Hlavní navigace

Zachraňte internet. V Praze se demonstrovalo proti internetové reformě copyrightu

2. 7. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Protest Autor: Jan Sedlák
Podle Pirátů mediální domy příliš neumí přežívat v nové digitální době. Uvnitř: GALERIE

V pátek odstartoval letošní ročník filmového festivalu v Karlových Varech a lidé se i díky nadcházejícímu prodlouženému víkendu z Prahy přesunuli pryč na týden volna. 

Termín protestu proti kontroverzním článkům 11 a 13 evropské reformy autorského práva se tedy tuto neděli odpoledne nekonal v úplně nejlepší termín. Asi i proto na něj dorazily odhadem pouze desítky, maximálně velmi nízké stovky lidí. Menší odnože akce proběhly i v jiných městech.

Protest na Palackého náměstí svolala Česká pirátská strana, která zde vyzývala lidi, aby podepsali petici a aktivně oslovovali české europoslance. Ti budou o reformě, o které jsme na Lupě podrobněji psali, hlasovat na plenárním zasedání 5. července. Výbor pro právní záležitosti Evropského parlamentu už reformu odsouhlasil 20. června. Piráti také spustili web Zachraňinternet.cz.

Během proslovů členů strany padala i naprostá klišé typu „bez internetu by nebyla moderní společnost, jak ji známe dnes“ nebo „díky internetu můžeme komunikovat“. Podle Pirátů články 11 a 13 zásadně pokřiví fungování internetu.

Podívejte se, jak vypadal pražský protest proti článkům 11 a 13:

Zaznělo také to, že reforma má zachraňovat zisky mediálních domů na úkor svobodného internetu a že tyto (nejenom) mediální společnosti nejsou schopné se přizpůsobit nové digitální době. Na druhou stranu bylo zmíněno, že financování kvalitní žurnalistiky je problém, ovšem současné návrhy úpravy autorského práva ke zlepšení situace nepovedou.

Pirátský předseda a poslanec Ivan Bartoš dále uznal, že existují světové internetové monopoly jako Facebook nebo Google, ale že média je sama používají pro šíření svého obsahu, díky čemuž získají kliky a příjmy z reklamy. Věci jako zpoplatňování dosahu příspěvků a podobně ve svém projevu nezmínil.

Zato uvedl, že reforma pomůže tuzemským mediálním společnostem jako Mafra a Czech News Center (CNC). V případě CNC jde i o reakci na tento komentář.

Bartoš rovněž sdělil, že nevěří, že by tuzemští poslanci za ANO v budoucnu vystupovali proti reformě, protože jsou spojení s Andrejem Babišem, který prostřednictvím svěřenského fondu ovládá právě Mafru. Například europoslankyně za ANO Dita Charanzová je ovšem proti návrhu reformy. Podepsala otevřený dopis, který se proti reformě vymezuje. Připojili se také čeští europoslanci Pavel Telička, Kateřina Konečná, Petr Ježek a Jiří Maštálka. Celkem dopis podepsalo 107 europoslanců.

CIF 24 - tip - superearly cena

Evropští zástupci médií navrhované změny většinou vítají. Firmy jako Google naopak ne. Ohrazuje se také tuzemský Seznam.cz, který se k problematice vyjádřil na blogu. Bartoš také zveřejnil stanovisko Michala Feixe ze Seznamu.

„Společnost Seznam.cz se od počátku projednávání směrnice vymezovala vůči článkům 11 a 13 a žádala jejich úplné vyškrtnutí. Především kvůli principiálnímu problému s omezováním dostupných informací pro uživatele internetu. Dlouhodobě se věnujeme i mediální sféře a jsme vydavatelem vlastního obsahu. Jako vydavatel se domníváme, že současná právní úprava je dostatečná,“ píše se například v tomto vyjádření.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).