Hlavní navigace

Začala kontrola cen, za které jsou televize šířeny v DVB-T

16. 6. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 322915
16. 6. 2009

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přistoupil v těchto týdnech ke kroku, který avizoval již na květnovém setkání s novináři a z něhož určitě nebudou mít operátoři terestrických multiplexů příliš velkou radost. Jde o cenovou kontrolu, která si klade za cíl zjistit, zdali televizím nejsou předražovány služby a šíření v DVB-T. Dnes o tom informuje ekonomický deník E15.

Pokud by došlo ke sporu, podle listu by mohl regulační orgán stanovit, zda je či není cena přiměřená. Toto není snaha regulovat ceny operátorů. Po cenové kontrole však budeme umět řešit spory operátorů a televizí. Budeme schopni říci, jaká cena je akceptovatelná a jaká je neakceptovatelná, uvedl pro E15 předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák. Kontrola má být dokončena v průběhu července. List připomíná, že poplatky za šíření nejsou zanedbatelnou částkou – jde o stovky milionů korun.

cif 24 - early cena - média

Samotné České Radiokomunikace, dominantní provozovatel rozhlasových a televizních vysílačů v České republice, se však kontroly nebojí. Vzhledem k tomu, že všechny pozice v multiplexu 2 byly velmi rychle obsazeny, je zřejmé, že ceny, které Radiokomunikace účtují ve své síti, jsou pro vysílatele atraktivní a nastaveny na tržní úrovni, konstatoval ředitel pro transformaci ČRa Kamil Levinský. Ředitel zpravodajské stanice Z1 Martin Mrnka uvedl, že televize však s cenami nebudou spokojeny nikdy.

ČTĚTE TAKÉ: ČTÚ bude řešit problém RTA vs. CDG jako obchodní spor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).