Hlavní navigace

Za zánik Rádia Česko, Leonarda a ČRo 6 si může sám rozhlas, brání se vysílací rada

28. 2. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

UVNITŘ KOMUNIKÉ RRTV – Lavina kritiky se snesla na RRTV za to, že neumožnila pokračování vysílání Českého rozhlasu na frekvencích BBC. Ta to oficiálně odmítá.

Značnou nervozitu provází konec spolupráce Českého rozhlasu se společností BBC Radiocom (Praha), který vyústil v zánik zpravodajského Rádia Česko i odsun nové stanice mluveného slova Český rozhlas Plus z velmi krátkých na střední vlny. Už na středeční tiskové konferenci Českého rozhlasu k novému korporátnímu logu a identitě všech programů generální ředitel Peter Duhan nechat rozdat novinářům další veřejné prohlášení, podle něhož ČRo nadále nabízí pokračování stávající spolupráce s českou BBC.

K TÉMATU: Rádio Česko dnes v 16:00 ukončí vysílání, před budovou rozhlasu proběhne happening

Společnost BBC Radiocom se však dohodla na odprodeji stoprocentního podílu provozovateli komerčních rádií Frekvence 1 a Evropa 2, české pobočce francouzského mediálního domu Lagardere. “Za to nemůže Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která konala tak, jak jí příslušel zákon, za to může společnost BBC Radiocom,” prohlásil zjevně rozčilený Duhan na tiskové konferenci. Vysílací rada však loni firmě BBC Radiocom neschválila změnu licenční podmínky upravující vysílání v českém jazyce, které se mělo rozšířit z šesti na dvanáct hodin.

ČTĚTE TAKÉ: Prodej české BBC majiteli Frekvence 1 a Evropy 2 nezastaví ani antimonopolní úřad

Český rozhlas tak chtěl využít stávající spolupráci s českou BBC a od 1. března na jejích frekvencích šířit kromě šesti hodin vysílání zpravodajského Rádia Česko dvanáct hodin nové stanice Český rozhlas Plus, včetně integrovaného Rádia Česko. Jenže RRTV tuto žádost zamítla, rozhlas nepřišel za BBC s žádnou další nabídkou a BBC Radiocom se mezitím dohodla s Lagardere, že ji odkoupí. K tomu obě strany získaly předběžný souhlas vysílací rady, čemuž se Český rozhlas snažil všemožně zabránit. Marně.

NAPSALI JSME: Protesty Českého rozhlasu byly marné, Lagardère získala souhlas RRTV s koupí BBC

Podle Roberta Břešťana, jednoho z bývalých šéfredaktorů Rádia Česko, se dá nečinnost vedení veřejnoprávního rozhlasu od chvíle, kdy RRTV loni zamítla žádost BBC Radiocom na rozšíření vysílání v českém jazyce, po okamžik, kdy veřejně vyšlo najevo, že českou BBC koupí Lagardere, vysvětlit zákulisní snahou o změnu zákona, který by Českému rozhlasu povolil provozovat čtyři místo tří celoplošných okruhů v analogovém FM pásmu. Tím čtvrtým měla být ona stanice mluveného slova Český rozhlas Plus.

K VĚCI: Českou BBC kupuje majitel Frekvence 1 a Evropy 2. Slibuje zachovat formát

Vedení rozhlasu mělo podle Břeťanova komentáře na serveru iHNed.cz kalkulovat s tím, že BBC Radiocom vrátí licenci pro vysílání české BBC české vysílací radě, protože centrála BBC v Londýně už odmítala platit jeho provoz. Poté by si rozhlas frekvence po BBC nárokoval, neboť je podle Duhana začátkem 90. let musel vyčlenit právě pro vznikající české vysílání BBC, o které žádala tehdejšího prezidenta Václava Havla britská premiérka Margharet Thatcherová. “Český rozhlas má tedy na tyto frekvence nárok,” prohlásil Duhan na středeční tiskové konferenci.

DÁLE: Český rozhlas vyzval RRTV, aby zamítla žádost převodu licence BBC na Lagardere

Nárok je to ale jenom morální, nikoli právní. BBC Radiocom je totiž řádně licencovaná společnost a ta nemůže frekvence české BBC někomu přenechat, a Český rozhlas ze zákona nemůže vstupovat do licencovaných společností, protože je provozovatelem rozhlasového vysílání ze zákona. Jedinou možností, jak by Český rozhlas mohl získat frekvence české BBC, by tedy byl onen scénář, kdy by se BBC Radiocom vzdala vysílací licence. Jenže i v tomto případě by nebylo možné frekvence po české BBC přímo udělit Českému rozhlasu, RRTV by na ně musela vypsat řádné licenční řízení a toho by se mohl zúčastnit kdokoli.

SOUVISEJÍCÍ: Rádio Česko a ČRo Leonardo letos zaniknou, nahradí je stanice mluveného slova

Vzhledem k tomu, že frekvence BBC jsou vůbec nejlukrativnější z těch, které jsou v českém éteru ještě k dispozci, strhnul by se o ně v licenčním řízení velký souboj. Zájemců ze strany komerčních vysílatelů by bylo rozhodně několik. Tato teorie ale rozhodnutím BBC Radiocom prodat svůj stoprocentní podíl skupině Lagardere padá a nyní záleží čistě na Lagardere, jak a čím zaplní šest hodin vysílání v českém jazyce na frekvencích BBC, které mu ukládá denně šířit vysílací licence. Podle RRTV by se mohla Lagardere klidně dohodnout i s Českým rozhlasem a pokračovat v dosavadní spolupráci.

