Hlavní navigace

Z výroby Applu v Číně je město duchů, Křetínský chce koupit Atos, Úřad práce zaplatí kurzy na IT

10. 5. 2024
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Apple
Další sankční políček pro Huawei. Mistral získal další investici. Apple vydává M4 a nové iPady. Microsoft zavřel čtyři herní studia. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Spojené státy zrušily licence Intelu a Qualcommu na export čipů pro Huawei. Tyto americké firmy měly i pod sankcemi výjimky, díky čemuž Huawei například mohla nadále prodávat notebooky s procesory Intel. Tlak ze strany USA tedy opět přituhuje.

Huawei se na podobné věci postupně připravuje. Firma má údajně brzy představit nové čipy Kirin vhodné pro nasazení v osobních počítačích. První notebook by měl být vydán ještě tento měsíc. Jak známo, Huawei už Kiriny nasazuje do chytrých telefonů a tabletů, vyrábí je doma u SMIC pomocí 7nm procesu a brzy možná pomocí 5nm. V Číně se také vyvíjí lokální linuxové distribuce. A Huawei chystá verzi HarmonyOS pro PC.

Huawei v nasazení vlastních čipů v PC nahrává i celosvětový trend. Microsoft společně s Qualcommem a dalšími partnery chtějí do notebooků ve větší míře dostat procesory na technologii ARM, kterou v Kirinech používá i Huawei. Inspirací těmto snahám je úspěch Applu s jeho čipy Apple Silicon. ARM uvedl, že takovéto počítače mají tvořit významný podíl oproti strojům s Intelem a AMD.

Web iFixit udělal analýzu nového smartphonu Huawei Pura 70, který používá domácí SoC čip Huawei. Z Číny je i řada dalších komponent včetně paměťového čipu. Někde ještě Čína alternativu nemá. A samozřejmě Kirin nemůže rychlostí například Qualcommu konkurovat, mimo jiné kvůli výrobní technologii.

Úřad práce proplatí až 50 tisíc korun v nákladech na přeškolení na digitální dovednosti. Stát chce takto během osmnácti měsíců rekvalifikovat sto tisíc lidí. Týká se to dovedností v Javě, Microsoftu 365, Photoshopu, v práci s daty a podobně.

Odhalené e-maily ukazují, proč Microsoft vsadil vysoké miliardy dolarů na OpenAI. Vedení Redmondu se bálo, že Google začíná být v umělé inteligenci výrazně napřed. O některých jeho funkcích se v e-mailech mluví jako o děsivě dobrých. Microsoft do OpenAI investoval 13 miliard dolarů a rozšiřuje spolupráci i s některými konkurenty.

Mistral AI získal nové investice, které ho ocenily na šest miliard dolarů. Je to třikrát více než v prosinci. Mistral patří mezi největší konkurenty OpenAI. V aktuálním kole měl mimo jiné investovat fond DST Yuriho Milnera, který v minulosti vkládal prostředky například do WhatsAppu, Facebooku, Twitteru nebo Spotify.

Apple vydává čip M4. Jeho součástí je deset jader CPU a deset jader GPU, a navíc Neural Engine s výkonem 38 TOPS. Čip je součástí nových tabletů iPad Pro. Firma rovněž představila nové iPady Air.

Apple se snaží zmenšit svoji masivní závislost na výrobě v Číně. Některé části produkce proto přesouvá do Vietnamu a Indie. Tato reportáž ukazuje, jaké to má následky. Z čínského Nanningu, kde Foxconn vyráběl pro Apple, je město duchů. Apple se nicméně bez Číny nadále neobejde.

Microsoft zavřel čtyři herní studia. Jde o Arkane Austin (Prey a Redfall), Tango Gameworks (The Evil Within, Hi-Fi Rush, Ghostwire: Tokyo), Alpha Dog Games a Roundhouse Studios. Akvizice Microsoftu mezi herními vývojáři je zatím smutná podívaná. Nové exkluzivní tituly stále nikde a zatím se spíše seká.

Česká softwarová firma Ataccama vytáhla tržby nad miliardu a nový šéf ji chce dostat na burzu. Firma nyní dělá na projektu předělání své platformy z on-premise na cloud, což je pro ni zásadní projekt, který má podpořit další byznys. Poptávka je značná, Ataccama má totiž nástroje pro práci s daty, která jsou potřeba pro řízení firem, AI nebo regulaci. Aktuální ohodnocení Ataccamy po vstupu Bain Capital je 550 milionů dolarů.

