Hlavní navigace

Za kovový zvuk začátku Účastníků si podle Novy mohl film sám

5. 11. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
5. 11. 2007

Sobotní „Megafilm“ Účastníci zájezdu se při sobotním vysílání na televizi Nova potýkal ze začátku se zvukovými problémy. Ozvučení filmu mělo kovový nádech s výraznou ozvěnou. Protože se chyba projevovala v zemském analogovém i digitálním příjmu, server DigiZone.cz ji odhadnul do odbavovacího pracoviště Novy na pražském Barrandově. Centrála objektu News Centre nám deset minut po začátku filmu potvrdila, že o chybě ví, že se řeší, ale kdy bude odstraněná, to že není jasné. Po dalších deseti minutách už se zvuk srovnal a v pořádku běžel až do konce filmu.

Dnes jsme o vysvětlení požádali technického ředitele Novy Ivo Ferkla. Podle něj se chybě nedalo předejít a navíc nebyla v odbavovacím pracovišti, ale ještě o krok zpět (v cestě směrem k divákovi). Problémy se zvukem však potvrdil: Při vysílání filmu Účastníci zájezdu byl v úvodních 18 minutách odbavován zvuk, který subjektivně působil poněkud rušivě. Zvuková modulace nebyla příliš srozumitelná v dialozích. Při poslechu na přijímačích s monofonním zvukem byl tento rušivý dojem ještě výraznější, navíc doplněný občasným ‚flangerem‘, který způsoboval kovový nádech zvuku.

Jak se něco takového mohlo nejsledovanější české televizi vybavené nejmodernější technikou stát? Záznam, který se vysílal, prošel před vysíláním technickou kontrolou, která neshledala technické závady. Zvuk byl modulován v tolerancích, jednotlivé kanály nebyly v protifázi, sdělil DigiZone.cz Ivo Ferkl.

Po odvysílání se Nova na Účastníky podívala podrobněji. Zkontrolovala vysílací kazety dodané distributorem, záznam vysílání pořízený na výstupu odbavovacího pracoviště i DVD kopie jiného masteru, které dodal distributor. Po porovnání těchto záznamů bylo konstatováno, že zmíněný efekt se shodně vyskytuje na všech zkoumaných materiálech. Nelze jej považovat za technickou závadu způsobenou odbavením do distribuční sítě, uvedl technický ředitel Novy našemu serveru.

Přidal ještě několik podrobností: Úvodní pasáž, kde jsou scény na ulici, má snímaný kontaktní zvuk s aplikovanými kmitočtovými korekcemi. Od 18 minuty je pak stereofonní zvuk vyroben s velmi úzkou bází. V této podobě je distributorem vyroben master i pro televizní kopie.

Podle Ivo Ferkla se odvysílání chybného zvuku nedalo předejít. Vzhledem k tomu, že jsme měli k dispozici dva různé mastery i originální DVD a na všech je prakticky identický zvuk, lze předpokládat, že jde o jedinou dostupnou elektronickou verzi zvukové modulace tohoto filmu, napsal nám technický ředitel Novy a znovu zdůraznil: Lze s jistotou vyloučit, že uvedený efekt způsobil vysílací řetěz.

Tipy C

Přesto si ze sobotního večera Nova odnesla ponaučení. Závěrem můžeme konstatovat, že zvukový doprovod filmů, které jsou určeny pro distribuci v kinech, ne vždy plně vyhovuje odbavení do TV distribučních sítí, sdělil DigiZone.cz Ivo Ferkl. Účastníky zájezdu, kteří, soudě podle těchto slov, do uvedené skupiny patří, televize Nova produkovala.

Českého diváka nicméně i přes jen obtížně poslouchatelnou úvodní zvukovou dvacetiminutovku sobotní film na Nově zaujal. Z údajů měření sledovanosti se na dílo Jiřího Vejdělka podle literární předlohy Michala Viewega podívalo 2,15 milionu televizních diváků starších 15 let.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).