Hlavní navigace

Z Google+ se stává zombie. Otec služby Vic Gundotra odchází z Googlu

25. 4. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Sociální síť Googlu by měla přestat soutěžit s Facebookem a Twitterem a spíš se proměnit na platformu pro experimenty všeho ražení. Tedy alespoň podle spekulací.

Google ale spekulace vehementně popírá. Vicův odchod nebude mít na strategii Google+ žádný vliv — pořád máme neuvěřitelně talentovaný tým, který může pokračovat v práci na službách Google+, Hangouts a Photos, tvrdí podle serveru Techcrunch mluvčí internetové jedničky. 

Podle dvou zdrojů Techcrunche už ale Google rozjel změny. Začal přeskupovat týmy, které měly na starosti jádro Google+, a skupina přibližně dvanácti set lidí by se měla nastěhovat do nových budov v Google Campusu. 

Techcrunch ale pokračuje. Google Hangouts se má podle něj přesunout pod křídla vývojářů Androidu a obecně se dá říci, že se „neuvěřitelně talentovaný tým“ posílá spíš za hranice království jménem Google+, jinými slovy – sociální sít se stěhuje víc do mobilů, jako to dělají třeba u sousedů – v říši Marka Zuckerberga.

Pokud jsou informace pravdivé, tak se nad Google+ začínají stahovat mračna. Zdroje amerického serveru totiž tvrdí, že: „Google+ není oficiálně mrtvá služba, ale je to spíš taková chodící mrtvola.“ Vývojáři se teď zaměřují hlavně na tvorbu widgetů – tedy aplikací, které využívají Google+ jako platformu, než aby se zaměřovali na vývoj služby jako takové. 

Sociální síť má přes miliardu registrovaných uživatelů, ale jen 359 milionů ji reálně používá. Konkurenční Facebook je na trojnásobných číslech. A pravděpodobně se to nezlepší ani teď. Další velkou změnou má totiž být to, že už Google nebude za každou cenu propojovat Google+ s ostatními službami vyhledávače. To dosud nejvíc skřípalo třeba v případě Youtube.

V článku plném spekulací Techcrunch přichází s teorií, že důvodem upozadění sociální sítě byla akvizice WhatsAppu Facebookem, což prý bylo v Googlu vnímáno tak, že firma prošvihla největší akvizici v sociálním světě. 

KL24

Jasné je ale jedno. Google přichází o dalšího kvalitního manažera. Už loni totiž odešel šéf do čínského Xiaomi druhý muž Androidu – Hugo Barra

Vivek „Vic“ Gudotra přišel do firmy z Microsoftu jako jeden z nejnadějnějších inovátorů své generace a slovy Larryho Page doslova „vykopal Google+ z ničeho“. Teď, po téměř osmi letech v Googlu, začíná nový život

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).