Z ARCHIVU: Českému rozhlasu neprošla žádost o zvýšení počtu vysílacích hodin na vlnách BBC

K tomu však zřejmě nedojde. Lagardere se totiž už několik dní intenzivně připravuje na to, aby oněch zmíněných šest hodin českého vysílání denně zaplnila sama. Podle licenčních podmínek má jít o časy od 8:00 do 11:00 a od 13:00 do 16:00 hod. Po zbytek dne má na frekvencích BBC Radiocom vysílat program BBC World Service v angličtině, na jehož přebírání se už Lagardere s BBC dohodla. Česká vysílací rada se nyní snaží vysvětlit rozezleným posluchačům Rádia Česko, Českého rozhlasu Leonardo a Českého rozhlasu 6, že ona za zánik těchto stanic nemůže.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Český rozhlas Plus, chystaná stanice mluveného slova, odstartuje až 1. března 2013

„RRTV se důrazně ohrazuje proti nařčením v množících se stížnostech, které reagují na programové změny Českého rozhlasu. S těmito změnami Rada neměla, nemá a ani podle platných zákonů nemůže mít nic společného! Takovéto změny jsou plně v kompetenci provozovatele ze zákona, Českého rozhlasu,“ napsala předsedkyně vysílací rady Kateřina Kalistová v pětistránkovém vyjádření, které dnes rozeslala médiím (viz dokument). Vysvětluje v něm, že rada rozhodně nezakázala Českému rozhlasu pokračovat ve vysílání na frekvencích BBC.

Vyjádření RRTV k záníku Rádia Česko, ČRo Leonardo a ČRo 6 by potucek793

Podle Kalistové ani prodej firmy BBC Radiocom skupině Lagardere nevylučuje participaci Českého rozhlasu na vysílání české BBC, pokud se na něm rozhlas dohodne s Lagardere. Převodem licencované společnosti podle předsedkyně RRTV nedochází k narušení plurality rozhlasového vysílání v České republice a nový majitel BBC Radiocom musí dodržovat stejné licenční podmínky, jaké měla firma dosud. To v následující tiskové zprávě potvrdila i sama společnost Lagardere Active ČR.

“Skutečně není pravda, že by RRTV zamítla žádost Českého rozhlasu o rozšíření vysílání na vlnách BBC. Takovou žádost podávala společnost BBC Radiocom (Praha) s.r.o. jako držitel licence. Lagardere Active se ztotožňuje s tvrzením, že zákon o rozhlasovém a televizním vysílání za stávající situace neumožňuje takovou změnu licenčních podmínek, o kterou bylo žádáno, a proto se plně ztotožňuje s postupem, kdy BBC Radiocom (Praha) s.r.o. nenapadlo toto rozhodnutí RRTV u soudu,” uvedla mluvčí české pobočky Lagardere Radka Pilzová.

Reakce společnosti Lagardère Active ČR na prohlášení RRTV by potucek793

K převodu stoprocentního podílu BBC Radiocom na Lagardere Active ČR došlo podle Pilzové právě dnes minutu po půlnoci. “Dnešním rozhodnutím jediného společníka na zasedání představenstva Lagardère Active ČR, a.s. byl odvolán z funkce jednatele společnosti BBC Radiocom (Praha) s.r.o. JUDr. Michal Strouhal a byli jmenováni noví jednatelé Michel Fleischmann a Miroslav Hrnko,” dodala. Rozhodnutí o zrušení vysílání Rádia Česko, Leonardo a ČRo 6 a jejich nahrazení novou stanicí ČRo Plus podle Pilzové učinil Český rozhlas sám o vlastní vůli již před půl rokem bez návaznosti na vlastnické změny v BBC Radiocom.

“Společnost Lagardère Active ČR v minulosti jasně deklarovala, že pokud bude vlastníkem společnosti BBC Radiocom (Praha) s.r.o., bude dbát o dodržování všech licenčních podmínek, základní programové specifikace, vysílacího schématu i dalších stanovených podmínek, včetně té, že “do dopoledního i odpoledního programového bloku dodávaného Českým rozhlasem bude zařazen program české redakce BBC – jazykové kurzy angličtiny BBC“. Jazykové kurzy angličtiny BBC plánujeme nad rámec této povinnosti do dopoledního i odpoledního programového bloku zařadit i v případě, že tyto bloky nebudou dodávané ČRo,” uvedla Pilzová.

BRAND24

Lagardere Active ČR se ale podle své mluvčí rozhodně nebrání další spolupráci české BBC s Českým rozhlasem, která by byla v souladu s podmínkami, které “umožňují vysílat přesně specifikované a stanoveným způsobem odbavované pořady ČRo”. Český rozhlas nevyloučil, že se proti souhlasu RRTV s převodem společnosti BBC Radiocom na Lagardere obrátí na soud. Podle generálního ředitele Petra Duhana však čeká na písemné zdůvodnění vysílací rady, proč takto rozhodla. “Dosáhli jsme toho, že jsme účastníky řízení v této věci,” konstatoval Duhan na středečním setkání s novináři. Právě tato pozice rozhlasu ještě umožňuje napadnout rozhodnutí RRTV u soudu.

Prohlášení Českého rozhlasu k ukončení vysílání Rádia Česko na stanici BBC v České republice by potucek793

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).