Daniel Křetínský podle Bloombergu podal nabídku na odkup francouzské IT firmy Atos. Ta už se dlouhou dobu snaží vyřešit své problémy, aktuálně hledá finanční injekci 1,7 miliardy eur a možnost zbavit se dluhu 3,5 miliardy eur. Atos už dříve vyčlenil sekci Eviden (superpočítače a další). Křetínský v minulosti podal nabídku na jednu z divizí Atosu, se společností se ale nakonec nedomluvil. Atos je ve Francii klíčový dodavatel mimo jiné do jaderné energetiky.

TSMC přiblížila plány na budoucí výrobní čipové procesy. Ve druhé polovině příštího roku by mělo dojít na 2nm produkci (N2). Firma se chystá nasadit nový transistor GAAFET. V roce 2026 se počítá s procesem A16. Největší světový zakázkový výrobce čipů se tak chystá na éru, kdy už nebude mluvit o nanometrech, ale Ångströmech – stejně jako Intel.

Americká ministryně obchodu Gina Raimondo uvedla, že kdyby Čína obsadila Tchaj-wan a převzala továrny TSMC, bylo by to „absolutně devastující“. Poukazuje na přetrvávající závislost amerických firem na výrobě čipů u TSMC. Byť tato firma buduje továrnu v Arizoně (jako politickou úlitbu), stále ale půjde o menší část produkce.

Mohou investice TSMC a dalších firem v Drážďanech oživit evropské čipové sny? Nikkei Asia shrnuje nemalou výstavu fabů v sousedním Sasku. A jako vždy se poukazuje na to, že je potřeba mimo jiné více lidí. Tomu má pomoci Česko například s tchajwanskými čipovými centry.

SoftBank je údajně v pokročilých debatách o koupi Graphcore, britské konkurence Nvidie v AI čipech. Graphcore vyvíjí IPU, investice má od Microsoftu, Dellu nebo Samsungu, ale zatím nedokáže prodávat velké objemy. SoftBank by mohla pomoci, japonský kolos mimo jiné vlastní ARM (část je na burze). SoftBank zároveň chce od investorů vybrat sto miliard dolarů, aby postavil konkurenci Nvidii.

Samsung údajně sestavil inženýrský dream team zaměřený na získání objednávek od Nvidie. Stočlenný tým má konkrétně vylepšit paměti HBM3E, které se používají v tandemu s AI čipy nejenom od Nvidie. Trhu aktuálně vládne SK Hynix, jihokorejský rival Samsungu.

Poptávka po HBM čipech má letos vzrůst o 200 procent, spočítala TrendForce. A v roce 2025 se má opět zdvojnásobit. Porostou i ceny. Motorem růstu jsou všechny ty OpenAI, LLM a podobně.

Huawei představila chytré hodinky Watch Fit 3, které mají design velmi podobný Apple Watch. Součástí je 1,82″ AMOLED displej a baterie má kapacitu 400 mAh. Cena startuje na 3999 korunách.

Amazon Web Services zaznamenal telekomunikační úspěch v Evropě. Telefónica Germany na AWS rozjede svůj 5G core. Uvidíme, zde se public cloud v tomto sektoru začne rozšiřovat a zda se něco takového objeví i v Česku. Vodafone ve standalone 5G coru do cloudu nepůjde.

Evropa, respektive Západ, zřejmě získají partnera pro rozvoj standardu 6G. Indie by se měla připojit k organizaci 6G-IA. Ta je jednou z několika, co se snaží nadcházející generaci mobilních sítí definovat. Jde mimo jiné o geopolitický boj s Čínou.

Akamai za 450 milionů dolarů kupuje firmu Noname Security. Integruje ji do své nabídky pro API bezpečnost.

Experimentální webový prohlížeč Arc vyšel ve verzi 1.0 také pro Windows. Také využívá Chromium, ale přináší jiný pohled na práci se záložkami a podobně.

Tipy C

Raspberry Pi Connect v beta verzi je zde. Nabízí možnost vzdáleného připojení k mikropočítači Raspberry Pi skrze webový prohlížeč. Na stroji musí běžet Pi OS Bookworm s Waylandem.

Čtení na Root.cz a Cnews.cz:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).