozvolna zastavují a provoz je minimální. Přesto ping na www.cesnet.cz přes NIX říká:

--- asterix.vslib.cz ping statistics ---
11 packets transmitted, 6 packets received, 45% packet loss
round-trip min/avg/max = 32.5/42.3/60.8 ms

Pro srovnání jsem použil server Bohemia Netu, když už o nich dnes píšu ve zvláštním komentáři…

--- quarto.bohemia.net ping statistics ---
11 packets transmitted, 11 packets received, 0% packet loss
round-trip min/avg/max = 18.5/32.9/74.2 ms

Jak je vidět, samotná odezva na pingání není tak hrozná, ale chybovost brání jakékoliv rozumné práci. Jistě si ovšem dokážete představit, co se děje při plném vytížení. Však jsem také dnes dostal asi čtyři maily, jejichž pisatelé mne na tento problém upozorňovali s dosti uštvaným výrazem.

BRAND24

Zakopaného psa bych hledal někde u poskytovatele dané linky do NIXu, jestli se příliš nemýlím, tak jsou to v případě CESNETu České Radiokomunikace. Jsem zvědav, jak rychle budou problémy odstraněny, ale snad by bylo v dané situaci moudřejší přesměrovat všechen lokální provoz přes zahraniční linky – stále ještě to bude rychlejší než takto.

Aktuální douška: Velmi rychle jsem dostal z CESNETu odpověď na svůj dotaz, co se děje. S Radiokomunikacemi jsem se spletl, ve skutečnosti má CESNET tuto linku od Dattelu. Problémy jsou hlášeny a měly by být odstraněny dnes, tedy ve čtvrtek 14.5.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).